Två av våra stora författare

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Den svenska utvandringen
Grekerna.
Judendomens historia – första delen av filmen.
Liberalism Konservatism
Några svenska författare och deras verk
Geografi Henrik Carlsson.
Bilder romarriket.
~ Den första mobiltelefonen ~
Soldater i trettioåriga kriget
MELLANKRIGSTIDEN.
Mellankrigstiden.
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Industri och demokrati i sverige
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Levnadsvillkor och resursfördelning
Människans äldsta historia
STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.
SVERIGE Ett land i förändring.
Feodalism.
El descubrimiento de América (Upptäckten av Amerika)
Det industriella genombrottet
Rättigheter under 1800-talet
Medeltiden.
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Ett tema om befolkningen i världen
Judendomen.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
DEN STORA KVINNO- FRIGÖRELSEN 1800 – TALET I SVERIGE .
Vasatiden
I Finland och Sovjetunionen. När inbördeskriget tog slut fanns det ca fångar utspritt i Finland. Det allra största fånglägret fanns i Tavastehus.
Vasatiden
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Makt och Demokrati.
1. Förändringar inom jordbruket
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Ledtråd: Världskänd Frihetskämpe Black and White
Sverige Sverige vid 1800-talets början:
Européer upptäcker världen 1400-talet
Den stora utvandringen Emigrationen från Sverige till Nordamerika av: Asli, Frong och Leylo.
1800-talet.
Grekerna.
Industriella Revolutionen i Sverige
Det stora utvandringen.
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Livet i Romarriket Levande historia 7: s ,
Utkik Historia: s , Frihetstiden
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Industriella Revolutionen
Industriella Revolutionen
Karl XII & Stora Nordiska kriget
Industriella revolutionen
Utvandrarna. Skildrar några människors utvandring från hungersnöd och svält i Sverige till USA under 1840-talet. Säljer sina gårdar i Småland Seglar.
MIGRATION. Migration = Människan flyttar och bosätter sig på nya platser Ekonomiska skäl Politiska skäl Kulturella skäl Miljöförstöring.
Ett tema om befolkningen i världen
Australiens historia.
Hur levde man under medeltiden
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Den Nya tiden e. Kr.
Vilhelm Moberg
Ryska revolutionen 1917.
Den ryska revolutionen
Veckans fördjupning handlar om en grupp äventyrliga svenskar
Presentationens avskrift:

Två av våra stora författare Vilhelm Moberg och Selma Lagerlöf

Vilhelm Moberg Vilhelm Moberg levde mellan 1898 och 1973 Han föddes i Algutsboda socken i södra Småland.

Vilhelm Moberg Hans far var en fattig knekt och torpare. Vilhelm har skrivit en av 1900-talets främsta svenska romanserier: Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959).

Emigrationen Vägen mot Amerika

Ett svårt beslut att ta Mellan 1850 och 1920 utvandrade mer än en miljon svenskar till Amerika. Cirka 200 000 återvände till Sverige.

Varför utvandrade man? Religiöst förtryck – fram till 1858 var det förbjudet att hålla religiösa sammankomster om de inte leddes av en präst. Det var ett stort problem för den väckelserörelse som uppstod på 1800-talet. I USA rådde däremot religionsfrihet och därför flydde många svenskar från hemlandets religiösa förtryck.

Varför utvandrade man? Missväxt – år 1866 var både sommaren och hösten regniga och mycket av skörden förstördes. Därför fick många familjer genomlida en hård vinter. Även under de påföljande två åren rådde missväxt i stora delar av landet och överallt fanns det hungrande småbönder och jordlösa. Det var under dessa svåra år som emigrationen tog fart på allvar. I Amerika fick alla invandrare gratis jord av staten.

Varför utvandrade man? På 1880-talet slog utvandringen rekord. Jordbruket hade återigen hamnat i svårigheter. Billig spannmål från USA konkurrerade ut många svenska bönder. Även sågverksindustrin drabbades av dåliga tider och många arbetare blev arbetslösa. Arbetarna tog med sig sina familjer till Amerika.

Amerikabrev De som lyckades på andra sidan Atlanten skrev hem och försökte övertala släktingar att följa efter. Dessa brev ökade på emigrationen. De som inte lyckades hördes dock inte av.

Höga löner inom industrin År 1890 upphörde den fria utdelningen av jord. Därför kunde allt färre emigranter bli jordbrukare. I stället växte den amerikanska industrin och lockade med höga löner.

Guld! År 1896 upptäcktes en stor guldfyndighet i Klondike, Kanada. Ryktet spred sig som en löpeld och bara på ett år kom över 50 000 guldgrävare från hela världen.

Hur påverkades Sverige? Utvandringen till Amerika gjorde att vårt land slapp massarbetslöshet och svält och de 200 000 som återvände spelade en stor roll för att sätta fart på Sveriges ekonomi. Först på 1930-talet var emigrationen ett avslutat kapitel i svensk historia. Då hade tiderna blivit bättre i Sverige samtidigt som de amerikanska myndigheterna började begränsa invandringen.