De farliga kosttillskotten!?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Advertisements

E-handelsidentiteter ökar konverteringsgraden – En studie utförd av HUI Research på uppdrag av.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) © 2011 HUI RESEARCH.
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Geografi Henrik Carlsson.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Medicinska indikationer – Kejsarsnitt på moderns önskan
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Bemötande och viljan att göra rätt
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
En presentation för dig som är lärare
Personligt brev – din egen form av marknadsföring!
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
En presentation för dig som har barn i förskoleklass
Det svenska kulturarvet
© CogWork, Antidopinginformation Swingweb, CogWork Mikael Åhnberg
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Det viktiga mötet Ingrid Mattiasson.
Ett tema om befolkningen i världen
Innovativa pengar Det är inte alltid så lätt att lyfta blicken. Men jag har anat mig till att en av de lite större bistånds- och utvecklingsdiskussionerna.
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Ragnhild Tunehag, distriktsläkare, Vårdcentralen Nygatan
Adherence Vad är det?.
Säkrare vård och omsorg
Matematiska resonemang på universitetsnivå – hur ser tentorna ut och vad tycker lärarna? Ewa Bergqvist, Umeå universitet.
Utbildning Antidoping. Stockholms Idrottsförbund Lars Jonsson Antidoping och elitansvarig
Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Tillsammans för världens säkraste vård
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Hur gör man en debattartikel?
SKANNER-MÄTNINGAR OCH VARIABLER
Hakuna Mat Framtidens mat är på väg!. Vad ska jag berätta?  Kort om oss  Köttproduktionens inverkan på miljön  Den oväntade lösningen  Smakprov och.
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
8. Kosttillskott. Inget behov finns Det finns inget vetenskapligt stöd för behovet av kosttillskott hos friska idrottare. Flera av våra svenska världsstjärnor.
SBAR på enheterna inom akutsjukvården Sy
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Livsmedelskontrollen – det här tittar vi på Jenny Johansson Livsmedelsinspektör.
”strid” med ord, meningsbyte
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
1800-talet.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
SBU-rapport Behandling av depression hos äldre Medicinsk grupp Äldre
Vill du fuska eller träna rent?
Demografi - Befolkningsutveckling
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
TR90 Omvandla ditt liv på 90 dagar. När det handlar om att utveckla en VÄLBALANSERAD SUND LIVSSTIL, finns det MÅNGA HINDER som miljoner av oss försöker.
Drog policy ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Som idrottsförening har vi ett stort socialt ansvar för vår verksamhet och hur vi formar idrottens attityder. Syftet.
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Uppdaterad Elektroniskt expertstöd – EES Kundfall.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Läkemedel eller kosttillskott? ‒ riskbaserad kontroll
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Presentationens avskrift:

De farliga kosttillskotten!?

STÖRRE OCH STÖRRE – MINDRE OCH MINDRE Bakgrund Kroppsideal manlighet = muskler kvinnlighet = smal STÖRRE OCH STÖRRE – MINDRE OCH MINDRE

Bakgrund Styrketräning – estetiska skäl. Dopningsanvändandet, främst AAS, ökar. Muskelökande och prestationshöjande kosttillskott. ”Svenskt rekord” i doping – hälsofarliga substanser. Måltidsersättningar Extrema bantningsmetoder Sverige i ”dietpsykos” Branschen exploderar!

DET ÄR SKILLNAD PÅ KOSTTILLSKOTT OCH KOSTTILLSKOTT!

Är du säker på att du inte är dopad…?

Hur många äter kosttillskott? Enkätstudie PRODIS med över 10 000 svar United Minds ”Barn och ungdomar om dopning”

ÄR DET VERKLIGEN SÅ MÅNGA SOM BEHÖVER TILLSKOTT…?

Vilka kan behöva kosttillskott? D-vitamin Barn, äldre och gravida De som av olika anledningar har en konstaterad brist på något

Trots att det finns många brister i våra matvanor visar kostundersökningar att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. För de flesta finns inget behov av kosttillskott om du inte bevisligen har en brist på något. Studier visar att det finns anledning till att vara restriktiv med att äta tillskott med höga doser av olika vitaminer och mineraler. Riksidrottsförbundets rekommendationer: ”RF avråder från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott” Sveriges Olympiska kommittés rekommendationer: ”SOK avråder generellt och bestämt elitidrottare från tillskott, undantaget vid individuell medicinsk indikation efter med påföljande utvärdering i samråd med kostexpertis”

Det räcker i de allra flesta fall med vanlig mat – kosttillskott kan aldrig ersätta mat. Vanligaste anledningen till att vi äter kosttillskott är i förebyggande syfte? Ändå omsätter kosttillskottbranschen i Sverige flera miljarder kr per år – och branschen bara växer och växer… Varför…?

Kroppsfixerat samhälle. Livsstilsproblematik – Quick Fix! Medikaliserat samhälle. Vi ”luras” att tro att vi behöver KT för att må bra. För att vara på den säkra sidan. Extremt aggressiv marknadsföring i en mycket lukrativ bransch!

Det finns INGEN myndighet som systematiskt förhandsgranskar kosttillskott – upp till varje kommun att sköta tillsyn. Inga krav på tillverkare att de ska anmäla sina produkter till Livsmedelsverket innan de börjar säljas, det krävs alltså inget godkännande eller tillstånd från Livsmedelsverket för att sälja kosttillskott i Sverige. Ingen central samordning – låg kunskapsnivå. Salusförbud endast i den aktuella kommunen. Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras enligt livsmedelslagstiftningen. Det är tillverkarens ansvar att produkterna är säkra att använda och följer lagstiftningen!!

Dopinglaboratoriet i Köln, Tyskland undersökte 634 kosttillskott och det visade sig att cirka 15 procent av dessa innehöll dopingklassade substanser – främst prohormoner Nandrolon och testo 23 3,6 % Prohormoner testo 64 10,1 % Prohormoner nandro 7 1,1 % Summa positiva 94 14,8 % Gick ej säkert analysera 66 10,4 %

Malmö Stad, undersökning november 2010: 85 kosttillskott från Hälsokostbutiker etc. 21 av 85 varor innehöll substanser som borde vara läkemedelsklassade. 71 % var felmärkta. Livsmedelsverket 2011, granskade 43 kosttillskott från åtta svenskspråkiga webbsidor Substanser med kända biverkningar påvisades i 28 av de 43 produkterna. Åtta av de 28 produkterna skulle kunna klassificeras som läkemedel utifrån definitionen i 1§ läkemedelslagen.

VAD KAN DET HÄR INNEBÄRA FÖR DIG?

Finns det inga bra kosttillskott?

Att tänka på gällande kosttillskott: Behöver jag tillskott? Friska människor med normala ätvanor behöver inte kosttillskott Lagstiftningen och kontrollerna är otillräckliga Kosttillskott i höga doser kan vara skadliga Vissa näringsämnen kan orsaka negativa interaktioner Om kosttillskott ska användas bör det endast användas som tillägg till diet och bör endast vara en tillfällig lösning. Användning bör ske i samråd med specialister som exempelvis läkare, nutritionist eller dietist Kosttillskott är ofta ett slöseri med pengar Kosttillskott kan orsaka ett positivt dopingtest!

Kontakt bosseochjohanutbildning@gmail.com 072-70 77 353

Tack för att ni har lyssnat! // Johan