- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
Pedagogisk verksamhetsidé
Patientenkät sommaren -13
Resmål och resvägar Önskan och behov.
Diagnos- ADHD, Asperger och Borderline
JOHANNA BJÖRK Konsulent
Praktisk arbetslivsorientering
En reviderad läroplan för förskolan
JOHANNA BJÖRK
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Mindfulness – en hjälp på vägen
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Kärnvärden.
Askersunds kommun
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
En metod som ger jobb IPS ökar aktivitetsförmågan hos psykiskt sjuka. Det visar sig genom att fler får jobb, de har längre anställningstid och fler arbetade.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Barnklinikansluten Hemsjukvård i Kristianstad. Inför starten Tvärprofessionell grupp bildades juni 2006 Hur jobbar andra? Hur vill vi jobba? Riskanalys.
Läroplansnätverk förskolan
Läroplansträff Välkomna!.
Hur kan vi förstå begreppet?
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Förändring – hot eller möjlighet?
Förskolechefsträff Välkomna. Dagens arbete Kenth inleder med lite ekonomi Arbetsgång för barn i behov av stöd Implementering av läroplanerna.
Autism och Asbergers Syndrom
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Att stötta en kollega som lär sig svenska Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)1.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Vad är det som avgör om du lyckas med dina studier eller ej?
Kan man tänka sig frisk/sjuk?????  Får så mycket info så den måste sortera  Där du lägger din uppmärksamhet, där fokuserar hjärnan  Genom att välja.
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
Välkomna till styrd helpdesk
Tillgänglighet i praktiken Våga Visa
Ungdomarnas medieanvändning
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Introduktionsförskola i Rinkeby
Tips för det praktiska ledarskapet
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Psykiskt funktionsnedsättning
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Föreningen kognitivt stöd
Välkommen till Kick off vt 2018.
Verksamhetsbeskrivning
Omställningen av hälso- och sjukvården
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT
Erfarenheter som Ensamkommande barn
För föräldrar till barn 6-12 år
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Tusenfotingen GRÖN För att erhålla Tusenfotingen GRÖN ska du klara av och genomföra: Ta fart och åka själv i cirka 20m Stanna och sätta eller lägga.
Att tänka på inför samverkan
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Tips för bättre kommunikation
Att håll och utvecklas som ledare
Tusenfotingen BLÅ För att erhålla Tusenfotingen BLÅ ska du klara av och genomföra: Hoppa över hinder Åka storslalom på en skridsko Åka baklänges Hitta.
Presentationens avskrift:

- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla? Hur gör vi nu då? - Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla? Andreas Svensson NPF/Adhd – konsulent Ågrenska

Tillgängliga, Trygga och lärande miljöer Social miljö Utveckling och utvärdering Uppleva/Lära/Vara trygg/Ha roligt Fysisk miljö Pedagogisk miljö

Vad är avgörande inför ett nytt besök eller en ny aktivitet Vilka tider? Hur kommer man dit? Entré? Biljetter? Tillgänglig, enkel och tydlig information Vilka träffar jag där? Kommer någon gå med mig? Toaletter? Café? Matsäck? Kommer jag vara med andra? Hur ser det ut och vad kan man göra? Bemötande och flexibilitet Måste jag fråga? Kommer jag vara krånglig? VAD HÄNDER OM DET INTE FUNKAR?

Fem grunder för att lättare lyckas Relation Bemötande Förståelse Tillit och förtroende 4. Stressa ner Behålla lugnet Lågaffektivt bemötande 2. Tydlighet Personlighet Miljö Information 5. Nyfikenhet Öppenhet Utvärderande Lust att prova och förändra 3. Samarbeta Personal Deltagare/Elever… Föräldrar Den pedagogiska handen

När personer inte är som vi förväntar oss… Introvert/inåtriktad person Mindre behov av sociala kontakter Undviker sociala sammanhang Tar mindre socialt utrymme Extrovert/Utåtriktad person Stort behov av sociala kontakter Söker sig till sociala sammanhang Tar ett stort socialt utrymme

Hur uppfattar då omgivningen en person med Autism… Introvert/inåtriktad person Oftast inga problem alls! Extrovert/Utåtriktad person Upplevs ofta som krävande Behöver personen 100% av uppmärksamheten, så tar personen 100% av uppmärksamheten

Tips som kan underlätta när ni möter barn och unga i er verksamhet

Tips som kan underlätta - Rutiner och struktur Tydlighet och förberedelse – Hur ser det ut hos er? Finns det bilder att visa? Tydlig och kort genomgång Lugn och delaktighet – Lägg fokus på något annat som kan vara spännande. Stressa inte! Rutiner – Ha återkommande upplägg om det är flera besök. Hjälp till fokus – Det hjälper ofta att få ha något i sin hand eller sitta på ett speciellt ställe Skapa en relation – Var öppen, lugn, lättsam och personlig

Tips som kan underlätta - Tidsuppfattning och minne Gör upplägget tydligt – Skriv ner så att alla kan se det. Fokusera inte på jobbiga saker. Använd bilder Använd tidshjälpmedel – Klocka, timer eller timstock, om det är kortare stunder man behöver sitta still eller fokusera.

Tips som kan underlätta - Motivation, komma över det svåra Förklara – Berätta alltid varför vi ska göra en viss sak. Var beredd på att svara på många frågor? Avledning– Ta hjälp av deltagaren som är extra rastlös. Hjälp till att klara utmaningar – Belys känslan av att ha lyckats och klarat av något riktigt bra

Tips som kan underlätta - Socialt samspel och förståelse Övergripande tydlighet – Vad, när, hur, varför, hur länge, med vem, vad gör vi efter det? Vänta in ett svar och be om förklaring – Ett svar på tilltal dröjer ibland längre och se till att ni båda har samma förståelse/uppfattning Undvik ”nej” och ”inte”- Lägg vikten på vad vi ska göra och vad vi får göra Undvik valsituationer– Men var beredd på att ha en flexibilitet. Undvik misslyckande – Lägg inget fokus alls på saker som inte gick att genomföra. Gör det självklart och lättsamt.

Egen reflektion – samtala med varandra och dela med er av era tankar

andreas.svensson@agrenska.se 0705-911290 www.agrenska.se