Information om SCB:s Export-/importregister 2015

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Advertisements

1. Varför finns det pengar?
FL 3 kap 4,7,9,10,17 Förra kapitlet visade hur efterfrågan och utbud samspelar på marknaden. Under vissa förutsättningar sades att de kommer mötas i jämvikt.
Kapitel 13, Likviditet.
AKTIEBOKEN © FREEBOOK HUVUDFINANSIÄR AKTIEBOKEN 2009/2010.
Certifierad miljörevisor
Lönsamhet i produktionsförbättringar
Miljarder möjligheter på en plats!
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Programmet för affärsutvecklingscheckar -Internationalisering 23 maj 2013 Sophia Litsne Regionutvecklingssekretariatet.
FONDFÖRSÄKRING Försäkringstagaren väljer hur premiereserven investeras
Kostnads- och intäkts analysens grundbegrepp
Behövs det pengar? Byteshandel.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Räkenskapsanalys Teoriboken: block 5
Externredovisning Vi fortsätter där vi slutade sist…
Kapitel 23 Årsredovisning och analys.
Grundläggande redovisning
Green Light Stockholm28 November Göteborg 5 December Malmö12 December Hur lönsam är ny belysningsteknik?
Fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012.
K16 Aktivitet ger resultat
Investeringar Begreppet används då någon resurs anskaffas som förbrukas vid någon senare tidpunkt. Livslängd på åtminstone några år. Alla inköp är inte.
(L 1) Perspektiv på ekonomisk analys
Ekonomisk information och extern redovisning
Lektion 3 - Investera Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Kapitel 15 Budgeten.
Skogsindustrins betydelse för Sveriges ekonomi Mars 2015.
ANALYS AV NÄRINGSLIVET OCH ARBETSMARKNAD I ÄLMHULT KOMMUN Magnus Johansson Mina Mashouri Miriam Kuflu
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
ANALYS AV TURISMRELATERADE FÖRETAG I JÖNKÖPINGS LÄN Anna Löfmarck, Håkan Wolgast och Mina Mashouri
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Analys av små och medelstora företag i Region Västra Götaland Jan Fineman Håkan Wolgast.
Låna pengar direkt? Pengar fattas för det mesta kan man tycka. Åtminstone fattas de just då de behövs som mest. Hur många gånger har du fått försaka något,
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Skogsindustrins betydelse för Sveriges ekonomi December 2012.
IFK Trelleborg  Bakgrund Idrottsföreningen Kamraterna bildades den 26 September 1910 och är därmed Trelleborgs äldsta idrottsförening! Medlemsantalet.
Statistisk inferensteori. Inledning Den statistiska inferensteorin handlar i huvudsak om att dra slutsatser från ett slumpmässigt urval (sannolikhetsurval)
Så gör företagare fel med momsen En sammanställning av BDO Sverige.
9:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Marknadsplanens delar Nulägesanalys – Var står vi och vad innebär nuläget för oss? Mål – Vart vill vi?
Räkna ut resultat Intäkter − Kostnader = Resultat.
Lokalt företagsklimat Värmland 2017
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Framgångsmått Mitt Q
Utredning – gemensam organisation i Norrland
AUGUSTI 2010 Stockholms län
Nationalekonomi – vad är det?
Företagarpanelen – Q2, 2010 MAJ 2010 Stockholms län.
Handelsföretag Grossist i Götaland
Företag 2015 Österbotten.
Ekonomiska grundbegrepp
Nollpunkten – en varningssignal
Kap 9 Nationalräkenskaperna
Februari 2007 Värmlands län
Näringslivsanalys Umeå kommun
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
HANDEL I VÄRLDEN.
Organisationskonsulter
Y Ränta När man lånar eller sätter in pengar på ett sparkonto kan banken använda pengarna och betalar därför för att låna dem.
Hur skapar vi export och import data
Produktion, handel och transport
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Export och import.
Försäkringsrörelselagen
Basfakta skogsnäringen, 2017
Handelsbarometern April 2019.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Information om SCB:s Export-/importregister 2015 Det är viktigt att tänka på att all export- respektive importinformation endast säljs på företagsnivå, vilket innebär att om företaget har fler arbetsställen så är det inte nödvändigt att den kontaktyta vi levererar är det ställe som handeln fysiskt bedrivs ifrån. Det kan förmodligen finnas många arbetsställen i exempelvis Norrland med export som på detta vis inte finns med som adress i export-/importregistret, om företaget är registrerat i Stockholms län. Det finns även fall, inom koncerner, där det kan förekomma att man väljer ett av organisationsnumren som formellt får stå för hela exporten respektive importen. Det kan även förekomma fristående företag som låter sin handel gå via ett "handelsföretag" som formellt står för in-/utförsel av varorna.

Ingen insamling sker på länsnivå utan endast på riksnivå Ingen insamling sker på länsnivå utan endast på riksnivå. Därför måste utrikeshandelsdata kopplas till företagets juridiska enhet (huvudkontor) för att kunna ta fram denna typ av data. Detta är en ren registerbaserad metod som dessvärre snedvrider fördelningen av utrikeshandel eftersom det ofta finns arbetsställen som inte är i samma region som den juridiska enheten. Dock är detta den enda möjliga typen av metod om man vill veta uppgifter på länsnivå.

Bisnode - metod Den data som vi köper in från SCB kommer från deras export-/importregistret och finns tillgängliga på företagsnivå och är indelad i nio storleksklasser. Utifrån exporten/importen på dessa storleksklasser gör vi en uppskattning på exportvärdet och importvärdet per företag. Två steg i denna uppskattning är att vi dels säkerställer så att storleksklassen för exporten/importen inte överstiger företagets totala omsättning och aggregatet av alla dessa företags export/import stämmer överens för Sveriges totala export och import enligt SCB. Dessutom gör vi en matchning av export/importvärdet mot den sammanställningen SCB gör av export och import på varuproduktsnivå (SPIN-grupper). I vår egna databas har vi alla Sveriges aktiebolags bokslut, dessa bokslut har vi fördelat efter företagens arbetsställe utifrån det antal anställda per arbetsställe som företagen uppgett i ett intervall. På samma sätt gör vi med den uppskattade export- och importomsättningen där varje företag alltså får en del av värdet utifrån arbetsställets storlek, på detta sätt kan vi alltså få en bild av hur export- och importvärdet är fördelat geografiskt (i kommuner och län).

Förädlingsvärde är företagets omsättning minus kostnader för inköp av varor och tjänster (inkl avskrivningar). Detta anger alltså vad man gör till skillnad mot omsättning. Som exempel; jag köper en supertanker för 3 miljarder och säljer den för 3 miljarder + 1 krona. Då har jag en omsättning på 3 miljarder + 1 krona men mitt förädlingsvärde är bara 1 krona. Simpler-index; om förädlingsvärdet är lika stort som kostnaderna för personal och kapital får man ett index på 1. Om förädlingsvärdet är större än personal-och kapital kostnaderna så är indexet mindre än 1 dvs man har pengar över (utvecklingskraft). Om man har Simpler-index=1 är man lika lönsam som medel för svenskt näringsliv dvs kan betala personalkostnaderna, kapitalkostnaderna (ränta till banken och ge en avkastning på eget kapital som är medel för Sverige) Värdeavstånd; Om man har ett simpler-index som är 1 så har man ett värdeavstånd på noll dvs man är varken mindre eller mer lönsam än medel för Sverige. Har man ett index som är mindre än 1 dvs lönsam så anger värdeavståndet hur mycket mer lönsam man är i pengar. Detta kan användas för investeringar i anläggningar, personal etc. Om simplerindexet är större än 1 då kan man alltså inte betala hela kostnaderna för personal + bankkostnader + ge avkastning på eget kapital. Värdeavståndet anger hur mycket som fattas i pengar. Enkelt uttryckt; om ett företag har ett positivt värdeavstånd på 1 msek har man råd att anställa 2 personer (kostnad ca 0,5 msek/person) och ändå vara medellönsam dvs man får då med kostnadsökningen ett simpler-index=1. Om man tvärtom har ett index som är större än 1 och då har man alltså ett negativt värdeavstånd. Om man tex. har ett värdeavstånd på -1 msek så är 2 personer i farozonen för permitteringar.