Hur kraft och yta samverkar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Pingisboll, hårtork När hårtorken sätts igång så ”blåser man bort” luften precis där…lufttrycket minskar. Runtomkrig är lufttrycket nästan som innan, alltså.
Kraft och rörelse.
Det första du bör göra är att rita horisonten
Akustik eller läran om Ljud
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Mekaniskt arbete och effekt
Varför sjunker stenar när en kork flyter?
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Kraft och tryck Kapitel 6.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
Värmelära.
Jordens processer som formar jordytan
Tryck.
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Meteorologi Läran om vädret.
Värme och väder del 2.
Arbete, energi och effekt
Massa, tyngd, arbete & effekt
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Meteorologi Läran om vädret.
Kort om | Funktionsmembran
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Rörelse Kapitel 7.
Hur kan ett flygplan befinna sig i luften?
Krafter Sid
Izet Omanovic, Söderkullaskolan, Malmö –
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Lufttryck.
Kapitel 6 Kraft och tryck
Atmosfär 100 km hög Luftens tyngd trycker på.
Och annat runt omkring det!
Vänern TÄNK OM | KAPITEL.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Fysik Materia Del 2.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Mekanik.
TRYCK.
Newtons 2:a lag En linjär rörelse beskriver grejer som rör sig med en konstant fart eller är i vila (mekanisk jämvikt) MEN Det mesta som rör sig gör det.
Kraft och tryck Sid
Arbete, energi och effekt
Väder.
Tryck.
Rörelser.
Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som.
Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan!
Rörelse Kapitel 7.
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Vad är värme Värmelednings förmåga Värmekapacitet
Arbete och kraft /
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Arbete Energi Effekt.
Vad vet ni om krafter?.
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
MATERIA Fysik. Materia Runt omkring dig finns material som sten, järn, koppar, plast, gummi m.m. Oavsett vilket material föremålet är gjort av, säger.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Tryck Pierre Ahlstrand, Ellen Keyskolan, Västervik –
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Syns inte men finns ändå
Meteorologi Läran om vädret
Jordens processer som formar jordytan
Väder.
Presentationens avskrift:

Hur kraft och yta samverkar Tryck Hur kraft och yta samverkar

Vad är skillnaden på dessa bilder? Vad är tryck? Lufttryck Vattentryck Lyftkraft – Arkimedes princip

Tryck Hur en viss kraft fördelas över en yta kallas för tryck. Exempel: Det är lättare att ta sig fram i snö med skidor än utan. Det är lättare att skära med en vass kniv än en oslipad.   Tryck

Räkna ut trycket du har på marken. (mät foten som en rektangel) Daniel är ute och åker skridskor. Han väger 63 kg och skenorna på hans skridskor är 30 cm långa och 1,5 mm breda. Räkna ut trycket mot isen, när han Står på sina skridskor (gör om måtten till meter innan ni räknar ut arean på skridskorna) Ålar på mage (anta att han har en yta på 0,5 m2 Några exempel

Lufttryck Vätskor och gaser utövar också tryck. Man kan säga att det är molekylerna som krockar med sin omgivning. Ju fler molekyler desto högre tryck. All luft du har ovanför dig orsakar ett mycket stort tryck på ditt huvud men eftersom det är det normala för oss märker vi inte det förrän det antingen blir mindre eller ökar. Lufttryck Trycket som luften utövar på 1 m2 är ca 100 000 N/m2. Lufttrycket minskar ju högre upp i atmosfären man kommer, eftersom att luften blir tunnare.

I en gas är det mycket tomrum mellan molekylerna (EJ LUFT) och detta gör att man kan trycka ihop mycket gas i en liten behållare. Då blir det många molekyler i en liten volym och därmed högt tryck i behållaren. Exempel Kolsyrepatron till Sodastream Gasbehållare till svetsar Brandsläckare Sprayfärg När man väl öppnar ventilen kommer gasen att ta sig ut med stort tryck. Komprimerade gaser

Vattentryck När man dyker kan det ibland kännas och göra ont i öronen. Detta beror på att trycket från vattnet är större än i luften. Luft finns i mellanörat och därför blir det större tryck på utsidan av trumhinnan än på insidan. Trumhinnan kommer att böjas och det gör ont. Genom att hålla för näsan och blåsa kan man få in mer luft i mellanörat och på så vis utjämnas trycket.

Lyftkraft Lyftkraft Lyftkraften på föremålet är lika stor som tyngden på det vatten som föremålet har trängt undan. Om man formar en flygplansvinge så att den buktar uppåt så att luften tvingas åka en längre sträcka på ovansidan än på undersidan får man ett lägre lufttryck på ovansidan när planet kör med hög hastighet. Man får en lyftkraft som ”drar” planet upp i luften. Tyngdkraft