Måltidsobservationer på Tre Stiftelser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Ingen äldrevård för mig !!
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Tidigare… From 2008: Projektanställd på kommundietist
Gästkategorier Logi.
Barnanpassad utredning
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester,
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Munhälsa, kost och vikt Hur hänger det ihop?.
Intervju inför ViV-projektet.
Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)
Måltiden som helhet Rummet (ljus, ljud, rekvisita, färg, form)
Dom, de eller dem? Förklaring.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Fördröjt återbesök efter tumör i ett öga
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Blackebergs Gruppboende Bromma.
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Tranebergs Å-Hem, Bromma.
Bättre livskvalitet tack vare en hälsogenomgång
Kognitivt Arbetssätt.
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
SBAR för strukturerad kommunikation
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Bromma.
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
För dig som har typ 2-diabetes
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Kvalitetssäkra nutritionen för våra äldre på Varagården i Bjuvs kommun
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Senior alert – nuläge 24 oktober 2012 Kristina Sjölund Helene Lysander Skog Emma Englander.
Bli bäst på Senior Alert Senior Alert Målet med timmen  När denna utbildningstimme är över så ska ni alla förstå tanken med Senior Alert.  Ni ska veta.
Resultat: Mätningarna efter förändringarna visade ett gott resultat. De boende åt mer och de gick upp i vikt. Deras livskvalitet visade sig även ha ökat.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Ledarutveckling över gränserna
Brukarundersökning 2014 Enkät till brukare på dagverksamhet.
Ortopedavd 6 Karlskoga lasarett Vårt arbetssätt
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hej. Allt är inte så lätt som det låter Även om man är vuxen och har förstått, är det inte säkert att man gör som man blir tillsagd.
| Munbedömning enligt ROAG (Revised Oral Assessment Guide) i Senior alert Sverige t om © Senior alert,
| Munbedömning enligt ROAG (Revised Oral Assessment Guide) i Senior alert Sverige t om
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
”Sjuksköterskor gör det systematiskt”
NATTFASTA.
Resultat: Under 5 veckor valde vi att mäta hur många gånger vi fick borsta tänderna minst 1 gång/dag på fyra av våra svåraste demenssjuka boende. Vi gjorde.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Leva livet bäst Möjligt Idag har jag rena tänder säger Ingegerd
Resultat : Under baslinjemätningen blev det extra tydligt för oss att det är många av våra gäster som inte äter den lagade maten (de gula stolparna). Det.
Sammanställning av föräldraenkät Barnavdelningen för neurologi, 95B
LINNEA 10 SENIOR ALERT NUTRITION MEDVERKANDE: ELSA BENGTSSON, ELLINOR GLANSBERG, GUNILLA FREBORN, SABINA WARD, SARA LIDÉN TINGSRYD KOMMUN.
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Lundens måltidsprojekt
Din säkerhet på sjukhus
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Munbedömning enligt ROAG (Revised Oral Assessment Guide) i Senior alert Sverige t om © Senior alert, Jönköping 2015.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Presentationens avskrift:

Måltidsobservationer på Tre Stiftelser Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer på Tre Stiftelser 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Nutritionsarbetet på Tre Stiftelser Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Nutritionsarbetet på Tre Stiftelser Nutritionsråd Nutritionspolicy Kostombud Dietist i verksamheten Senior Alert (Riskbedömning SF-MNA) Boendeträffar (Kostchef) Mäter nattfastan Mäter BMI under 22 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Måltidsobservationer mars 2010 - läste berättelserna på ledningsgruppen 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Fynd från tre dagars observation Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Fynd från tre dagars observation Näringsdryck innan måltiden Dålig belysning Syn, inte rena glasögon – gröt från frukosten på glasögonen Social samvaro underlättade måltiden Plockar med maten under måltiden, ställer in kvällsmaten mm Maten serveras inte efter instruktion: Soppa och tryffel Inga köksförkläden på Handtvätt, våta händer, handsprit, avtorkning Alla får mjölk Inga tänder i munnen. Usk säger ” tänderna sitter ej så bra, så det blir svårt att få in maten” Usk som matar – privattelefon ringer, springer bort och svarar Mat, sedan efterrätt och kaffe sedan mat igen Radion på mycket, mycket högt – stängs av av usk Boende sitter och väntar ” vi är kort idag” – blir behjälplig Vid hjälp med maten – skydd mot tröjan? Usk: ” det beror på vem som matar henne” Torra tänder, geggiga läppar. Ont. Äter lite. Medicin under måltiden. Varför inte innan? Dam borstar bort smulor. Uppmanas dricka kaffe istället. Skall vi fostra? Äter lite. Tanke på E-kost? 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser 2017-04-03 20080331 Vilket fokus har jag? Fokuserar jag på den boende eller fokuserar jag på att utföra mina arbetsuppgifter? Som arbetsuppgift är det praktiskt om matvagnen står framme, men hur uppfattas det av den som skall äta middag? Det är också som arbetsuppgift praktiskt att hälla upp samma dryck till alla. Arbetsuppgifterna skall utföras med den boende i fokus, dvs. hur kan vi på bästa sätt ge honom eller henne förutsättningar att kunna äta och trivas med sin måltidssituation. Fokuserar man på människan är det också enklare att få en helhetsbild av situationen. Allt detta påverkar den ätande fysiologiskt, hennes motivation, beteende, tänkande och sociala interaktion. 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Maria Engman 6

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser 2017-04-03 20080331 Vad innebär en bra måltidsmiljö? ”Se måltiden som en helhetsupplevelse och glöm inte att alltid jobba utifrån den” Hur presenteras måltiden av personal? Finns tavla som presenterar dagens meny - vilka måltider och hur presenteras maten där? Inbjudande, fräscht, fina växter/vissna växter, borden avtorkade osv…. Ljud och buller: spring, prat, oroliga boende, störande ljud såsom skrapljud, diskmaskin, avdukning, servering. Andra störande moment. Påkallande av uppmärksamhet, larm, telefoner… Möblering, färg och form, ljud, ljus- ex. hänger tavlorna på nivå som en rullstolsburen kan se eller är de upphängda väldigt högt? Fysisk tillgänglighet: Framkomlighet, flytta möbler för att komma fram, någon får flytta sig Möbler: Långbord/små grupper, avskärmning/avskildhet, höjd, komma nära bordet Behöver man gå igenom checklistan igen från början till slut eller kan alla den? 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Maria Engman 7

Efter observationerna Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Efter observationerna Sammanställningar gjordes och presenterade för varje våning Mål sattes upp med kostombuden i spetsen Varje våning har egna målsättningar Arbetet följs upp på kostombudsträffar 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Det vi såg under observationerna var: Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Det vi såg under observationerna var: Oro vid måltid, boende satt inte still Personal kom in mitt i måltid, pratade med varandra Maten åts inte upp Maten lades upp av personal på tallriken vid köksbänken, personal kunde inte sitta med Ofokuserad pedagogisk måltid 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser ”Jag vill inte bli matad” 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Efter förändring En personal sitter still vid varje bord och äter pedagogisk mat under hela måltiden En personal serverar Övrig personal vistas inte i matsalen Maten serveras ur karotter på bordet Boende tar maten själva Focus är på att skapa trivsam måltid 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser Resultat Viktuppgång på de som vägde lite Boende äter upp och gärna tar mer då formarna står på bordet Lugn och trevlig atmosfär Kvalitetstid med personal och oas 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser

Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser 2017-04-03 Maria Engman, Charlotte Sandsgård & Ulla Larsson © Tre Stiftelser