Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dialogmöte 18 oktober 2011 Presentation av Idékoms förslag till överenskommelse Christoph Lukkerz, processledare Nätverk Social Ekonomi Skåne
Advertisements

Staten och det civila samhällets organisationer
Verktyg för samverkan mellan civilsamhället och den offentliga sektorn
Spelregelsprocessen och samarbetet med civilsamhället
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Policy för miljö och hållbar utveckling
Kommunikationsplattform Bildandet av en norrlandsregion
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
FoU-strategi för Mittsverige Forskningen skall vara av hög internationell kvalitet till nytta för regionen I FoU-strategin prioriteras vissa forskningsområden.
Integration och mångfald –
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för ett säkrare liv hela livet – även i utsatta lägen.
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Nannette Büsgen Facebook/Volontär i Nacka Twitter/volontarinacka Instagram/volontarinacka.
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
”Vi arbetar med att stödja dem som vill vara med och bygga morgondagens samhälle!”
Kommunstyrelsens styrkort 2009 Antagen i KS DNR
I 80 kommuner finns någon form av lokal paraplyorganisation
Vi blir Region Jönköpings län
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Idéburet Offentligt Partnerskap
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
UDDEVALLA KOMMUN DÄR MÄNNISKOR VÄXER OCH ERBJUDS GOD LIVSKVALITET Övergripande kommunala strategier för breddat och fördjupat föräldrastöd Föräldrastödskonferens.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Strategiskt utvecklingsarbete
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Danssporten Vill Värdegrund, vision och riktlinjer för svensk danssport.
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Varför e-förvaltning och e-strategier? Skapa NYTTA För samhället, medborgarna, företagen och för verksamheterna.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för säkrare och tryggare liv.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Strategi för folkhögskolornas arbete för en globalt hållbar utveckling. Varför? Vad? Hur? Folkbildning och vuxenutbildning som strategisk utvecklingsfaktor.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Hur arbetar vi vidare i Östergötland utifrån Östgötakommissionens och Nationella kommissionens rekommendationer? Margareta Kristenson Professor i socialmedicin.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Vad innebär regionbildningen?
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för säkrare och tryggare liv.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Introduktion till processen för balanserad styrning
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Samordnad utveckling för god och nära vård
IF Friskis&Svettis Kalmar
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle som bygger på en dynamisk samverkan mellan kommunen, den frivilliga och den privata sektorn.”

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Budget 2007 ”..Social ekonomi.. Verksamheten drivs i syfte att stärka individer, det civila samhället och/eller skapa starkare sociala nätverk. …. kommer kommunen att utarbeta strategier för hur kommunen engagerar sig i den sociala ekonomin” ”.. Den kommunala organisationen måste ständigt genom samarbete stärka den civila sektorn och det engagemang enskilda människor visar.”

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Politisk organisation Strategigrupp inrättas under KS 2007 ”Demokrati/Civila samhället” tre ledamöter sekreterare

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Strategigruppens uppdrag -en vision kring det civila samhällets plats i Örebro kommun -hur socialt företagande kan stärkas -hur kommunens samtliga enheter ska kunna öka samverkan med det civila samhället -hur det traditionella föreningslivet ska stärkas -hur nya nätverk och otraditionellt engagemang ska mötas och stödjas

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Metod - ett internt samtal med nyckelpersoner kring vilka kontakter som finns, vilka register, arbetssätt - en extern kartläggning av det civila samhällets förutsättningar i Örebro idag

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Kartläggningen (underlag för policy) -Definitioner, historik och omvärld -Beskrivning av lokala aktörer och deras arenor -Inventering av befintliga stödstrukturer -Förslag till vision, policy o lärande struktur -Förslag till organisation för samverkan

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Beslut -Vision och policy (kf) -Lokala spelregler -Handlingsplan -Implementering/utbildning -Ideellt utvecklingscenter etableras (kf)

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Policy - för Örebro kommuns samverkan med det civila samhället -Framtida utmaningar -Definition -Målbild -Principer -Medarbetarnas förutsättningar

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Det civila samhället fördjupar demokratin •Demokrati förutsätter ett levande civilt samhälle och en mångfald av olika organisationer •Den ideella sektorn är av stor samhällsekonomisk betydelse •Demografin kommer att förändras •Våra ekologiska utmaningar tilltar

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •”Det civila samhället som begrepp innefattar här såväl oorganiserade som föreningsdrivna demokratiska aktiviteter som bedrivs utan vinstintresse - social ekonomi”

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Du som merarbetare i Örebro kommun ska: •Kunna öka samverkan mellan kommunen och det civila samhällets aktörer. Ge möjlighet för utveckling av engagemang i såväl traditionella som nya former av organisationer och nätverk •Ha tillgång till begrepp och principer som är gemensamma för alla som verkar i kommunen •Få en ökad kunskap om det civila samhällets betydelse för vår kommuns utveckling •Få hjälp med att föra dialog med medborgare, brukare och idéburna organisationer kring gemensamma frågeställningar

Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer