När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Passningsövning - Korset
Göran Bergdal ´- April 2006 OK Inte OK X •Detta är utgångsbilden vi skall jobba med framöver. Och den gäller högerhänta. Inte Bill Clinton. •De första.
Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Optik Läran om ljus.
Att rita perspektiv Följ med steg för steg.
Passningsspel Avgörande faktorer Typ av pass Spelförståelse
Olika presentationer av AIS mål.
Enheter introduktion Hur lång är du?
Egen träning & eget ansvar
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel
Övningsbank – IK SödraDal
Lathund för golfare.
Skottövning Spel Dribblingsövning Nickövning Två måls spel
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Akustik.
Mekanik Sammanfattning.
Årskurs 8 Fysik – Energi.
Fritt fall Sid
De tävlande börjar med att skriva in sina namn i resultattabellen. PerUllaIngaEgon Per börjar slå med två sexsidiga tärningar. Han får 5 och 2. Gränsvärdet.
ERGONOMI Vad är det?.
Vill du lära dig kort division?
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Fotbollsövningar Pojkar 03
Rörelse Kapitel 7.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Varför är det bra att ha just två öron?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Teoridel 1 Grunder i uppställning och försvarsspel
Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
LHC 98 ors spelidé 2010/11 Försvarszon
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Ljusets färger.
Att inleda och avsluta en berättelse
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
FORWARDSSPEL. MÅLSKYTTE Quick release - Kunna skjuta så snabbt som möjligt. - Både med mottagning och direkt. - En väldigt viktig detalj i modern hockey!
= Passning eller skott = Löpning utan boll = Driver boll
Val av transport till resmålet.
Nervsystemet.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Rörelser.
Energiformer & omvandlingar
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Ljus Det gör så att vi kan se!.
Argumentation om innebandy
Arbete Energi Effekt.
MAKTLEKAR.
Tränarträff 10/ Mästerskap 2011  VM ind Rotterdam 8-15/5  JEM Kazan 15-24/7  EM Gdansk 8-16/10  SOC 19-23/10  JVM Bahrein 13-20/11.
Det är tisdag och Björn ska på sin första ishockeyträning. Han skakar i hela kroppen av nervositet. Han har aldrig stått på några skridskor förut. När.
Målvaktsspel försvar 1 Fotbollens absoluta grundidé är att göra mål. En förutsättning för detta är att laget har bollen. Alla spelare i det bollhållande.
Syfte: Övning: Teknikbanan LEDARE A B
Sundsvalls DFF Tips hur vi förbereder våra målvakter till träning och match el Psst! Kolla detta!
Positionsspel för våra målvakter. Vad är ett bra positionsspel?
Målvaktsteknikens A-B-C-D B C D © Magnus Nilsson I samarbete med Händerna Förflyttningar Rörelseschema A Grundställning.
- Pilarna i händerna pekar mot höger öra/ axel SVING - Grepp.
Träningsupplägg vår 2012 PF05 Uppvärmning, 1 ledare leder uppvärmning av hela kroppen 5-10 min Träningsstationer 1.Tvåmål – mål att alla grupper ska hinna.
Träningspass 3 (passning, bollkontroll,anfall)
Inställning av Barebow
FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel
Ispass lördag 8:00-9:00 VSK F-07
Ispass lördag 8:00-9:00 VSK F-07
De fyra Grundpelarna Placering i målet
Spelare: P11, F11/10/09 Tränare: Spelare i P04, F03/04
Bild nr 1 = Informationsbild Bild nr 2 är ett exempelövning
Uppvärmning totalt 30 min.
Presentationens avskrift:

När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning i förhållande till bollen Bladets vinkel i förhållande till bollen Båda dessa faktorer är av teknisk natur. En spelare börjar lära sig redan under sina första år hur han/hon ska hålla kroppen och klubban för att placera bollen så långt ut mot stolparna som möjligt. Denna information lagras i ryggmärgen precis som information om hur man gör när man cyklar och hur man åker snowboard. Att informationen lagras i ryggmärgen innebär att en van avslutare inte behöver tänka på var han ska placera bollarna, de bara sitter där. Precis lika självklart som att du inte behöver tänka på hur du gör när du cyklar, du bara gör det.

Om man minskar målets bredd under spelarens första år som innebandyspelare så får det som konsekvens att spelaren lär sig att placera bollarna innanför stolparna på det mindre målet.

Om man minskar målets bredd under spelarens första år som innebandyspelare så får det som konsekvens att spelaren lär sig att placera bollarna innanför stolparna på det mindre målet. När spelaren sedan går över till fullstor målbur kommer signalerna från ryggmärgen att tala om för spelaren att hålla kropp och klubba så som han/hon lärt sig i unga år, och bollarna kommer att placeras relativt centralt i det nu bredare målet. Detta går naturligtvis att träna bort, men det tar tid. Har du någon gång försökt cykla på en cykel där hjulet svänger höger när du vrider styret åt vänster så vet du hur svårt det är att träna bort en intränad reflex.

Men får man inte samma problem om man minskar höjden på målet då?

NEJ, FAKTISKT INTE! Förutom de tekniska faktorerna som kroppens och klubbladets läge och lutning finns det ytterligare en faktor som påverkar bollen i höjdled, nämligen: Bollens hastighet

Jordens dragningskraft drar bollen nedåt Jordens dragningskraft drar bollen nedåt. Ju längre tid en boll färdas i luften desto mer hinner dragningskraften dra den nedåt. En boll som färdas långsamt tar längre tid på sig att komma fram till målet. Dragningskraften ger en dalande bollbana. När spelaren har blivit äldre får man förmoda att han/hon skjuter lite hårdare. Om spelaren då avlossar ett skott från exakt samma ställe och med exakt samma skotteknik, kommer detta skott att träffa lite högre upp i målet eftersom det inte hinner påverkas lika mycket av dragningskraften.

För att de unga spelarna ska kunna lära sig en skotteknik som de kan använda även under junior- och senioråldern bör man alltså ha lägre målburar i ungdomsåren, dock INTE smalare.