En planet föds..

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Livets utveckling Jorden skapades för ungefär 4,6 miljarder år sedan, och strax därefter tillkom månen. Människan har funnits i "bara"
Liv på jorden Naturkunskap A.
Jorden och livets uppkomst
Jordens och livets utveckling
Vad är liv?.
Cellen.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
Jorden fem miljarder år Här är jorden bara ”ett år”
Jorden - fem miljarder år
Jorden - fem miljarder år på ett år
Jorden och livets skapelse
Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Bakterier , celler och andra små saker
EVOLUTION Utvecklingslära. EVOLUTION Utvecklingslära.
Evolutionslära Evolutionsteorin – naturvetenskapens modell för att förklara verkligheten Alla accepterar inte vetenskapens förklaring. Exempel på andra.
David Christensson Rymden.
Cellen och levande ting
En Resa i Universum.
Livets former Djur.
Hej! Välkomna till NO!.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Och utvecklingsteorier
Alger och Svampar.
LIVET PÅ JORDEN Cecilia Sepp, Näslunds skola, Hallstahammar –
Cellen är den minsta levande enheten
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Linné delade in djuren och växterna
Cellen.
RYGGRADSDJUR Har utvecklats från ett liv i vatten till landliv
Big Bang - Evolution.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Evolution!.
FORNTIDEN Förhistorisk tid.
I mitokondrien sker det förbränning.
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Evolutionen.
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Mänsklig utveckling och forntiden
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Jordens, djurens och människans utveckling
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Livets utveckling Livets uppkomst.
Biologi - Livets former.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Jorden bildas! Jordens dramatiska barndom med massor av vulkaner, meteoriter och klimatförändringar. 46 meter kvar till nutid miljoner år sedan.
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Livets utveckling.
Miljö kemi.
Jorden Och Livets utveckling
LIVET PÅ JORDEN Cecilia Sepp, Näslunds skola, Hallstahammar –
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
LIVET BÖRJAR.
Tiden på jorden Ur Koll på No.
Evolution: Från Big Bang till nutid
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

En planet föds.

Jordens historia på tolv timmar Vi tänker oss jordens historia, som varat i ca 4.600.000.000 år utlagt under en tolvtimmarsperiod. Varje timme motsvarar då ca. 400 milj. År och varje ”årmiljon” ca 9 sekunder.

Jorden bildades kl.12.00 När jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan var den het, vulkanerna aktiva och jordytan bombarderades av meteoriter. Under den tid som gått har jorden svalnat, jättekontinenter bildats och spruckit sönder, berg har byggts upp och brutits ner. Atmosfären har fyllts av syre som skapats av levande organismer.

De första levande cellerna kom kl.14.45 De första levande cellerna på jorden var troligen bakterier. Man har funnit fossil (förstenade rester) av bakterier som levde för ca: 3.7 miljarder år sedan.

Fotsyntesen utvecklades kl.15.15 De första organismerna som använde ljusenergi har utvecklats: Cyanobakterierna (Blågröna alger). De har fotosyntes och kan alltså tillverka energirik näring och avge syre (O2).

En ny sorts celler kommer kl.20.00 2/3 av jordens födelse har gått. Det har bildats ozon-lager som skyddar mot UV-strålning. Nu först utvecklas ”växter” – encelliga alger med cellkärna, klorofyllkorn och mitokondrier(cellens ”förbränningsfabriker”). Klorofyllkorn och mitokondrier var troligtvis från början fritt levande organismer som slukades av en större encellig organism. Ett sammarbete som skulle visa sig mycket lyckosamt. Den nya cellen – växtcellen – blir ytterst framgångsrik!

Livet går upp på land kl. 22.45 ”Kl. 22.45 börjar de första växterna att anpassa sig för ett liv på land. De är enkla sporväxter, som härstammar från gröna alger. Det är fördelar att leva på land då det finns koldioxid i luften och ljuset flödar hela dagarna. Det finns heller ingen konkurrens.

De första ryggradsdjuren kom Kl.22.53 För 450 miljoner år sedan uppträdde de första ryggradsdjuren. De första ryggradsdjuren är fiskliknande Pansarrundmunnar.

De första landdjuren kom Kl.23.06 Under Silur och devonperioderna har olika sporväxter börjat utvecklas uppe på land, och de första träden (stora ormbunksliknande träd) bildar skogar. Bland de fiskar som nu lever utvecklas de först fyrfota djuren som är amfibier (groddjur).

De första kräldjuren kom Kl. 23.15 Kräldjuren (reptilerna) utvecklades ur groddjur vid slutet av Karbon. De mest kända är dinosaurierna som dominerade livet på land i över 150 miljoner år. Under Kritaperioden minskar dinosaurierna i antal för att vid periodens slut för omkring 65 miljoner år sedan, försvinna helt.

De första däggdjuren kom Kl.23.30 För 200 miljoner år sedan utvecklas de första däggdjuren ur en sorts enkla och tidiga reptiler. De är små som råttor och har väl utvecklade tänder och hårig päls. Att ge di är en ny och viktig däggdjursegenskap.

23.59.45 För ca 5-7 miljoner år sedan levde en population av svanslösa apor någonstans i utkanten av Östafrikas vidsträckta regnskogar. Av någon anledning klövs populationen i två delar. Den ena utvecklades till schimpanser och den andra, som lämnade regnskogen, till homonider (människoliknande).