Ekosystemtjänster = tjänster vi får "gratis" av naturen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur och varför studerar vi kustmiljön?
Advertisements

Skogsbrukets och lantbrukets miljöeffekter Speciellt skogsbruket, men också lantbruket, är viktiga näringar i Finland. De har större eller mindre miljöeffekter.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Ekonomi – hushållning med resurser
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Vilka mål har EU på miljö-, energi och transportområdet?
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Landsbygdsutveckling med radikalt nya förutsättningar.
Projekt med 5-åringar, ett naturvetenskapligt perspektiv.
MILJÖ.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Så här vill vi jobba med ekosystemtjänster i Stockolms län 12 november 2013.
Biologisk mångfald.
Visioner, vattenråd och god status Jonas Johansson Limnolog Vattenstrategiska enheten Länsstyrelsen i Skåne län.
Synliggöra värdet av ekosystemtjänster
Riksbyggens arbete med ekosystemtjänster
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Principer för en hållbar utveckling
Hållbar utveckling -en förutsättning för vårt läns tillväxt Torsås Kustmiljögrupp
Landsbygdsprogrammet
1. Begränsad klimatpåverkan
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Arbete för ett fortsatt Greppa Näringen Ett fortsatt nära samarbete med LRF är viktigt Projektet ska nå fler än målgruppen för rådgivning God kontakt med.
Det vi gör idag ska vara bra för alla oss som lever nu
13,7 miljarder år.
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Tema: Hållbar utveckling
BNP  Bruttonationalprodukt  Samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år BNI  Bruttonationalinkomst  Värdet av.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Omställningsrörelsen. Grundaren Rob Hopkins ”En framtid utan olja kan bli en bättre värld än dagens om vi använder vår fantasi och tänker kreativt”
Kemi & fysik tillsammans!
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Nobeldagarna 2014 Vägledning till fällor & fel i samhällsekonomiska miljöanalyser … Stefan Jendteg Länsstyrelsen Skåne & RUS.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Greppa Näringen Vad är Greppa Näringen? Greppa Näringen erbjuder kostnadsfri rådgivning som både lantbrukare och miljön tjänar på. Målen är: › minskade.
Introduktion Uppsala Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Miljö.
MatrixGreen & InVEST – redskap för värdering Magnus Rothman miljöutredare
Vad betyder ekosystemtjänster för samhällsplanering, näringsliv och naturvård? Kunskapskonferens 12 nov Syftet var att erbjuda kompetensutveckling och.
Kursplan Åk 7 Geografi.
Urbana Social-Ekologiska System
Allt som lever och allt som inte lever inom ett avskilt område.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Begreppslista.
Miljömålsberedningen Miljömålsberedningen pågående utmaningar Viktoria Ingman Miljömålsdagarna 6 maj.
Projekt ekosystemtjänster RUS och Skogsstyrelsen Nobelmötet 2015 Ulf Sandström.
Det här gör vi Vi har dialoger med kommunala politiker och tjänstemän Vi drar igång projekt som engagerar stora som små Vi knyter samman producenter och.
Avloppshantering i Stockholms län – ett vägval i strategin för Ingen övergödning Vas-rådet den 13 februari 2014.
Grön infrastruktur och modern metod för biotopkartering* med exempel på ekosystemtjänster Klara Tullback Rosenström, Länsstyrelsen Stockholm * vegetationskarta.
Bilaga till Vägledning om Ekosystemtjänster i ärendehandläggning och annan verksamhet Denna powerpoint-presentation är en bilaga till rapporten Vägledning.
ekosystemtjänster Kort introduktion om
Sveriges natur Geografi åk 4.
Miljö kemi.
Vad ska en vägplan innehålla?
Energi och Näringsämnen
Hållbar utveckling Ekologisk hållbarhet Ekonomisk hållbarhet
U8: Nu blommar det! Fundera på Blomman
Så här vill vi jobba med ekosystemtjänster i Stockolms län
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.
Vi driver omställningen
Incidentrapporteringssystem – RISK En incident är ett tillbud, olycka, skada eller annan oönskad händelse. En arbetsskada räknas också som en incident.
U9: Pollinering Fundera på Intressant fakta om bin
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen är en berättelse i ord och bild för att illustrera värden och funktioner i stadens parker, natur och.
Presentationens avskrift:

Ekosystemtjänster = tjänster vi får "gratis" av naturen T.ex. pollinerande insekter vattenrening naturliga skadedjursbekämpare bränsle och fibrer läkemedel reglering av vatten, luft och klimat bibehållande av markens bördighet cirkulering av näringsämnen kulturtjänster i form av rekreation och friluftsliv Foto: Eva Sandberg-Kilpi

Ekosystemtjänstkursen är gemensam för alla ettor inom naturbruk och miljö. Vi jobbar med att identifiera vilka ekosystemtjänster naturen bjuder på. Foto: Romi Rancken

Fältstudier görs på Västankvarn gård för att se vilka ekosystemtjänster ett lantbruk kan upprätthålla Foto: Eva Sandberg-Kilpi

Jordbrukslandskapet kan upprätthålla en hög biodiversitet vilket behövs för att ekosystemtjänsterna skall fungera Foto: Eva Sandberg-Kilpi

Foto: Eva Sandberg-Kilpi