BILDMATERIAL BELASTNINGSERGONOMI

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetsmiljö Vad är det?.
Advertisements

Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Teoripass: Motion Tomi Alahelisten.
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Må bra på jobbet.
Människokroppen.
Hälsa och Kondition.
Ergonomi.
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Otydliga lagar om skadlig stress i arbetslivet
ERGONOMI Vad är det?.
HUR FUNGERAR KROPPEN? Bild 2
Kondition och träning.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
ERGONOMI.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Örebro läns läkarförening
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Vardagsrehabilitering
Steg 1 - Mötet VÅR VISION FÖR ARBETSMILJÖN OCH HUR VI KOMMER DIT
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Träningslära Kondition
Sjukgymnastik vid myelom
..det beror på vilken sorts styrka man pratar om !
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Idrott och hälsa Vannhögskolan
Träningslära Styrka.
Uppvärmning?.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Hälsa och Kondition.
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Mia Jönsson Idrott och hälsa
“Undersökning av naturen”
Arbetsterapi i företagshälsovården ett hållbart arbetsliv med.
ERGONOMI. Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda.
Ergonomi. 2 Hur kan vi skapa en bättre dag på jobbet? Better at work >Vi låter våra grundvärderingar genomsyra allt vi gör >Ser till hela människan och.
Arbetsmiljöutbildning/ information SWEP International AB Khosrow Adibzadeh, Unionen.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Hälsa och träning. Vad är hälsa? Fysiskt välbefinnande Psykiskt välbefinnande Socialt välbefinnande ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Information/utbildning i arbetsmiljö Regionstyrelsen Eva Johansson Per Djurberg.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Samverkan.
Andningen.
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
EN BRA LEKTION Skapa en lektion utifrån fem angivna mål
Presentationens avskrift:

BILDMATERIAL BELASTNINGSERGONOMI

Förord Huvuddelen av detta undervisningsmaterial tillkom ursprungligen inom BESS-projektets ram (Vägar till Bättre Ergonomi inom svenska Slakteri- och Styckningsbranschen). För huvuddelen av materialet svarar leg sjukgymnast/erg. mag. Kjerstin Vogel, Kinnekullehälsan AB. Docent Göran M Hägg är ansvarig för materialet till kapitel 4 och har inom ramen för tema SMARTA vid Arbetslivsinstitutet kompletterat och redigerat det ursprungliga materialet. För den grafiska utformningen svarar Strömberg Design och Lazzo DM-byrå. Materialet kan sannolikt användas för de flesta personalkategorier med ett fysiskt tungt och/eller ensidigt upprepat arbete. Materialet ägs av Arbetslivsinstitutet men är fritt tillgängligt med angivande av källan. Stockholm i mars 2007 Göran M Hägg

Användaranvisning Detta material är framtaget framför allt för ergonomer och företagssjukgymnaster. Bilderna är tänkta som ett stöd i din ergonomiundervisning och kan kompletteras med videofilm från arbetsplatserna och/eller egna foton eller teckningar. Detta undervisningsmaterial bör kompletteras med skelettmodeller, arm-handmodellen för att visa komplexiteten i axelleden (se även bild 3:7), samt förklara varför det är viktigt att arbeta kroppsnära och med stabil handled. Ryggmodellen åskådliggör varför man ska arbeta stabilt och rakt framför sig. Du kan använda materialet på flera sätt: Välja bilder att använda i en PowerPoint-presentation Välja sidor/bilder och kopiera som overhead Använda materialet som inspiration för egna bilder eller ord Kopiera valda delar ur materialet som åhörarkopior eller elevpärmar Känn dig fri att använda bilderna som du vill. Du kommer att märka att flera av bilderna är snarlika, men det är för att ge dig valmöjligheter. Flera bilder är också kopplade till varandra, som till exempel 4:5 till 7:4.

Ergonomi Arbetsmiljölagen Så här ser vi ut Så fungerar vi Ålder och kön Rygg och nacke Axel Armbåge Handled och hand Belastningsbesvär Åtgärder i arbetet Åtgärder på fritiden Titta på din egen arbetsplats

Ergonomi Ett helhetsperspektiv

Människan i arbete Ett helhetsperspektiv Kapitel 1:1 – Ergonomi

Utvecklingen över 14 miljoner år Jordbruk – 5 000 år Industri – 2 000 år Data – 20 år Kapitel 1:2 – Ergonomi

Inte bara fysisk belastning Kapitel 1:3 – Ergonomi

Ergonomisk kostcirkel Kapitel 1:4 – Ergonomi

Frånvaron och tillvaron Kapitel 1:5 – Ergonomi

Arbetsmiljölagen Lagstiftning Regelverk

Arbetsmiljölagen AFS Du och jag = vi Min kropp = redskapet Fysisk arbetsmiljö Luft Rum Ljus Buller Maskiner/redskap/möbler Arbetstyngd/arbetsteknik Psykisk arbetsmiljö Kränkande särbehandling i arbetslivet Arbetsanpassning och rehabilitering Du och jag = vi Min kropp = redskapet Kapitel 2:1 – Arbetsmiljölagen

Arbetsmiljölagen KAPITEL 1 – LAGENS ÄNDAMÅL OCH TILLÄMPNINGSOMRÅDE Lagtext: 1§ – Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. KAPITEL 2 – ARBETSMILJÖNS BESKAFFENHET Lagtext: 1§ – Arbetsmiljön skall vara tillfredställande med hänsyn till arbetets natur och den sociala och tekniska utvecklingen i samhället. Arbetsförhållandena skall: Anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende. Arbetstagaren skall ges möjlighet att medverka i utformningen av sin egen arbetssituation samt i förändrings- och utvecklingsarbete som rör hans eget arbete. Starkt styrt eller bundet arbete skall undvikas eller begränsas. Det skall eftersträvas att arbetet ger möjlighet till variation, social kontakt och samarbete samt sammanhang mellan enskilda arbetsuppgifter. Det skall vidare eftersträvas att arbetsförhållandena ger möjlighet till personlig och yrkesmässig utvecklig liksom till självbestämmande och yrkesmässigt ansvar. Lagtext: 2§ – Arbete skall planläggas och anordnas så att det kan utföras i en sund och säker miljö. Lagtext: 4§ – Luft-, ljud och ljusförhållanden och övriga arbetshygieniska förhållanden skall vara tillfredsställande. KAPITEL 3 – ALLMÄNNA SKYLDIGHETER Lagtext: 2§– Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utgångspunkt skall därvid vara att allt som kan leda till ohälsa eller olycksfall skall ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs. Kapitel 2:2 – Arbetsmiljölagen

Föreskrifter Kapitel 2:3 – Arbetsmiljölagen

Så här ser vi ut Skelett Leder Muskler Nervsystem

Det är mycket i ryggen som kan hamna fel Kapitel 3:1a – Så här ser vi ut

Ryggraden Kapitel 3:1b – Så här ser vi ut

Skelettet Kapitel 3:2 – Så här ser vi ut

Typled Kapitel 3:3 – Så här ser vi ut

Muskelns uppbyggnad Kapitel 3:4 – Så här ser vi ut

Ryggradens uppbyggnad Kapitel 3:5 – Så här ser vi ut

Diskbråck Kapitel 3:6 – Så här ser vi ut

Den komplexa axelleden Kapitel 3:7 – Så här ser vi ut

Muskler runt axelleden Kapitel 3:8 – Så här ser vi ut

Nervsystemet Kapitel 3:9 – Så här ser vi ut

Så fungerar vi Andning, cirkulation Arbetsfysiologi Energiomsättning Muskelfunktion – Statisk – Dynamisk Anpassning till arbete

Blodcirkulationen Kapitel 4:1 – Så fungerar vi

Blodets uppgifter Kapitel 4:2 – Så fungerar vi

Blodcirkulationen Det vi kallar kondition i dagligt tal beskriver huvudsakligen vilken kapacitet hjärtat har att pumpa syresatt blod till kroppens olika organ. Kapitel 4:3 – Så fungerar vi

Hjärtats kapacitet Kapitel 4:4 – Så fungerar vi

Lokal cirkulation Vid dynamisk (varierande) kontraktion underlättas cirkulationen. Kapitel 4:5 – Så fungerar vi

Mjölksyra När tillgången på syre är otillräcklig bildas mjölksyra som ger värk och sätter ner musklernas kontraktionsförmåga. Kapitel 4:6 – Så fungerar vi

Maximal syreupptagning i olika åldrar Kapitel 4:8 – Så fungerar vi

Du blir det du äter Kapitel 4:9 – Så fungerar vi

Rökningens konditions- nedsättande effekt Varför? Kolmonoxid (CO) i röken blockerar ämnet (hemoglobin) som transporterar syret i blodet. Kapitel 4:10 – Så fungerar vi

Proprioception, balans och positionssinne Kapitel 4:11 – Så fungerar vi

Ålder och kön Vad händer när vi åldras? Vilka behov har vi beroende på ålder och kön?

Arbetets krav och vår toleransnivå Kapitel 5:1 – Ålder och kön

Kapacitet Kapitel 5:2 – Ålder och kön

Relativ muskelkraft Kapitel 5:3 – Ålder och kön

Minskad muskelstyrka vid åldrande Styrkan hos kvinnan är ungefär 60% av den hos mannen. Kapitel 5:4 – Ålder och kön

Stående arbete Kapitel 5:5 – Ålder och kön

Större risk för hjärtinfarkt Kapitel 5:6 – Ålder och kön