Om stöd till anhöriga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KPR. Kommunala Pensionärsrådet. Sammanträde 8 april Anteckningar - Sammanställning av sammanträdet vid Motala KPR av Hans Lobell.
Advertisements

Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
STÖD TILL ANHÖRIGA GÖTEBORGS STAD 2013
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård

Äldreomsorgens demensteam
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
VÅRD & OMSORG.
en intervjuundersökning
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Genombrottsprojektet Ger rehab/ Tomelilla kommun
Ny lag - Nytt läge Ny start för anhörigstödet! Lennarth Johansson.
Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom 2010 Sammanfattning av riktlinjerna Demenssjuksköterska Lena Tronnler Arbetsterapeut.
Om regional demensöverenskommelse
                                                                                                            
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Att höra an till någon- anhörig
Handläggning enligt SoL
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Det handlar om relation... Hur ser vi på dem?
Missbruksuppdraget.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Äldreomsorgen informerar!
UPPDRAG för vård och omsorg
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
Anhörigstöd i Sunne kommun
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
FYRBODALS KOMMUNALFÖRBUND
”Hur samverkar vi kring tidig upptäckt av demens?
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Palliativ vård och samordning
Anhörigstöd i Mora kommun Vem kan få hjälp? Vilken hjälp kan man få? Vägen tillbaka! Katarina Nilsson berättar om sin väg tillbaka efter att ha drabbats.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Vaggeryds kommun Hur arbetar jag som arbetsterapeut i socialpsykiatri i Vaggeryds kommun?
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Demografisk utveckling i AC län. En jämförelse mellan år 1982, år 2000 och år 2007 Äldre i AC län
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Kvalitetsarbete.
Hemtjänst.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Vårdlotsens syfte Underlätta samverkan mellan kommun och slutenvård
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Frågor från KPR Oktober 2017.
Vad tycker äldre om äldreomsorgen
ANHÖRIGSTÖD.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
God Man till ensamkommande barn
Vilka tankar väcker filmen hos dig?
Anhörigstöd i Ljusdals kommun KPR
Ann-Marie Högberg Förbundsordförande
Anhörigstödet i Falkenberg
Presentationens avskrift:

Om stöd till anhöriga

5 kap. 10 § Socialtjänstlagen Personer som vårdar eller stödjer närstående Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående... som är långvarigt sjuk, äldre eller stödjer en närstående som har funktionshinder

“Det behövs ett nytt perspektiv i det stöd som ges till anhöriga som vårdar & stödjer närstående” ...Samarbeta med anhöriga ... Anhöriga ska delta i biståndsbedömningen ... Lyssna på anhöriga i biståndsbedömningen …Informera anhöriga om stödmöjligheter …Hålla kontakt med & lyssna på anhöriga …Sjukvården & socialtjänsten måste samverka Källa: Reg. prop. 2008/0982, sid. 21-22 och 25 - 26

Närståendestöd vid demens* Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör erbjuda Utbildning Psykosocialt stöd Avlösning Kombinationsprogram Anpassat stöd till anhöriga till yngre demenssjuka *Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer vid vård och omsorg vid demenssjukdom, 2009. Preliminär version

Företrädarskap för personer med demens med flera Ombud vi fullmakt (Förvaltningslagen 1986:223) God man Förvaltare Företrädarskap vid personliga ställningstaganden Stödperson Socialstyrelsens handbok om handläggning och dokumentation (sid 208-209, 213-216)

Den röda tråden i anhörigstödet… Den röda tråden i anhörigstödet…..eller kanske hellre den starka livlinan Nationella riktlinjerna: Anhörigstödet behöver vara Uthålligt över tid Flexibelt Situationsanpassat Individualiserat Utformat i dialog med de anhöriga

Där det brukar brista Anhöriga erbjuds inte stöd i samband med utredning/dagnos Anhöriggrupp erbjuds inte av hälso- och sjukvården Information om hjälpmedel kommer för sent eller inte alls Rutiner saknas för överlämnande mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten Samverkan brister mellan socialtjänstens anhörigstöd och biståndshandläggarna Anhörigstödet inom särskilt boende är inte genomtänkt

Livlina nr 1 Stöd i samband med utredning och diagnos Information om sjukdomen Krisstöd Information om kognitiva hjälpmedel Återkommande bedömning av funktionsförmåga Anhöriggrupp Bemötandefrågor Kontakt med kommunens anhörigstöd Nyckelord: Krisstöd, kunskap, samverkan

Livlina nr 2 När behovet av praktiskt stöd ännu är litet Demenssjuksköterska/demensteam Kommunens anhörigstöd Information om socialtjänstens stöd – etablera kontakt med biståndshandläggare/LSS-handläggare Personligt stöd Anhöriggrupp Ledsagare och dagverksamhet i tid! Nyckelord: förtroende

Livlina nr 3 När demenssjukdomen blivit svårare Praktisk hjälp i hemmet Avlösning Korttidsboende Beteendestörningar Hur orkar den anhörige? Nyckelord: Ligga steget före

Livlina nr 4 När den närstående måste flytta Att hjälpa den anhörige att se när det är dags Anhörigas svåraste beslut! Krisstöd Nyckelord: Trygghet

Livlina nr 5 Anhörigstöd i särskilt boende Att ta emot nya anhöriga Att underlätta för den anhöriga att finna sig till rätta Att vara anhörig i ett demensboende Anhöriggrupp i särskilt boende Sista tiden Nyckelord:Bemötande, partnerskap

Två goda exempel i Stockholms län Anhöriggrupper på Minnesmottagningen i Bromma Lundagårdsgrupperna och Villa Drömkåken, Södertälje

Så här vill jag ha det: Anhörigas 10- i topp Jag erbjuds möjlighet att få kunskap om den demensjukdom som min närstående drabbats av i samband med diagnos Jag får kunskaper om hjälpmedel i tid och får tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast Jag får en fast kontaktperson från både hälso- och sjukvården och socialtjänsten Jag erbjuds tidigt möjlighet att träffa andra anhöriga som är i samma situation Socialtjänstens insatser erbjuds tidigt och är av god kvalitet Handläggaren lyssnar på mig och visar respekt också för mina behov Jag känner förtroende för att handläggaren kommer att hjälpa och stödja mig och min närstående och informera om vilka rättigheter vi har och föreslå olika insatser Jag erbjuds enskilda stödsamtal Personalen i de olika verksamheterna ser också mig och mina behov och ser mig som en partner i stödet till min närstående