Global Hälsa.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fattiga och rika i världen Samhälle i dag, SOL 4000
Advertisements

Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Befolkning.
Att leva med multipel skleros
Folkhälsoarbete i Munkedal
Mårten Lagergren Gysinge 5 oktober 2011
Ca 60 miljoner människor lever med hiv
Samhällskunskap FN, MR, Millenniemål.
Svensk konsumtion och global miljöpåverkan Hur fortsätter arbetet ?
Hälsa och Kondition.
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Ett tema om befolkningen i världen
■ Kvinnokommissionen ■ Kvinnokommittén ■ UN Women –sammanslagning av fyra jämställdhetsorganisationer inom FN, from 1 jan 2011 FN:S HÖGKVARTER I NEW YORK.
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Anemi Eva Hesse-Sundin.
Unicef. 1 Hjälpa barn att överleva och växa Vaccin mot dödliga sjukdomar, hälsovård, rent vatten, toaletter, mm. Redan i mammas mage finns de på plats.
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
för fred, utveckling och mänskliga rättigheter
Klimatapartheid... vem har ansvaret i en delad värld?
Rätten att gå i skolan Funktionshindrade 90% av funktionshindrade i Afrika går ej i skolan Ursprungsbefolkningen Vietnam: Skrivkunigheten är 87, hos ursprungsfolk.
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Det stora livshotet alla pratar om
Projekt ELIMINATE Insamlingskampanj. Vår andra möjlighet att förändra historien.
Sagal Consulting Vägen till behandlingsarbete går via Ullared Somaliernas syn på psykisk ohälsa Yassin Ekdahl Sagal Consulting.
FATTIGDOM OCH UTVECKLING
Agentskap
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Hälsa.
Vad är UNICEF? Kämpar för barn världen över
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
Världsreligionerna.
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Hälsans fördelning Hälsoskillnader mellan olika länder Har ett starkt samband med skillnader i den ekonomiska välfärden I Östeuropa är befolkningens.
Hälsa och Kondition.
Hälsofrämjande arbetsplats
Befolkningsutveckling
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Elisabeth Strandhagen
Äldre personers hälsa och livssituation Konferensen Jämlik hälsa Barbro Westerholm.
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Hälsokunskapens grunder. Välmåendeträd 1. JAG: Skriv ner tre saker som får dig att må bra och tre saker som får dig att må dåligt. 2. DU OCH JAG: Skriv.
Kan man tänka sig frisk/sjuk?????  Får så mycket info så den måste sortera  Där du lägger din uppmärksamhet, där fokuserar hjärnan  Genom att välja.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Miljösamtal Ljungskile folkhögskola Stefan Edman.
Hur undersöker man hälsa?. Synen på hälsa Medicinsk: hälsa = frånvaro av sjukdom Funktionell: hälsa = funktionsförmåga Subjektiv: hälsa = upplevt tillstånd,
FN – Agenda Antogs i september 2000 och pågick tills deadline 2015 Huvudsyftet var att bekämpa fattigdom Satsningen var framgångsrikt i många länder,
Barnkonventionen Regler om att alla barn i världen ska ha det bra Av Ordbild och ”BK för alla”: information om Barnkonventionen Sida 1av 7 Lyssna.
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
Hälsa på samhället nivå
Ett tema om befolkningen i världen
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Roger Mideklev, Vibyskolan, Sollentuna –
Skolmat Namn på föreläsare.
Skolmat Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala.
Ett ekosystem i rymden Tänk er att ni ska göra en rymdresa som tar 100 år. 100 människor ska kunna leva på rymdskeppet samtidigt. Ni har tillgång till.
Rosa Bandet Rosa Bandet är en kampanj av Cancerfonden.
De globala målen för hållbar utveckling
Skolmat Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala.
Sofia Kialt projektledare​
MÅLET MED (WHO) PROJEKT
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
VÄRLDEN 7 miljarder människor 203 länder
Jämställdhet.
Fortnite.
Ersättnings kollen.se.
GLOBAL KUNSKAP Boken ”Factfulness” av hans rosling, ola rosling och anna rosling rönnlund.
Presentationens avskrift:

Global Hälsa

Vad är hälsa? Hälsa är hur människor mår och hur sjuka och friska vi är. Människor som jobbar med global hälsa vill att så många runt om i världen ska må så bra som möjligt och inte vara sjuka. Hur bra människor mår kan bero på många olika saker, till exempel fattigdom och utbildning.

Globala hälsoproblem Global hälsa är hur människors hälsa är runt om i världen. Extrem fattigdom är ett stort globalt hälsoproblem. Andra hälsoproblem kan vara sjukdomar, till exempel malaria och aids.  

Världen förändras Den globala hälsan blir allt bättre. Extrem fattigdom har halverats under de senaste 30 åren. Många fler kvinnor överlever graviditeter. Fler människor får vaccinationer mot farliga sjukdomar.

WHO WHO kallas också Världshälsoorganisationen på svenska. Det är en organisation som jobbar med global hälsa runt om i världen. WHO är en del av FN och jobbar för att alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt. WHO jobbar i olika delar av världen där människor behöver hjälp Wikimedia Commons / http://www.who.int/about/licensing/emblem/en/

Källor https://commons.wikimedia.org/wiki/World_Health_Organisation#/media/File:Flag_of_WHO.svg https://www.fls.fi/Site/Data/884/Files/06-08_1-2011_Ashorn_web.pdf https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hans-roslings-sista-forsok-att-fa-oss-att-forsta-varlden http://ec.europa.eu/health/newsletter/145/focus_newsletter_sv.htm http://www.sls.se/GlobalHealth/Programmet/Intervjuer/Varfor-ar-Global-halsa-viktigt-/index.htm