Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen är en berättelse i ord och bild för att illustrera värden och funktioner i stadens parker, natur och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen är en berättelse i ord och bild för att illustrera värden och funktioner i stadens parker, natur och."— Presentationens avskrift:

1 Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen Guide med ikoner och illustrationer

2 Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen är en berättelse i ord och bild för att illustrera värden och funktioner i stadens parker, natur och omland som vi människor är helt beroende av. Här finns ikoner för 22 olika ekosystemtjänster som är viktiga för staden. Materialet har tagits fram av The New Division på uppdrag av Boverket tillsammans med Naturvårdsverket och C/O City. De är fria för alla som vill att använda. Sätt dem på kartan, använd dem i presentationer, i en översiktsplan, på en workshop eller sätt upp dem på väggen. Alla ikoner och illustrationer samt manual för användning går att ladda ned kostnadsfritt på Boverkets webbplats

3 Ekosystemtjänster Introduktion

4 VÅR LEVANDE INFRASTRUKTUR
Naturen och dess ekosystem har utgjort grunden för allt liv på jorden i över 600 miljoner år och är en förutsättning för människans existens. Tack vare samspelet mellan växter, djur och andra levande organismer kan våra behov tillgodoses. Ekosystemen är vår levande gröna infrastruktur och är minst lika viktiga för våra samhällen som vår skapade bebyggelse och infrastruktur. I städer och tätorter förser växter och djur vårt samhälle med mängder av produkter och tjänster. Växter ger oss syre, föda och byggmaterial och skyddar oss från extrema väder. Bin och andra insekter pollinerar våra grödor. Våtmarker och grönområden renar regn- och snövatten från tungmetaller och andra skadliga ämnen. Maskar och mikroorganismer bryter ner växt- och djurmaterial och gör våra jordar bördiga och näringsrika. Alla dessa nyttor som naturen ger oss – och många därtill – kallas ekosystemtjänster.

5 GRUNDEN FÖR VÅR HÄLSA Vissa ekosystemtjänster är grundläggande och helt avgörande för fungerande ekosystem. Ett exempel är biologisk mångfald, det vill säga den stora variationen av arter och livsmiljöer. Ett ekosystem är komplext, fullt av ömsesidiga beroenden och interaktioner mellan växter och djur. Man kan jämföra de olika arterna i ett ekosystem med ett finmaskigt nät. Brister en tråd försvagas nätet, brister många så faller nätet sönder. Faller en eller några arter bort påverkas flera funktioner i ett ekosystem. Även om vissa arter är särskilt viktiga är det just mångfalden av olika arter som skapar stabiliteten i systemet.   En del ekosystemtjänster är mer synliga, exempelvis att träden ger oss skugga under heta dagar eller att pollinering möjliggjort äpplet vi äter. Andra är inte lika uppenbara, som att naturen kan skydda oss från översvämningar, stormar och andra naturliga fenomen som kan skada våra samhällen, eller att vi blir mer harmoniska, inspirerade och får bättre hälsa av att vistas i naturen.

6 Ekosystemen har en imponerande förmåga att återhämta och anpassa sig, men det finns gränser för hur stor mänsklig påverkan de klarar av. Världens befolkning har fördubblats bara på de senaste 40 åren och de flesta bor i städer. För att tillgodose våra behov har vi bebyggt grönområden, dikat ut våtmarker och fragmenterat landskapet. Idag står vi inför stora samhällsutmaningar med ett förändrat klimat och en ökad urbanisering. Flera av dessa utmaningar kan hanteras av ekosystemen själva, om vi värnar om dem och ger dem utrymme. I städer och tätorter ger parker, natur och grönområden oss långsiktiga och hållbara naturbaserade lösningar som skyddar mot översvämningar, mildrar värmeböljor, renar luft och dämpar buller. Lösningar som ofta är svåra och dyra att skapa enbart på teknisk väg. Natur- och grönområden ger dessutom hälsa och välbefinnande och är därmed mångfunktionella.

7 FYRA TYPER AV EKOSYSTEMTJÄNSTER
Ekosystemtjänsterna är internationellt klassificerade och delas in i fyra kategorier: stödjande, reglerande, försörjande och kulturella. De stödjande tjänsterna utgörs av ekosystemens grundläggande funktioner, såsom biologisk mångfald, ekologiskt samspel, naturliga kretslopp och jordmånsbildning. De är nödvändiga förutsättningar för att de övriga ekosystemtjänsterna ska kunna fungera. De reglerande tjänsterna handlar om ekosystemens förmåga till luftrening, pollinering, förbättring av lokalklimat och skydd mot extremväder. De bidrar till att trygga och förbättra vår livsmiljö och är många gånger minst lika effektiva och lönsamma som tekniska lösningar. Försörjande tjänster är produkter och tjänster som vi får direkt från ekosystemen och som gör det möjligt för oss att leva på vår planet, däribland råvaror, energi, vatten och mat. De kulturella tjänsterna definierar det välbefinnande vi får av naturen. Grönstrukturen bidrar med upplevelsevärden, ger kunskap och inspiration och är viktiga för vår fysiska och mentala hälsa.

8 NATURENS SAMHÄLLSBYGGARE
Vi behöver ta hand om naturen för att den ska kunna ta hand om oss. För att öka kunskapen och underlätta kommunikationen av ekosystemtjänsterna har ett visuellt system tagits fram med beskrivande ikoner för varje tjänst. Ikonerna kan användas för att förklara tjänsternas innebörd och relationer samt hjälpa till att identifiera behovet av dem i samhällsplaneringen. Målet är att systemet ska stärka samverkan och underlätta dialoger mellan medborgare, tjänstemän, forskare och politiker. Bara tillsammans kan vi bättre ta hand om – och hjälp av – naturens resurser och funktioner när vi utvecklar framtidens hållbara samhällen.

9 Olika typer av ekosystemtjänster

10 Samspel mellan två eller flera arter bidrar till ekosystemfunktioner.
STÖDJANDE TJÄNSTER Förutsättningar för ekosystemtjänster 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.2 EKOLOGISK SAMSPEL 1.3 LIVSMILJÖER 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 1.5 JORDMÅNSBILDNING Variationsrikedom inom arter, mellan arter och av ekosystem möjliggör anpassning och ger motståndskraft. Samspel mellan två eller flera arter bidrar till ekosystemfunktioner. Livsmiljöer är en förutsättning för växt- och djurarters fortplantning, födosök och spridning. Ekosystemen möjliggör kretslopp av vatten, kol och näringsämnen som kväve och fosfor. Ekosystemens organismer bryter ned material på och i marken och frigör näringsämnen.

11 REGLERING AV LOKALKLIMAT REGLERING AV SKADEDJUR
REGLERANDE TJÄNSTER Klimatanpassning och god miljö 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.2 EROSIONSSKYDD 2.3 SKYDD MOT EXTREMVÄDER 2.4 LUFTRENING 2.5 REGLERING AV BULLER Grönska och natur bidrar lokalt till jämnare temperatur, ökad luftfuktighet, skugga och vindskydd. Växternas rötter på land och i vatten binder jord och sediment. Blad och grenar skyddar jorden från att sköljas bort. Grönska och natur förebygger och skyddar mot extremväder som storm, höga vågor, översvämning, skyfall, skred och torka. Växtlighet renar luft genom att filtrera och fånga upp föroreningar. Växtlighet och icke hårdgjord mark dämpar buller och skapar lugnare miljöer för människor och djur. 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 2.7 POLLINERING 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH SKADEVÄXTER Våtmarker, grönområden och andra ekosystem fördröjer, filtrerar och renar vatten från föroreningar samt förebygger översvämningar, erosion och torka. Insekter pollinerar blommande växter som utvecklar frukt, bär och frö för växtens fortplantning och för produktion av mat till människor och djur. Djur och andra organismer kan reglera och minska mängden skadedjur, skadeväxter och sjukdomsbärare.

12 FÖRSÖRJANDE TJÄNSTER Produkter från naturen 3.1 MATFÖRSÖRJNING 3.2
VATTENFÖRSÖRJNING 3.3 RÅVAROR 3.4 ENERGI Ekosystemen ger oss mat genom möjligheter till odling, djurhållning, fiske och jakt. Ekosystemen lagrar, renar och reglerar tillgången till vatten för dricksvatten, bevattning av grödor och andra ändamål. Växter och djur ger oss råvaror och material som virke, läder, biokemikalier och gödsel. Ved, grödor och biologiska restprodukter kan ge oss värme och energi genom biogas och andra bränslen. 

13 MENTALT VÄLBEFINNANDE KUNSKAP OCH INSPIRATION KULTURARV OCH IDENTITET
KULTURELLA TJÄNSTER Hälsa och välmående 4.1 FYSISK HÄLSA 4.2 MENTALT VÄLBEFINNANDE 4.3 KUNSKAP OCH INSPIRATION 4.4 SOCIAL INTERAKTION 4.5 KULTURARV OCH IDENTITET Grönska och natur gynnar fysisk aktivitet som motion, lek och friluftsliv. Vistelse i grönska och natur främjar hälsa, välbefinnande och mental återhämtning. Grönska och natur kan ge inspiration, kunskap och öka förståelse för ekosystemens samband och betydelse för människan. Grönska och natur erbjuder mötesplatser för människor av olika bakgrund och åldrar. Grönska och natur skapar attraktiva miljöer, bidrar till den lokala identiteten och är en del av kulturarvet.

14 Ekosystemen i städerna

15 I naturens ekosystem är växter och arter beroende av varandra
I naturens ekosystem är växter och arter beroende av varandra. Allt hänger ihop. Det gäller även när vi använder och utnyttjar naturens resurser i våra samhällen. Landsbygdens åkrar, hav och andra vattendrag förser oss med mat, städernas parker och omland erbjuder rekreationsområden som gynnar vår fysiska och mentala hälsa. Vi är beroende av ekosystemen. Dess funktioner är lika viktiga för oss som  bostäder och infrastruktur och måste prioriteras när vi bygger våra hållbara samhällen.

16 KUNSKAP OCH INSPIRATION BIOLOGISK MÅNGFALD
Grönska kan ge oss inspiration och förståelse för naturens betydelse för oss människor BIOLOGISK MÅNGFALD Det är variationsrikedomen av djur och växter som gör ekosystemen motståndskraftiga, anpassningsbara och starka REGLERANDE AV LOKALKLIMAT Träden ger bebyggelsen skydd mot bland annat sol och vind REGLERING AV BULLER Mark och växtlighet skyddar bebyggelsen från buller från vägen utanför… MATFÖRSÖRJNING Odlingar, djurhållning och fiske ger oss näringsrik mat LUFTRENING …och från avgaser från bilarna FYSISK HÄLSA Naturområden ger oss möjlighet att utöva fysiska aktiviteter RENING OCH REGLERING AV VATTEN Våtmarker och grönområden reglerar och renar vatten och förebygger översvämningar och torka SKYDD MOT EXTEMVÄDER Staden skyddas från extremväder av träd och annan grönska MENTALT VÄLBEFINNANDE Vårt mentala välbefinnande ökar när vi vistas i naturen SOCIAL INTERAKTION Parker och grönområden är viktiga mötesplatser för oss människor

17 Ekosystemens kedjereaktion

18 4.2 MENTALT VÄLBEFINNANDE
4.1 FYSISK HÄLSA 4.3 KUNSKAP OCH INSPIRATION 2.5 REGLERING AV BULLER 2.4 LUFTRENING 2.6 REGLERING OCH RENING AV VATTEN 2.4 REGLERING AV LOKALKLIMAT 1.3 LIVSMILJÖER 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1 När du promenerar i parken så tar du också del av naturens tjänster. Du kanske inte tänker på det i stunden, men bakom varje steg och andetag ligger mängder av komplexa ekologiska processer mellan olika arter och organismer. 2 I naturens ekosystem hänger allt ihop. Jordens organismer frigör näringsämnen och skapar förutsättningar för att djur, växter och människor ska leva och trivas. Stadens parker och grönområden tar hand om dagvatten från gator och hus. 3 Grönskans blad renar luften och stänger ute ljud från städer och trafik. Träden ger skugga och svalka. Upplevelsen av grönska sänker våra stressnivåer och höjer våra stadskvaliteter.

19 4.2 MENTALT VÄLBEFINNANDE
4.1 FYSISK HÄLSA 4.3 KUNSKAP OCH INSPIRATION 2.5 REGLERING AV BULLER 2.4 LUFTRENING 2.6 REGLERING OCH RENING AV VATTEN 2.4 REGLERING AV LOKALKLIMAT 1.3 LIVSMILJÖER 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 1.5 JORDMÅNSBILDNING 4 Men vad händer om en funktion i ett ekosystem rubbas? Om parken bebyggs och försvinner? Faktum är att det påverkar hela systemet.

20 4.2 MENTALT VÄLBEFINNANDE
4.1 FYSISK HÄLSA 4.3 KUNSKAP OCH INSPIRATION 2.5 REGLERING AV BULLER 2.4 LUFTRENING 2.6 REGLERING OCH RENING AV VATTEN 2.4 REGLERING AV LOKALKLIMAT 1.3 LIVSMILJÖER 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 1.5 JORDMÅNSBILDNING 5 Ekosystemen är fulla av ömsesidiga beroenden och interaktioner. Försvinner parken så förlorar vi mer än skuggan och fågelsången. 6 Ett lövträd kan ta hand om flera hundra liter vatten om dagen. En gammal ek kan vara hem för 1200 arter och när den försvinner så sätts mängder av funktioner ur spel. Så nästa gång du promenerar i en park, ägna en sekund åt att tänka på varför den får dig att må så bra.

21 3.1 MATFÖRSÖRJNING 1 2 3 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH VÄXTER
2.7 POLLINERING 3.2 VATTENFÖRSÖRJNING 2.2 EROSIONSSKYDD 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1.2 EKOLOGISKT SAMSPEL 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 1 När du äter ett äpple så tar du del av naturens tjänster. Du kanske inte tänker på det i stunden, men bakom varje tugga ligger mängder av komplexa ekologiska processer mellan olika arter och organismer. 2 I naturens ekosystem hänger allt ihop. Äppelträden kan skapa sina äpplen tack vare att bin och andra insekter pollinerar dess blommor och att olika arter reglerar skadedjur. 3 Det krävs tillgång på rent vatten. Trädens rötter binder marken och dess krona ger skugga varma dagar. När löven faller till marken om hösten bidrar de till jordmånsbildning och främjar naturens kretslopp. Trädet tar också hand om vatten och ingår i ett ekologiskt samspel med andra arter.

22 3.1 MATFÖRSÖRJNING 4 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH VÄXTER
2.7 POLLINERING 3.2 VATTENFÖRSÖRJNING 2.2 EROSIONSSKYDD 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1.2 EKOLOGISKT SAMSPEL 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 4 Men vad händer om en funktion i ett ekosystem rubbas? Om insekterna försvinner och inte längre kan pollinera äppelträdens blommor och andra grödor?

23 3.1 MATFÖRSÖRJNING 5 6 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH VÄXTER
2.7 POLLINERING 3.2 VATTENFÖRSÖRJNING 2.2 EROSIONSSKYDD 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1.2 EKOLOGISKT SAMSPEL 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 5 Faktum är att om pollineringen försvinner så försvinner också mycket av vår mat. Det påverkar hela systemet. 6 Ekosystemen är fulla av ömsesidiga beroenden och rubbas en funktion så påverkas många fler.

24 3.1 MATFÖRSÖRJNING 7 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH VÄXTER
2.7 POLLINERING 3.2 VATTENFÖRSÖRJNING 2.2 EROSIONSSKYDD 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1.2 EKOLOGISKT SAMSPEL 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 7 Om även mångfalden av arter försvinner så minskar också systemets förmåga att fungera och återhämta sig. Hela ekosystemet kollapsar.

25 3.1 MATFÖRSÖRJNING 8 9 2.8 REGLERING AV SKADEDJUR OCH VÄXTER
2.7 POLLINERING 3.2 VATTENFÖRSÖRJNING 2.2 EROSIONSSKYDD 2.1 REGLERING AV LOKALKLIMAT 2.6 RENING OCH REGLERING AV VATTEN 1.5 JORDMÅNSBILDNING 1.2 EKOLOGISKT SAMSPEL 1.1 BIOLOGISK MÅNGFALD 1.4 NATURLIGA KRETSLOPP 8 I ekosystemen fyller varje växt och varje djur en funktion. Varje art i ett ekosystem, även vi människor, är beroende av andra arter för sin fortlevnad. 9 Det är samspelet mellan systemets växter och djur som skapar de ovärderliga tjänster och värden som naturen ger oss. Så nästa gång du äter ett äpple, ägna en sekund åt att tänka på hur det blev till.

26 Ekosystemens mångfunktionalitet

27 GRÖNOMRÅDET VÅTMARKEN VILLASTADEN STADSPARKEN VATTENDRAGET
I grönområdet finns en rik biologisk mångfald. Området är viktigt för de olika arternas livsmiljöer och det ekologiska samspelet. Här finns ett rikt djurliv, vilket gör platsen till ett populärt rekreationsområde, perfekt för en springtur eller promenad. I våtmarksområdet hjälper grönskan till att binda jorden och skyddar samtidigt staden från extremväder som översvämningar, erosion och torka. Våtmarken ger både oss, djur och småkryp näring och vatten. Hit kan vi ta oss om vi vill göra en inspirerande utflykt eller ta en kanottur i viken. VILLASTADEN STADSPARKEN I villastaden skapar trädgårdarna gynnsamma förhållanden för både växter och djur att frodas. Gräsmattor, träd och buskar reglerar lokalklimatet och är en del av kulturarvet. Parker och alléer fungerar som stadens lungor. Här skapar ekosystemen förutsättningar för en frisk miljö där både människor, djur och växter kan trivas. Parken är en viktig del av stadens gröna kulturarv. Här samlas människor för att träna, strosa, vila och umgås. VATTENDRAGET FOTBOLLSPLANEN Vattendraget utgör inte bara ett vackert inslag i stadsbilden som ger stadens dess identitet. Här verkar också en mängd olika viktiga ekosystem. Dess naturliga kretslopp renar och reglerar vatten, ger dricksvatten och mat. Att paddla längs med stränderna ger hälsa och rekreation. Fotbollsplanen är en viktig plats för fysisk hälsa, möten mellan människor och kan också fördröja dagvatten.

28 Ekosystemen och de globala målen

29

30 De globala målen är världens mest ambitiösa plan för att skapa en hållbar framtid. De 17 målen är inte bara beroende av varandra, de är beroende av fungerande och friska ekosystem. Ekosystemen utgör grunden för allt liv på jorden. Växterna skapar syret vi andas och renar vattnet vi dricker. Bin och andra insekter pollinerar våra grödor och maskar och mikroorganismer gör våra jordar bördiga. Naturen ger oss god hälsa och välbefinnande. Genom att stärka ekosystemen bidrar vi till att uppnå de globala målen. De globala målen kan bara nås om vi arbetar tillsammans. Både människor emellan men också med naturen. Endast när vi tar hänsyn till – och hjälp av – naturen och dess funktioner i vår samhällsplanering kan vi skapa en vacker, hälsosam och hållbar värld.

31

32


Ladda ner ppt "Ekosystemtjänster för hållbara städer och samhällen är en berättelse i ord och bild för att illustrera värden och funktioner i stadens parker, natur och."

Liknande presentationer


Google-annonser