Kravsituationen i Stockholms Läns vatten idag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency Egenkontroll och tillsyn Peter Sörngård.
Regeringsuppdrag Trafikanalys Trafikavtal Godstransporter Infrastruktur som stabiliseringspolitik Uppföljning för bättre transporter och konkurrenskraftiga.
Hälsoskydd 6 nov 2015 Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Sv Aktuellt i antagningen Erik Kyhlberg.
Tillsyn skola/förskola miljöförvaltningen Stockholms stad MILJÖFÖRVALTNINGEN.
ÖSTRA MÄLAREN - VATTENSKYDDSOMRÅDE. Norrvatten Stockholm Vatten Görväln Lovö Norsborg Vattenverk Varför behövs ett skyddsområde? Östra Mälaren är vattentäkt.
Mål och syfte Målet med utbildningsdagen är att ge grund- läggande information om samarbete mellan miljökontor och räddningstjänst. Syftet med utbildningsdagen.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Temautbildning Arbetsmiljö
Så bedömer du ditt avlopp
Samverkansträff för enskilda avlopp
Välkommen till information om lex Sarah
Hållbar utveckling är ett begrepp som man ofta stöter på i media.
Klassifikation av vårdåtgärder
Alla kan göra en poster och alla har faktiskt något att skriva om.
Kraven på provtagnings plan finns i 20§ NFS 2004:10
Tandvårdsstöd-översikt
Syftet med samverkan: Vid olyckor med utsläpp till miljön kan räddningstjänsten behöva samarbeta med miljökontor för att optimera sina insatser i det akuta.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Information till alla regionens medarbetare
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
- Geografi - Att studera helheten.
Balanserad hand öppning i NT
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Barn- och Utbildningsförvaltningen
Implementering av peer learning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Din lön och din utveckling
Digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder
Risktillsyn vid Miljöfarliga verksamheter
Risktillsyn vid Miljöfarliga verksamheter
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Samråd Vattenskydd Hummeln och kristdala
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Vässa SAM med hjälp av IA-systemet
Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken.
Teknikutveckling och juridiken – vad ger miljöbalken för utrymme?
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
Lex Maria.
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Schyst offentlig upphandling
Energikartläggning Vad innebär det?.
Viksjö båtklubb Mälaren Projekt båtsanering
Utredningen om ekologisk kompensation
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Arbetsmiljöläget 1989.
Kurs mindfulness Studenthälsan
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Skydd av vattentäkter/ dricksvattenförekomster
Revisionsredogörelsen 2017
Alla kan göra en poster och alla har faktiskt något att skriva om.
Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken.
Vad är strategi? En karta som utstakar val och väg för organisationen
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Buller inför rätta! Smakprover till frukost-buffén
Frukostseminarium buller praxisgenomgång Monika Gerdhem - Miljöjurist och chef för hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen i Stockholm
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Båtmiljökonferens SMBF
Presentationens avskrift:

Kravsituationen i Stockholms Läns vatten idag På utsidan om slussporten i Hammarby tillåts man fortsätta måla på kopparbaserad biocidfärg enligt KEMI’s regelverk. På insidan av slussporten får inte minsta uns av gammal urlakad biocidfärg finnas kvar. D v s man likställer giftigheten hos koppar/zink med TBT i sötvatten. Är detta rimligt??? Är det inte dags att ta time out tills Transportstyrelsen blir klar med sin anvisning för bottenfärger?

Nya innovationer för sanering Vid Karlslunds Marina pågår ett försöksprojekt Tillsammans med Ekowasher och MBS Nordic testar marinan om det går att tvätta bort gammal färg i ett helt slutet system, utan slipning och blästring och helt utan damm.

Användning av spärrfärg??

Hässelby Sjösällskap har täckmålat alla sina båtar Klubbhamn vid Lambarfjärden, östra Mälaren (vattenskyddsområde) i Stockholms kommun. - 500 medlemmar - 150 bryggplatser - 40 trailerplatser Blandning av stora och små motorbåtar och segelbåtar som används i både Saltsjön och Mälaren.

Handlingsplan för sanering av biocidfärger hos HSS 2015 fick klubben krav av Miljöförvaltningen vid miljöinspektion att sanera bort biocidfärger från klubbens båtar. Inspektören anvisade blästring (senare varnades för blästring som miljörisk) Miljöförvaltningen erbjöd gratis XRF-mätning vilket gjordes varefter klubben fick 3 år på sig att sanera biocidbåtarna. Klubben vägrade sanera med tvivelaktiga metoder och avsåg använda spärrfärg för att stoppa giftutsläpp (man hänvisade till miljöbalken kap 2 §7 som stöd för sitt beslut) 2017 rapporterade klubben till Miljöförvaltningen att alla berörda biocidbåtar (c:a 100 st) var åtgärdade med spärrfärg och fick svar att miljöinspektionen därmed var avklarad.

Miljöbalken 2 kap. 3 § Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. 2 kap. 7 § Kraven i 2–5 §§ och 6 § första stycket gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid denna bedömning ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått jämfört med kostnaderna för sådana åtgärder.

Hur genomfördes täckmålningen hos HSS Gammal färg som satt lös togs bord manuellt, marken skyddades med plast Inför målningen tvättades med trasa med avfettningsmedel, förtunning, aceton eller liknande Målningen rollades på med roller med korta fibrer Epoxifärger rekommenderades an klubben Färger som användes: Biltemas Epoxiprimer Internationals Antifouling Sealer Le Fant har motsvarande produkter

Erfarenheter av täckmålningen hos HSS Påväxt långt mer än tidigare med reduktion av båtens hastighet som följd. Jämfört med vad? Vidhäftning efter högtrycksspolning hygglig med två lager, bara små fläckar behöver målas på igen - svårt att få helt rent! Epoxifärg och/eller sealer som släppte? Vidhäftning efter maskinborsttvätt – ej utvärderat ännu. SMBF ska undersöka erfarenheterna mera och återkommer.

SMBF tar initiativ till testning av spärrfärg hos RISE i Borås i samarbete med Skånes och Västkustens båtförbund. Första steget är taget med ansökan om LOVA-bidrag för ett testprojekt. I februari får vi veta om vi får finansierings hjälp därifrån.

Värna om vår miljö! Men gör det på rätt sätt.