Att skriva sig till läsning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Samtala om böcker.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
SFI PÅ DISTANS VI FICK MÖJLIGHET ATT PROVA GENOM INNAN-PROJEKTET
ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009.
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
Att skriva sig till läsning
Att läsa och studera.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Problemsnack eller bygga lösningar.
INDividuellt och Anpassat stöd till arbete för personer med neuropsykiatrisk/psykiatrisk funktionsnedsättning eller personal/verksamheter som möter.
Dingtuna skolas föräldramöte!
Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
© X-on Data EdWord. © X-on Data EdWord – tillägg till Word EdWord är en anpassning för att göra Microsoft Word enklare.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.

Vad har vi lärt oss? (What have we learned?)
SFI PÅ DISTANS INNAN-PROJEKTET
Eller formativt lärande…
ASL i Praktiken Tina Sundberg.
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
SVENSKA.
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Word Read Plus 08 talsyntes
Inkluderande intensivundervisning matematik åk 1
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
IPad-projektet 31 okt Sessionssalen kl 8-16.
Språklig medvetenhet.
Rudbeck - en utvecklingsresa
Skolutveckling via digitala medier
Språk Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.
Från förskolan och in i framtiden! - ett samarbete mellan förskola och skola i ”Att skriva sig till läsning”
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Att skriva sig till läsning, med hjälp av datorn, i förskoleklassen
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
IPadpilot. Var, När och Varför? Jag arbetar i år 2 på Svanetorpskolan i Åkarp. Vi är 18 elever i klassen. Vi började arbeta med iPad i februari detta.
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Exempel på skriftligt omdöme
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Elev loggbok.
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
STUDIETEKNIK.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Wittingmetoden - en läs- och skrivinlärningsmetod
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Språkbruk och språkliga variationer i svenska Kurs 11 SA1U Susanne Schmitt Neth Lektion i svenska som andra språk Tidsåtgång 80 minuter.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Orebro.se Välkommen till Lärardagen 10 augusti 2016 Skolverkets bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling i svenska åk 1-3.
QR-koder ”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation,
Coaching.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
STUDIETEKNIK.
Föreläsning Svenska II
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
I vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Att skriva sig till läsning

Arne Trageton Forskning kring barns tidiga läs- och skrivinlärning: Utgångspunkt: det är enklare att lära sig skriva än att läsa Barns motorik inte är tillräckligt utvecklad Använda datorer för att skriva Bokstavsträna för hand i åk 2 Att skriva på datorn är lättare än att skriva för hand Börja med spökskrift och bokstavsjakt i förskoleklass

Mona Wiklander Eleverna arbetar i par, vara ungefär på samma nivå Hjälpa varandra ->lär av varandra Talsyntes Talande tangentbord - hör ljudet ger bekräftelse Talsyntesen läser upp ordet, hela meningen och hela texten

Monas modell F-klass tangentträning Årskurs 1: Arbeta med ASL fyra dagar i veckan 30-45 min varje gång. 1. Skriva med talande tangentbord och talsyntes 2. Lyssna med talsyntesen 3. Läsa för en kompis 4. Läsa för en vuxen och prata om texten 5. Rättning av texten, utskrift

Monas arbetsgång För och efternamn Skriva egna enkla ord Skriv en enkel mening eller flera som de kommer på själv Jag kan… Jag är… Jag vill… Jag har… Min mamma är …, kan…

Erica Lövgren Använder motorikövningar som komplement till att skriva på datorn. Organiserar klassrummet med smårum i rummet. Bok: ” Med datorn som skrivverktyg”

Ystad ASL 2.0 ”Med avstamp i våra egna och andras erfarenheter är vår ambition att försöka anpassa metoden att skriva sig till läsning till samtiden och framtiden, med digitala verktyg som främsta redskap.” (http://www.ystad.se)

Lessebos modell ASL som komplement. Skriver en gång i veckan i årskurs 1-3 Traditionellt arbete med bokstäver i ettan. ASL i par, en dikterar och en skriver. Följer läslärans upplägg och förstärker med ASL

Lessebo arbetsgång Genomgång av hur eleven hittar sin mapp, öppna den, spara och infoga datum. Skrivuppgifterna är uppföljning av text i läsläran Här är… Mina S-ord Jag ser… Här är en… Här är ett…

Positiva erfarenheter: Pojkarna är vinnare Längre texter Omedelbar respons Tydliga och fina texter -> alla blir nöjda Fokus på skriva istället för motorik Långa avancerade texter tidigare Reflektera över stavning Eleverna är nyfikna och intresserade av att använda datorn

Sandviken 1:1 från år 1 och ASL i alla ettor Högre måluppfyllelse Utveckla arbetet i alla årskurser

Forskning kring ASL Dalarnas högskola : Eva Hultin och Maria Westman Sandvikens kommun Projekt Att man utgår från en pedagogisk metod och sen lyfter in datorn är mycket bra pedagogiskt menar forskarna.

Syfte Syftet med projektet är att undersöka villkoren för läs och skrivlärandet i år 1 när metoden ”Skriva sig till läsning med dator utan penna” används ur ett elev och lärarperspektiv.

Resultat så här långt Ljudning i helklass behövs inte längre men finns i ny tappning med dator, talsyntes och ljudande tangentbord. Man arbetar med modelltexter i början, tex jag kan. Eleverna har blivit medvetna om olika textgenrer. Skriver många och långa texter, faktatexter Språkligt fokus kring innehåll, form och korrekthet

Teknisk och pedagogisk support är nödvändigt. Viktiga samtalen pågår elev/elev lärare/elev Digital kompetens på köpet. Bok om erfarenheter från Sandviken kommer våren 2014

Framgångar och fallgropar Viktigt med mottagare Pararbete Autokorrigering Samtal om text Läsa texten Bra lösningar för utskrift Bra lösningar för att spara Dela erfarenheter – lärare Tips i fb-grupp