Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nedbrytning av plast i Naturen
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Kort om miljön och vår konsumtion
Allmänningens dilemma
Vi står i dag inför en av vår tids största utmaningar –
Avd för Energi- och Miljö
Växthusgaser Kyotoprotokollet omfattar sex växthusgaser:
Klimatförändringar.
Energiformer och energikällor
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Kolets kretslopp.
Hållbar utveckling.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Mat och klimat.
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
”Hållbar affärsutveckling i ett helhetsperspektiv ” PurNet 24 maj 2011 Thomas Bergmark
Förslag 10/ LRF Skogsägarnas Agenda för skogen och klimatet.
Klimatförändringarna
Tema: Hållbar utveckling
- hur vill vi ha det?. I filmen pratas det om växthusgaser, vad är det för något? Vad är växthuseffekten? Förklara på vilket sätt vi människor är beroende.
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Nätverket ”Minskad klimatpåverkan från engångsmaterial” Gemensamt arbete för klimatsmarta produktval och upphandling Sara Richert, miljöcontroller Örebro.
Väder- och Klimatförändringar
Avfall och återvinning
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Luft Repetition.
Färdplan 2050 Sverige utan klimatutsläpp år 2050 Stig Hammarsten Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation kunna lämna över.
Jordens energibalans.
Kolets kretslopp.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Svenska Luftvårdsföreningens vårseminarium 2015
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Klimatförändringar.
Hållbar Utveckling. Här är fem punkter om vad hållbar utveckling är. Hållbar utveckling är när man tar ansvar så att det inte äventyrar framtiden för.
NATURRESURSER Höstterminen 2015Höstterminen 2015.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Luft och vätgas Sidorna Luften är en blandning av gaser Luft består mest av kväve, N 2 (78%) I luft finns även syre, O 2 (21%) ”Resten är” ädelgaser,
Icke förnybara energikällor Föreläsning nr 3 Sid
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Skogsindustrins syn på satsningen på förnyelsebara bränslen Karolina Boholm, Rådgivare Transportpolitik, Skogsindustrierna Skogsindustriernas Årsmöte
Jordens Klimat & Växthuseffekt. Växthuset Vad är Växthus ? En byggnad av glass eller plast. Tillåta solljus att släppa in. Förhindra värm att slippa ut.
Biodiesel Lennart Sjögren Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB.
Vad betyder det svenska skogsbruket för EU och Europa? Pär Lärkeryd
Miljö Ekonomiska Sociala
Vi kan påverka vår energianvändning ENERGIFAKTA.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Klimat och miljö.
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Energiförsörjningen och miljön
Sammanfattning presentationer
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Klimatsmart och hållbar upphandling
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Eva Svensson Myrin Konsult och forskare inom miljö och hållbara materialflöden, Miljö & Avfallsbyrån Plasten och klimatet.
Presentationens avskrift:

Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage Avtalstid: 2018-11-01 – 2020-10-31 (option 2x1 år) Information om sortimentet: Kundtjänst, upphandling@varuforsorjningen.se Miljöfrågor om sortimentet: Hanna Svartson, hanna.svartson@varuforsorjningen.se (miljökemist, generella frågor) Lina Widenmo, lina.widenmo@regionuppsala.se (miljöstrateg Region Uppsala, lokala frågor)

Varuförsörjningens riktlinjer för hållbar upphandling I VFs Riktlinjer för hållbar upphandling står det att klimatpåverkan från engångsmaterial ska minimeras genom att prioritera: Materialsnåla produkter Produkter framställda av återvunnet material Produkter framställda av förnybara material Riktlinjerna antas av de fem regionernas/ landstingens gemensamma politiska nämnd. En stor del av våra upphandlade varor är tillverkade av plast och då mycket fossil plast. Genom att gå över till produkter i förnybart material så finns det en potential att minska vår klimatpåverkan.

Förnybart material - Vad är det? En förnybar (=biobaserad) råvara är en naturlig resurs som naturen återproducerar inom överskådlig tid, som tex träd, sockerrör, majs eller biprodukter från jord- och skogsbruket. Fossila råvaror tex olja och gas är ändliga, dvs inte förnybara, eftersom det tar flera miljoner år för dem att bildas. Vad är ett förnybart material? Förnybar = biobaserad. Det är ett material som har producerats av förnybara råvaror. En förnybar råvara är en naturlig resurs som naturen återproducerar inom överskådlig tid, som tex träd, sockerrör, majs eller biprodukter från jord- och skogsbruket. Fossila råvaror tex olja och gas är ändliga, dvs inte förnybara, eftersom det tar flera miljoner år för dem att bildas. Vid förbränning tillför inte förnybara material mer koldioxid till atmosfären än vad den förbrukat som råvara. Ett fossilt material däremot, ger ett tillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning → vilket ökar växthuseffekten. Effekter av en förstärkt växthuseffekt: Glaciärerna smälter i snabbare takt  Havsytan stiger Haven blir varmare och surare Extremväder – stormar, översvämningar och värmeböljor, torka Förändrad utbredning av smittbärande djur Ökad spridning av globala sjukdomar

Förnybart material - Vad är det? Plast kan idag framställas helt eller delvis kommer från biomassa, det vill säga från växtriket. Till exempel från majs, sockerrör eller cellulosa. Biobaserad plast spar på fossila resurser och minskar utsläppen av växthusgaser. Många vanliga plasttyper (tex. polyeten) kan idag göras från biomassa. Olika råvaror ger samma plast Förnyelsebar råvara Etanol Fossil olja eller gas Eten Polyeten = PE plast Katharina Högdin, Miljökemist

Klimatpåverkan - Så kan vi minska klimatpåverkan från förbrukningsvaror Engångs  flergångs Går in lite på klimatpåverkan: Hur kan vi minska vår klimatpåverkan från förbrukningsvaror? Störst klimatvinst får vi om vi inte använder produkterna alls. Då produkterna behövs är det istället viktigt att minska svinnet Stor klimatvinst får vi när vi ersätta engångsprodukter med flergångsalternativ Det finns livscykelanalyser som visar att det är mindre klimatutsläpp från flergångsprodukter, även om man räknar med diskvatten. När ni fikar, ta gärna en porslinsmugg och använd den hela dagen framför en mugg av engångsmaterial. Om engångsmaterial verkligen behövs bör förnybart material användas. Det är främst en upphandlingsfråga, därför jobbar Varuförsörjningen med att få in förnybara material där så är möjligt. Minska användningen Förnybart material

Miljö- och klimatsmarta produkter Dessa är upphandlade i förnybart material:

Miljö- och klimatsmarta produkter Dessa är upphandlade i både fossilt material och förnybart material. Här kan du göra ett aktivt miljöval genom att byta från fossilt material och förnybart material

Guide för val av miljö- och klimatsmarta sopsäckar/ soppåsar Minska användningen Exempel: Töm soporna mer sällan Ta bort papperskorgar på kontor Källsortera mera Minimera uppkomsten av avfall 1. Behövs produkten? (fundera på varje enskilt ställe där den används) 2. Går det att minska användningen av säckarna/ påsarna? Ja Ta bort produkten (Överbliven produkt kan användas upp eller ges bort till någon som fortfarande använder den, istället för att slänga.) 3. Går det att byta till en säck/ påse av förnyelsebar plast? Beställ säckarna/ påsarna av förnyelsebar plast. Nej Använd så få säckar/ påsar som möjligt