Tvärvillkorskontroller djurskydd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Säkerställd intern styrning och kontroll
Advertisements

Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Ändringar i EU:s rättsmedels-direktiv m.m.
RoHS-direktivet 2002/95/EG om begränsning av användningar av vissa farliga ämnen i elektriska och elektroniska produkter Eva Nilsson, Kemikalieinspektionen.
Tvärvillkor Vanligaste bristerna 2009 Larm i stallar m.m. om djurskydd Nya tvärvillkor 2011 Livsmedelssäkerhet Bevattningsregler.
1 Övervakning av djursjukdomar Evira Obs! Endast gällande författningar är officiella källor.
Feedback från Jaktprov med älghundar (nya regler) 2013 Sammanställt av Jukka Immonen.
Europeiska kommissionens förslag till:
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Offentlig djurskyddskontroll
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Tvärvillkorsutbildning Utbildning Jönköping 17 juni 2009.
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Huvudkontor, filialer och fasta etableringsställen - Sverige 14 december 2011 Jesper Öberg, Ernst & Young.
Säkert Bondförnuft Handledarens namn Handledare i Säkert Bondförnuft.
Ersättning för extra djuromsorg för suggor -villkor och riktlinjer
Tvärvillkor – Djurskydd Mirjam Håkansson Djurskyddsinspektör/Lantmästare Enheten för häst, fjäderfä och vilt EG-direktivens.
(CAP-) Övervakning av tvärvillkoren på mjölkproducerande gårdar Utbildning i tvärvillkoren för rådgivarna för systemet för jordbruksrådgivning Rådgivningsdel.
Fastighetsboxar. 2 Är du för eller emot att man slutar dela ut posten vid varje dörr från år 2011 och istället delar ut posten i fastighetsboxar som fastighetsägaren.
1 Säkerhetsbesiktning av fritidsbåt Kontakta mej för beställning Tel: /
Fjärde järnvägspaketet
Hälsan är inte jämt fördelad Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Genomförandeplan av TSD drift (2012/757/EU)
Single European Railway Committee (SERAC)
Om utformningen av statlig tillsyn
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Ljungs skola Inspektion våren 2013 (luftkvalitet, buller, rökförbud) Protokoll till vu: redovisning ventilation till 3 juni Redovisning som visar.
Avvänjnings- och tillväxtgrisen
Byggnadsmekanik gk 2.1 SNITTKRAFTER
Erfarenheter från SWEDACs tillsyner av laboratorier för oförstörande provning
Laddomat / 33P -Effektiva brännarstyrningar
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Tvärvillkorskontroller inledning
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Agneta Kristensson
Lok-stöds regler. Statligt Lokalt aktivitetsstöd Beslutade av Riksidrottsstyrelsen (RS) ( och reviderade , och )
Övervakning av miljöstöd 2007 Maija Kyrö JSM / Stödenheten.
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
CE-märkning och tillsyn i praktiken Hearing Näringslivets hus Nils Ahlén.
1 Ny redovisning av AKU fr o m oktober år Heltidsstuderande som sökt och kan arbeta räknas som arbetslösa.
Garagegolv Varför Många garagegolv har gått sönder, det samlas vatten och det blir värre och värre Två golv har åtgärdats på prov, det har fungerat bra.
Sverige och EU:s arbetstidsdirektiv
Lagstiftningen om djurens välbefinnande Utbildning om tvärvillkor för rådgivare inom systemet för jordbruksrådgivning Obs! Bara de EU-rättsakter.
En säker e-tjänst till vården
Detaljplan enligt nya PBL seminarium på länsstyrelsen Sammanställning av diskussionsfrågor.
Små företag och offentlig upphandling Ulrica Dyrke Företagarna 17 jan 2008.
Regional årlig uppföljning av miljömålen 2014 Källa: Naturvårdsverkets Anvisningar och Vägledning
Bättre koll på tillsynsansvar och 10 kap. ansvar - varför, hur och så gör vi - på 30 minuter… Upplägg och målsättning Varför? Bakgrund, problembild och.
Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Hur ska man agera som inspektör? Ett exempel på när agerandet blir viktigare än bedömningen av föroreningen.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
MÅSTE MAN SPARA ALLT? -Gallra i samlingarna. Det här tänker jag prata om… Gallra i de befintliga samlingarna Hur man kan tänka kring insamling och gåvor.
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Innehåll Jordbruksverkets styrning av kontroller och beslut
Tvärvillkorskurs- märkning och registrering av djur
Grundkurs i tvärvillkor för rådgivare
Överklagningar av tvärvillkorsbeslut
Tvärvillkorsutbildning Rådgivning djurskydd
Presentationens avskrift:

Tvärvillkorskontroller 2007 - djurskydd

Tre EU-direktiv om djurskydd 91/629/EEG – kalvar (artikel 3 och 4) 91/630/EEG – grisar (artikel 3 och 4.1) 98/58/EG – animalieproduktionens djur (artikel 4) Svenska regler som går att härleda från dessa direktiv utgör tvärvillkor Regler som saknar koppling till direktiven utgör inte tvärvillkor

Allt är inte tvärvillkor Exempel på svenska djurskyddsregler som inte utgör tvärvillkor Förbud mot elektriska pådrivare Krav på stängselutformning, rastgårdar och betesdrift Men trasiga stängsel kan vara tecken på bristande tillsyn av djuren

Två EU-beslut om statistik 2000/50/EG av den 17 december 1999 Vartannat år 2001-2007 Enbart kalvar, svin och värphöns 2006/778/EG av den 14 november 2006 Varje år fr.o.m. kontrollåret 2008 Även andra produktionsdjur Detaljerade tabeller för redovisning Dessutom vill regeringen ha statistik

Varför 9-14 kontrollpunkter? 6-7 sammanfattande punkter hade räckt för tvärvillkoren, men Jordbruksverket vill försöka täcka in kraven på statistik om djurskyddskontroller med samma protokoll Protokollen täcker inte riktigt statistikbehoven 2007, räkna därför med separat rapportering av den offentliga djurskyddskontrollen

Helhetssyn eller detaljkontroll? Helhetsbedömning så länge svaret är JA på två grundfrågor inom inspektören: Har djuren det bra på denna gård? Finns goda förutsättningar för att de ska ha det bra även när jag åkt härifrån? Eventuella överträdelser måste dokumenteras detaljerat, med hänvisning till rätt paragraf i svenska djurskyddsregler Ta hjälp av ”lagstöd med kommentarer”

Tvärvillkor kontra andra påföljder Avdrag på jordbrukarstöden är en rent administrativ påföljd som grundas på inspektörens bedömning av tvärvillkorsöverträdelsen Jordbrukarna har på stödansökan intygat att de är medvetna om reglerna Anmärkning, åtagande, påpekande, föreläggande, åtalsanmälan, djurförbud är påföljder utan direkt koppling till avdrag för tvärvillkorsöverträdelser

Rättssäker dokumentation viktig Kommunen har sakkunskapen Länsstyrelsens stödadministration, inte länsveterinären, tar beslut om avdrag på stöden Allvar, omfattning och varaktighet graderas bäst av den som varit på gården, inte på lsty-kontoret Undvik att markera ”Nej” i protokollet om det inte är en överträdelse som föranleder minst föreläggande (eller frivilligt åtagande) Dokumentationen ska tåla överklagande

Hur gör andra länder? 1 % kontrollfrekvens vanlig, åtminstone vad gäller tvärvillkor Djurskyddskontroll hos i genomsnitt 20 % av djurhållande svenska jordbrukare 2006, med variation från 0 till 100 % mellan kommuner Inget juridiskt utrymme för 0 % avdrag vid konstaterade överträdelser nu, men flera länder har skapat sig sådant utrymme ändå EU-kommissionen ska snabbehandla eget förslag om att öppet tillåta ”varning” utan avdrag vid små överträdelser

Vad ingår i de olika protokollen Tre protokoll. 9-14 frågor Gris – 14 frågor Personal Är inget tvärvillkor, men ska redovisas i statistiken till Kommissionen. Den som är ansvarig för djuren ska ha kunskap om djurens hälsa.

Tillsyn och skötsel Djuren ska skötas och ses till dagligen. Dokumentation över djur som har behandlats med läkemedel samt dödsfall Den här frågan utgår eftersom det är staten som har tillsynsansvar.

Rörelsefrihet Grisar ska i normalfallet hållas lösgående Utrymmeskrav Stall och andra förvaringsutrymmen för djur ska ge tillräckligt med utrymme och skydd samt hållas rena.

Byggnader och andra utrymmen Ett djurstall ska ha goda ljusförhållanden och ha de mått som anges i DFS 2004:17. Minikrav på belysning Stallar ska vara försedda med artificiellt ljus.

Golvytor Golv och liggytor ska ha en jämn och halkfri yta. Strömaterial att sysselsätta sig med Suggor ska ha tillgång till strömedel inför grisningen.

Automatisk och mekanisk utrustning Ett djurstall ska vara utformat så att klimatet i stallet blir tillfredsställande. Foder och vatten Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten. Grisar ska ha fri tillgång till vatten.

Fiberhaltigt foder Foder ska ges dagligen och av lämplig struktur. Operativa ingrepp Ingreppen ska utföras så att djuret åsamkas så lite lidande som möjligt.

Avel och hormoner Avel som kan medföra lidande för djuren är förbjuden. Huvudregeln är att hormoner inte får ges till djur.

Nötkreatur – 13 frågor Fyll i om det finns kalvar på företaget. Samma frågor som för gris förutom frågorna: nr 8 (golvytor) nr 9 (Strömaterial att sysselsätta sig med). Fråga nummer 10 gäller endast för kalvar (hemoglobin).

Animalieproduktionens djur – 9 frågor Markera vilket djurslag som kontrollen avser. Samma frågor som för nöt förutom frågorna: nr 5 (utrymmeskraven) nr 7 (minikrav på belysning) nr 10 (hemoglobin) nr 11 (fiberhaltigt foder).