Mellanchefen en maktpotential

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Goda relationer skapar utrymme för ledaren
Advertisements

Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Heart to Change – att leda förändringsarbete
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
FREDA – bedömningsmetoder i arbetet mot våld i nära relationer
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Svenska som andraspråk
Forskning och fakta om arbetslivet och skolan
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Kulturell och ideologisk jämförelse
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Aktör / Struktur.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Feminism Grundläggande antaganden:
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Att arbeta praktiskt.
SET Social Emotionell Träning
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Syftet med en personlig handlingsplan
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Integration och mångfald –
Kjerstin Larsson Forskningsledare
Män och jämställdhet: Statlig maskulinitetspolitik i Sverige Niclas Järvklo Avdelningen för idéhistoria, Stockholms universitet.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Interna system utan kognitivt kaos Stefan Johansson, Funka.
Vad är du för typ av person?
Intressenter OL108A.
”Om vi bara hade fler svenskar” - Om skolpolitik, etnicitet och segregation bland ungdomar med migrationsbakgrund i svenska storstäder Sociologiska institutionen.
Ta ställning och handla!
Välkommen till ESF:s seminarium
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Allmän kursutvärdering Introduktionskurs HT 2007 Introduktionskurs VT 2008 Funktionell cellbiologi HT 2007 Funktionell histologi VT 2008 Fysiologi.
Jämställdhetspolitiken
Kjerstin Larsson Fil. Dr. FoU-ledare Fokus Kalmar
Centrum för Genusvetenskap
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Förändring och motstånd
Att tillsammans påverka!
” Det krävs ORK men också Mod att vara en bra chef ” Lotta Burenius Äldreombudsman i Stockholms stad SIDAN 1.
Lönesamtalet.
Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning
VAD ÄR POPKOLLO? Musikläger för tjejer som startades i Hultsfred 2003
Värdegrund och yrkesetiska aspekter
Att lära sig att analysera
Varför krig och inte fred?
Forum för genusvetenskap
© Copyright APeL 2005 Hanne Randle Seminarium 6, Intern och Extern spridning, torsdagen den 8 december 2005 Intern och Extern spridning Kiruna.
Ledardagen 22 september 2010 Förändrat ledarskap i Landstinget ? E Wahlberg Sept 2010 Hjärt- och medicincentrum ….en centrumchefs reflektioner.
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
Diskussionstillfälle 4
MORIA: Feministisk historiekritik. Feministisk kritik Feministiska förhållningssätt till filosofin Kvinnor och filosofins historia.
Feminismen.
Genus och Kön.
Detta är God Vård
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Genus Manligt & kvinnligt.
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Varumärket yrkeshögskolan – vårt gemensamma åtagande
Genus – det konstruerade könet
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Genus. Kvinnor och män i media lkritikvemvadvarfor/kvinnorochmanimedier.425.h tml
Vad är en jämställd och jämlik verksamhet?
Din lön och din utveckling
Presentationens avskrift:

Mellanchefen en maktpotential Susanne Anderson Centrum för genusstudier, Stockholms universitet Forskningsledare, FoU-projekt inom Fiber Optic Valley Genus

Lärdomar från tidigare projekt: 2003-2005 ”Vinnova projektet” Pilotprojekt Lärdomar från projektet: Betydelsen av processledning samt mellanchefers centrala roll 2006-2008 Genusnätverket Tre stolar, tre roller Ledningens stöd Mellanchefen en maktpotential 2009-2011 Gen(us)vägar

Genusnätverket FoU projekt med syftet att: Synliggöra den roll mellanchefer har för hur genus konstrueras i organisationer Visa på hur genus kan förändras utifrån mellanchefsnivån

Aktionsorienterad genusforskning I skärningspunkten mellan ett praktiskt jämställdhetsarbete och genusforskning. Medforskning tillämpas, det vill säga forskningen bedrivs tillsammans med dem som deltar. Arbetar processorienterat med att synliggöra hur genus görs för att sedan utarbeta strategier för att förändra detta. Kännetecknas av dialogiska och reflekterande samtal om tolkningar.

Genusteoretisk förankring Jämställdhetsprojekt behöver ha en genusteoretisk förankring utan en sådan finns det risk för att: Det sker en essentialisering av kön… Projekten arbetar enbart med att utjämna antalsmässiga skillnader mellan könen, visserligen en viktig del av ett jämställdhetsarbete. Dock finns det då risk för att de kvalitativa aspekterna av hur genus konstrueras i organisationer förbises Man tar inte upp makt och maktrelationer mellan könen eller andra maktordningar

Insikter från Genusnätverket: En chef har inte bara den ekonomiska och strategiska makten utan även fördelningsmakten: Därmed följer också makten att värdera vem i personalen som har potential eller inte. Detta skapar specifika villkor för utveckling för personalen. Genusmedvetenhet borde därför vara en nödvändighet för att chefen ska skapa jämställda villkor för underställd personal.

Projektteamets tre roller Processledare Eva Amundsdotter Projektledare Marita Svensson Forskningsledare Susanne Andersson

Eva Amundsdotter, 2009

Utan spaning ingen aning Behöver synliggöra och arbeta med att förändra både kvantitativ och kvalitativ aspekter: Kvantitativ jämställdhet, t.ex. fler kvinnor på ledande positioner Kvalitativ jämställdhet, normer, värderingar och ideal. Den som har makt behöver vara genusmedveten då den kan bestämma när och hur genus ska göras relevant.

Analysera det som händer i vardagen Föreläsningar har kombinerats med studier av den egna arbetsplatsen som sedan har diskuterats. De små besluten i vardagen, det vill säga ageranden som får betydelse. Direkt maktutövning Lika ofta är det oreflekterade beteenden.

Forskarens roll Föreläsa/dela kunskap Observera Dokumentera Analysera/Intervenera Ta fram ny kunskap När cirka 1,5 år av projekttiden hade passerat så började vi i projektledningen känna oss lätt frustrerade. Varför förhöll sig förändringsledarna sig så avvaktande. Varför kom de inte igång med något förändringsarbete? Vi ville förstå vad det var som hindra dem? Jag genomförde därför fokusintervjuer med förändringsledarna uppdelat på tre grupper. Analysen kom att presenteras vid nästa nätverksträff. Det var också vid detta tillfälle som jag tydligt intervenerade med gruppen. Ledningen i respektive organisation hade tagit beslut om deltagande i projektet. Projektet var således sanktionerat av ledningen men det kom att visa sig att det inte var prioriterat. Förändringsledarna fick själva inom ramen för sin egen budget och arbetstid delta vid nätverksträffarna. Bristande kommunikation ut i organisationen om projektets vikt. Osv. De uppEfter presentationen av den analysen så ställde jag följande fråga:

Varför använder ni inte era maktpositioner till att påbörja ett förändringsarbete på era arbetsplatser, undrar jag? – Vadå makt, vi har väl aldrig talat i termer av makt tidigare i nätverket, att vi har makt? – Jamen vi har ju makt, kommenterar en av männen. Jag brukar säga som min företrädare, jag har visitkortet som visar att jag har makt. – Det blir ett helt annat tänk med betoningen på att vi har makt, replikerar kvinnan och fortsätter. Vi har envist hållit fast vid att vi som förändringsledare bör ha ledningens stöd. Det har kanske varit ett villospår. Det går ju utmärkt att arbeta med genus ändå. Vi fastnar lätt i tänket att vi inte gör ett bra jobb om vi inte har ledningens stöd, istället ska vi kanske börja se oss själva som ledare med makt.

En modern och innovativ chef behöver vara genusmedveten då en chef inte bara har den strategiska och ekonomiska makten utan även fördelningsmakten, det vill säga makt att påverka hur villkoren ser ut för kvinnor respektive män. En chef som vill skapa goda och jämställda villkor för utveckling för hela sin personal behöver vara genusmedveten.