Evolutionen så här långt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

För inte så värst länge sedan,
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Om djur Inne i grisen finns det korvar och skinkor. Och i rumpan på den sitter syltan och väntar på att bli uppäten. LARS 6 ÅR Kvinnodjur är duktigare.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Evolution.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Cellen och vårt biologiska arv
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Djur Vilket djur ska bort?
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Människans äldsta historia
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Människan och arvet.
Evolution 1859 Charles Darwin skrev boken ”om arternas uppkomst.
Hur fick giraffen sin långa hals?
BIOLOGI LIVETS UTVECKLING Del 1
Evolutionslära Evolutionsteorin – naturvetenskapens modell för att förklara verkligheten Alla accepterar inte vetenskapens förklaring. Exempel på andra.
X-Kromosombundet arv Vissa sjukdomar och avvikelser orsakas av en gen på X-kromosomen. Tex blödarsjuka och röd-grön färgblinda Det är anledningen till.
Ekologi.
DJUR del 3.
Hur arter uppstår, lever och försvinner
Varifrån har du fått dina anlag?
Livets former Djur.
Genetik - ärftlighetslära Utseende Rörelser Humör mm Intelligens
Ekosystem Ekosystem.
Varifrån har du fått dina anlag?
”75% av alla IT-projekt misslyckas, även när tekniken fungerar” Workshop.
Och utvecklingsteorier
Genetiska algoritmer – Evolution i en digital värld.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Bruka utan att förbruka
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Evolution och utvecklingslära
Evolution Sid
Evolutionens fader Charles Darwin
Evolution!.
Mångfald inom en art Population och art. Vad är skillnaden?
Rättigheter och rättsskipning
Evolutionen.
Kapitel 5 Mutationer.
BI p Vårterminen 2011 BIOLOGI-BREDDNING. Mål ha fördjupat eller breddat sina kunskaper inom valt ämnesområde samt ha fördjupat sin förståelse av.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Reduktionsdelning= (Meios)
Indelning av olika levande varelser
Biologi - Livets former.
LIVET I VÄRLDEN Arbetsgång 1 1. Läs tillsammans sidorna Beskriv enskilt begreppen i rutan på sid Sätt er i expertgruppen och hjälp varandra.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Från Linne:  ”Gud skapade, Linné ordnade.” Från Darwin:  Livet har utvecklats under mycket lång tid.  Det kallas evolution.  Han kom på teorin om ”det.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Systematik. Vad är en art?  Talgoxen och blåmesen är rätt lika varandra i storlek och utseende.  Men varför parar sig talgoxar enbart med andra talgoxar.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Livets utveckling.
Nedärvning. Mendels försök med ärtplantor ”Genetikens fader” – Munk som genomförde vetenskapliga experiment under mitten av 1800-talet ”Genetikens fader”
Varje par av kromosomer innehåller samma slags gener Det finns två alleler av samma gen - en allel på varje kromosom i paret!
Darwin och evolutionen
Evolutionens fader Charles Darwin
Gregor Mendel och arvet
U5: Gallring och konkurrens
Evolutionens drivkraft
Evolutionen så här långt
Evolutionen – Hur har det gått till?
Genteknik - ”klippa ut och klistra in gener”
Hur uppkom religionerna?
Daggmaskar Det finns många olika slags daggmaskar, i Sverige finns det 16 olika arter. Den sortens daggmask som blir störst kan bli 30 cm lång. Daggmasken.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Evolutionen så här långt Jag har skrivit en bok, en revolutionerande bok. Den heter ”Om arternas uppkomst”. I den berättar jag hur det kommer sig att det finns så många olika djur och växter på jorden. Många människor sammanfattar hela boken med en mening. ” Den som är bäst anpassad överlever och kan få avkomma.”

För att förstå Darwin behöver man veta vad en art är för något. Titta på bilderna här nedanför. Hur skulle du beskriva de två olika djuren? Stora öron , fyra ben, en kort svans? Väldigt lika, men ändå skulle du ju aldrig komma på idén att en hare och en elefant skulle kunna vara samma sorts djur.

ART En grupp individer som kan få en fertil avkomma. Fertil = kan få egna barn.

Naturligt urval De individer i en grupp som av en slump får anlag som gör att de har större chans att överleva än de som inte har fått det. Eftersom de överlever har de större chans att få en avkomma. Den avkomman i sin tur ärver deras gener. Könligt urval Exempel: Några hanar i en fågelgrupp föds med anlag för längre stjärtfjädrar än de andra. Honorna tycker att det är ruskigt snyggt. Just därför får de här hanarna fler chanser att para sig med honorna. Deras anlag för långa stjärtfjädrar förs vidare.

Gradvis förändring av genuppsättningen över en längre tidsperiod. Evolution Gradvis förändring av genuppsättningen över en längre tidsperiod. Förändringen mellan förälder och avkomma är så liten att den inte syns. Skillnaden mellan barnbarns barn och mormors mor syns inte heller. MEN om vi går tillbaka 1000 steg kommer vi att se en liten skillnad.