Nitrat/nitrit - hälsoaspekter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mattias Gustafsson, SGU
Advertisements

Riskbruk, skadligt bruk och beroende
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Geografi Henrik Carlsson.
Att bygga förnyelse – Hur byggbranschen förnyas!
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
Procent Betyder hundradelar.
Hur lång tid tar det att räkna till en miljon?
Riskbedömning av POPs i fet fisk
Hastighetens påverkan på koldioxidutsläppen
Rent Vatten.
Blir man sjuk av luften här?
Dricksvattenkvalitét och framtiden 15 november 2013.
Intagsberäkning och biomonitoring
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Drankfoderstater till mjölkkor 30 kg ECM
Energi, grunder Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare LRF Konsult
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Text och bild från wikipedia
Ekonomisk foderoptimering- Verklig foderstrategi!
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Svavelgödsling.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Matematica/Grundtanke Eliminering av onödiga beräkningsfel i
GAP-analys Anne Höjer.
Kondition och träning.
Antibiotikaval Norrman / Pikwer ©
Strama Skåne Antibiotika öppen vård Skåne 2010 Förskrivare, typ av antibiotika, antibiotika vid luftvägsinfektion, antibiotika vid urinvägsinfektion, antibiotika.
Text och bild från wikipedia
Olika djurslags metanproduktion
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
Enheter: vikt 1 ton = 1000 kg 1 kg = 10 hg 1 hg = 100 g 1 kg = 1000 g.
Studiedesign.
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Klimat- och energi prop. 2008/09:162 Livsmedelsverket och nya uppdrag.
Fosfortilldelning i praktiken -En studie på 20 mjölkkobesättningar med fullfoder i Halland.
Granskning av regeringens budget Anna Kinberg Batra
Cellen och dess delar.
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Seminarium den 13 maj 2003 Bildningsmekanismer Nitrosaminbildning i livsmedel och in vivo Bengt-Göran Österdahl.
Majsstärkelse- och majsfiber enl. DLG m.fl. Juli 08
Metoder för att räkna addition och subtraktion
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Beräkning av transporternas externa kostnader enligt ExternE Lena Nerhagen VTI (Borlänge) Presentation på årsmötet för Svenska Luftvårdsföreingen.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Arbete, energi och effekt
Turingen saneringen Ronald Bergman. Det aktuella området.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Jordens Vatten.
Organiska risksubstanser och metaller
Bråk Text och bild från wikipedia. Vad är bråk 1/3 5/8 1/27 3 _

Blodomloppet!!! Nu ska vi redovisa vårat arbete som vi jobbat med under början av vårterminen. Vi har jobbat med…
Blodet och kroppens transportsystem
Värdet av att slippa tobak
Riktvärden för jord - NVs generella - beräkning av platsspecifika
Program Samling och KAFFE Inledning och praktisk information (Lst) Föroreningar & spridning (SGI) Provtagningsplaner.
Alkohol Tobak: cigaretter, snus Narkotika Mediciner Anabola steroider
ALTERNATIVA BRÄNSLEN OCH FORDON BRÄNSLECELLSDRIVNA FORDON Carlos Sousa AGENEAL, Local Energy Management Agency of Almada.
Målsättning Målsättning.
Att välja efterbehandlingsåtgärd Utredningsprocessen
Kost för idrottare.
”Vad visar mätresultat från miljöövervakningen för jordbruket. Introduktionskurs i Greppa Näringen, 26 nov 2008 Markus Hoffmann, LRF.
Procent Betyder hundradelar.
Och terminens avsnitt handlar om……….
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Hälsorisker Fördjupning och exempel Effekter vid akut och kronisk exponering Kortvarig/enstaka exponering kan ge akuta effekter som är: 
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Petra Bergkvist, Petra Fohgelberg Avdelning Styrning och uppföljning
Hygieniska gränsvärden för kemikalier i arbetsmiljön
Vitaminer.
Presentationens avskrift:

Nitrat/nitrit - hälsoaspekter Per Ola Darnerud och Nils-Gunnar Ilbäck Toxikologiska enheten Livsmedelsverket

Viktiga nitrat/nitrit-källor Frukt och grönsaker (nitrat upp till 3-4 000 mg/kg) Dricksvatten (max ca 100 mg/liter) Livsmedelstillsatser (nitrat upp till 250 mg/kg ; nitrit upp till 175 mg/kg) Nitrat omvandlas till nitrit i kroppen

Nitrathalter i svenska grönsaker

Regler för nitrat/nitritanvändning Kött och köttprodukter (både icke-värmebehandlade och värmebehandlade) Nitrat - max. 250 mg/kg, räknat som natriumnitrat (ca 300 mg/kg kan tillsättas) Nitrit - max. 100 mg/kg, räknat som natriumnitrit (ca 150 mg/kg kan tillsättas); bacon max 175 mg/kg Fiskvaror (endast i vissa ansjovis- och sillinläggningar) Nitrat - max. 200 mg/kg, räknat som natriumnitrat Ostprodukter Nitrat - max. 50 mg/kg, räknat som natriumnitrat

Nitrithalter i charkprodukter (mg/kg produkt)

Nitrat och nitrit bedöms tillsammans Bakterier i livsmedel kan omvandla nitrat till nitrit Nitratreducerande bakterier i mag-tarmkanalen hos människa kan omvandla ca 5-20% av nitrat till nitrit Viss egenproduktion av nitrit i kroppen

Riskbedömning nitrat/nitrit De senaste riskbedömningarna från SCF (1995) och JECFA (1996) har givit följande ADI (acceptabelt dagligt intag) för: Nitrat = 3,7 mg/kg kroppsvikt (nitratjon), alt. 5 mg/kg kroppsvikt som Na/KNO3 Nitrit = 0,06 mg/kg kroppsvikt (nitritjon), alt. ca 0,08 mg/kg kroppsvikt som Na/KNO2 För beräkning av ADI har en säkerhetsfaktor 100 använts

Underlag för ADI Nitrat Långtidstudie 2 år, råtta: effekter på kroppsvikt (NOEL 370 mg/kg kroppsvikt) Nitrit Långtidstudier 90 dagar/2 år, råtta: effekter på binjurar, lungor och hjärta (NOEL 5,4 och 6,7 mg/kg kroppsvikt) SCF och JECFA: Toxiciteten av nitrat låg, och effekterna beror huvudsakligen på omvandling av nitrat till nitrit

Andra effekter - methemoglobinemi Nitrit binder till röda blodkroppar och förhindrar syretransport. En toxisk effekt kan uppträda vid mycket höga nitrat/nitrit-halter i livsmedel, inklusive dricksvatten. Toxisk dos för methemoblobinemi 2-9 g nitrat Letal dos 4-50 g nitrat Små barn speciellt känsliga (beräknat ADI gäller ej spädbarn) - 40-50 mg nitrat/l dricksvatten ger effekter

Andra effekter - cancer Nitrit har visat genotoxisk effekt i vissa cell- och djurstudier Nitrat/nitrit har inte resulterat i cancer i djurförsök Nitrat/nitrit: bildning av cancerframkallande nitrosaminer har inte påvisats i djur som erhållit normalkost En sammantagen bedömning av epidemiologiska studier har inte visat ett samband mellan nitrat/nitrit och cancer

Exponering för nitrit EU-undersökningar intag, vuxna: 40-230% av ADI intag, barn: 50-360% av ADI Finsk studie intag, högkonsumenter (95e %il): 121-189% av ADI Till ovanstående intag skall adderas ett bidrag från nitrat (8% av nitratintaget). Svenska nitratdata ca 20 mg/dag, motsvarar ca 0,03 mg nitrit/kg kroppsvikt

Nya data - ny värdering Nya studier på djur och människa - bättre NOEL Bättre data på omvandling nitrat - nitrit (ca 8%) ADI kan beräknas med större precision Kan leda till ökat ADI?

Sammanfattning Många konsumenter överskrider ADI för nitrit Bättre intagsdata behövs ADI för nitrit/nitrat kan eventuellt höjas i framtiden Att generellt minska nitrat/nitrit-intaget är önskvärt