Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar.
Advertisements

Borrande & Fräsande maskiner
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
ByggaL – metod för byggande av lufttäta byggnader
Instruktioner Alla övningar skall göras med god kroppshållning. Sänkta axlar, stolt bröst, sug in magen utan att hålla andan , fötterna i axelbredd. Andas.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m
Vad är Envi-Card? - Ett effektivt intranetverktyg som underlättar
Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 a Fall, ras, belastning m m
Användning av skyddsutrustning
Åkersberg Bottenplattan är nu gjuten till det stora huset och nästa vecka börjar man med köks- och matsalsdelen.
Arbetslokaler och arbetsrum
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Avsnitt 6 e Grupparbete Diskutera bilderna
Kampanjen Ett hälsosamt arbetsliv
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Villaförsäkring Var gäller försäkringen? Vem gäller försäkringen för?
Dyraste traktorn står i garaget!
Handcirkelsågen Sågande maskiner Säkerhet
Ewa Lidén Kassel Projekt nr Introduktion 2009 Verktyg 6 och 7 Ergo-Check Arbetsställnings- Check.
Arbetsmetoder, verktyg, utrustning
Brobygge.
Figursågen Sågande maskiner Säkerhet
ERGONOMI Vad är det?.
TEMADAG STÄLLNINGAR.
Arbetsmiljö Arbetsställningar Lyft-och bärteknik
Armering med nät och lösjärn
27 Platta på mark Värmeisolering
Kort text som beskriver arbetsmomentet
Principer för arbetsställningar
1 Arbetsmetoder, verktyg, utrustning. Rivningsordning Det är viktigt att du vet i vilken ordning du ska riva. Du riskerar annars t ex - oförutsedda ras.
Förberedelser för arbetet
Säkra lyft Välkomna till några mycket angelägna och viktiga timmar, det kommer att handla om dig och dina arbetskamraters säkerhet. Jag är ingen expert.
Ett test för att definiera den fysiska konditionen utförs.
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
Addera badrumsrenovering Renovera badrum på tio dagar
1 Rivbranschens arbetsmiljöutbildning Foto Gunilla Bernevi Rex Foto: Gunilla Bernevi Rex.
Utbildning värmekamera
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Träningslära Styrka.
Mutationer – en förändring i arvsmassan
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Arbete och kraft /
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Tävlingsuppgift Uppgiften består av att anlägga en plattyta som delvis inramas av en mur i vinkel, muren ska ligga i våg. I plattytan ska eleverna sätta.
Kvartsdamm Lars Björkeström, Arbetsmiljörådgivare BI Väst Skövde
ENERGIOPTIMERING Läckagesökning Konfiguration Styrning Efterbehandling
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
GEVÄRS- SKYTTE.
Vapen, patroner och säkerhet
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
I DROTT OCH HÄLSA F ÖREBYGGA SKADOR. S YFTE Genom undervisningen ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: förebygga risker vid fysisk.
Arbetsmiljö vid inköp av ekipage Ett material för entreprenörer och förare.
Dag Glebe - SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Bo i Ro
SÄKERT BONDFÖRNUFT Minskar olyckorna inom lant- och skogsbruk Individuellt gårdsbesök Tre träffar till Säkert Bondförnuft Gårdsvandring i grupp Lars Lundmark.
© Brandskyddsföreningen ”Skydda ditt hem-branden tar allt Ansvar för fastighetsägare - Cirka 120 personer dör varje år i bostadsbränder -
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Windows 10 för handledare
Umeå 2016.
Grävinstruktion tomtmark
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Vad är medlemsstaterna skyldiga att tillse när det gäller användning av maskiner? De ska ansvar inom det egna landets gränser att befolkningens, husdjurs.
Temaarbete under 4 lektioner
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Tillämpningsområde och definitioner
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
Presentationens avskrift:

Bilningsmaskiner Bilningsmaskinen används för håltagningar i tegel- eller betongkonstruktioner. Den kan vara eldriven, bensindriven eller tryckluftsdriven. Maskinen finns i olika storlekar och utföranden och man väljer maskin efter hur mycket och var det ska bilas (ivägg eller i golv). Vid håltagning i golvbjälklaget, så väljer man en större, tyngre och mer effektfull maskin. Sker håltagnigsarbetet däremot i en vägg, väljs en lättare maskin av ergonomiska skäl. I dag finns även robortar som är utrustade med bilningsutrustning för större arbeten så som rivning eller bilning i tak.

Säkerhet Håltagning är ett bullrigt och smutsigt arbete och därför Bygg & Anläggnings programmet Säkerhet Håltagning är ett bullrigt och smutsigt arbete och därför Är det viktigt att använda den personliga skydds- Utrustningen. Förutom hörselskydd, handskar och skyddsglasögon ska man använda andningsskydd. Vid bilningsarbeten frigörs mycket dammpartiklar som är skadliga för lungorna, det finns dammsugarutrustning på de flesta maskiner, använd den. Bilningsmaskinen stöter med ett mejselverktyg och avverkar på så sätt delar av tegel- eller betongmaterialet. Små stötimpulser som inte går att få bort från maskinen vilka fortplantar sig till din hand och arm och som på sikt är skadligt. Därför får man bara använda bilningsmaskinen vissa timmar per dag.

Bilningshammaren är en handhållen maskin som finns i olika storlekar och utföranden. De kan vara eldrivna eller tryckluftsdrivna. Det finns kombinationsmaskiner, med inbyggd borrhammarfunktion. Bilningshammaren används till håltagningsarbeten i tegel – och betongkonstruktioner. Den kan även användas För att ta bort kakelplattor och andra material- lager från tegel- och betongstommar. Till bilningsmaskiner finns ett antal Olika verktyg (mejslar) att välja bland och valet beror på bilningsarbets art.

Skydd och säkerhet Bilningshammare Att arbeta med håltagnings- och bilningsarbeten är ett tungt arbete och därför är arbetstekniken viktig. Det gäller att stå stadigt och ha god balans under arbetets gång och undvika att sträcka på sig för mycket. Sker arbetet från en arbetsbock är det ännu viktigare att tänka på arbetsställningen. Håll alltid i maskinen med båda händerna. Bilningsarbeten från stege får inte ske. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på att ljudnivån är hög då man bilar, använd hörselskydd. Tänk på att dessa maskiner kan ge vibrationsskador. Använd dammsugarutrustning om det finns att tillgå.

Skötsel och underhåll Att sköta om maskinerna är både klokt och ekonomiskt. En välskött maskin krånglar mindre och sparar därför både tid och irritation för byggnadsarbetaren. Den håller också längre och blir därför mer ekonomisk för den som äger maskinen. Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera kablar och kontakter på de eldrivna och slangar om maskinen är tryckluftsdriven. Förvara maskinen i maskinlådan för att förhindra skador på den. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.

Tryckluftsspett Användning Det är en maskintyp som drivs med tryckluft och är kraftfull i sin slagenergi. Den finns i viktklasser 15 – 45 kg. Användning Den här maskinen är lämplig för bilning i plattor, valv, fundament och andra betongkonstruktioner,. De är tunga och klumpiga i sin konstruktion och används helst för arbeten på horisontellt underlag. Maskinen kan också monteras på hjulburna stativ för omfattande bilningsarbeten i golv och även monteras på speciella borriggar för bilnings- och borrningsarbeten I tak.

Skydd och säkerhet Tryckluftsspett Att arbeta med bilningsarbeten är tungt och därför är arbetstekniken viktig. Försök att stå stadigt och ha god balans under arbetets gång och undvik att belasta axlar och Rygg Tänk ergonomiskt. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på den höga ljudnivån, använd hörselskydd. Tänk på att dessa maskiner orsakar vibrationsskador vid långvarigt användande. Använd dammsugarutrustning eftersom arbetet dammar mycket. Tänk på arbetsmiljön.

Skötsel och underhåll Att sköta om maskinerna är både klokt och ekonomiskt. En välskött maskin krånglar mindre och sparar därför både tid och irritation för byggnadsarbetaren. Den håller också längre och blir därför mer ekonomisk för den som äger maskinen. Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera kablar och kontakter på de eldrivna och slangar om maskinen är tryckluftsdriven. Förvara maskinen i maskinlådan för att förhindra skador på den. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.

Mejselhammare Användning Mejselhammaren är en tryckluftsdriven maskin för mindre bilningsarbeten. Den kan vara utrustad med rakt eller böjt skaft för att underlätta arbetet och ge en bättre arbetsställning. Användning Mejselhammaren används för skrotningsarbeten i b.la. tak- och golvvinklar efter avformning av betongkonstruktioner. Den är bra till att hacka bort kakel, klinkers och fästmassor från väggar och golv, samt att ta bort plast- och linoleummattor. Man kan använda den till flera olika ändamål, därför finns flera olika verktyg till den.

Skydd och säkerhet Mejselhammare Kolla med arbetsledaren om det finns asbest i byggnaden. Använd alltid lämplig skyddsutrustning. Tänk på den höga ljudnivån, använd hörselskydd. Tänk åp att dessa maskiner orsakar vibrationsskador vid långvarigt användande. Använd dammsugarutrustning eftersom arbetet dammar mycket. Tänk på arbetsmiljön.

Skötsel och underhåll Smörj maskinen efter tillverkarens rekommendationer. Rengör maskinen efter avslutat arbete. Kontrollera slangar. Gör en översyn på kompressorn. Följ tillverkarens anvisningar om underhåll och vård.