Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barn- och Utbildningsförvaltningen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barn- och Utbildningsförvaltningen"— Presentationens avskrift:

1 Barn- och Utbildningsförvaltningen
Örebromodellen i Vimmerby

2 Flödesschema handlingsplan

3 Gymnasieskolan i Vimmerby tar aktiv ställning mot alkohol och andra droger!
Information till dig som har din son/dotter i gymnasieskolan Tillsammans med er vårdnadshavare vill vi lotsa våra ungdomar drogfritt genom gymnasieåren. Läs igenom detta upprop tillsammans med er ungdom och om ni samtycker till innehållet vill vi att ni skriver under och lämnar det åter till skolan. Ett flertal drogvaneundersökningar som gjorts både i landet och i Vimmerby kommun visar att gymnasieåldern är en tid då många ungdomar kommer i kontakt med droger och vissa fastnar i ett missbruk. Droger orsakar inte bara skador och problem för den enskilde ungdomen och dennes familj. Droger i skolan påverkar också hela skolans arbetsmiljö t.ex. när det gäller trygghet, säkerhet och öppenhet. Vi har en tydlig handlingsplan för att motverka droger i skolan. Vid misstankar om missbruk eller bekräftat missbruk samarbetar vi med vårdnadshavarna, socialförvaltningen och i vissa fall polisen. Skolan upprättar alltid ett individuellt åtgärdsprogram. För elever under 18 år sker detta tillsammans med vårdnadshavare. Det kan t.ex. innehålla samtal med vårdnadshavare, urinprov hos socialförvaltningen, stödsamtal med elev och läkarundersökning. Vårdnadshavarna är alltid mycket viktiga i rehabiliteringsarbetet för den unge och därför är skolans ambition att alltid samarbeta med vårdnadshavarna under hela gymnasietiden. I och med att detta dokument undertecknats av eleven har samtycke lämnats att kontakt får tas med vårdnadshavare i dessa frågor under hela elevens gymnasietid. För Vimmerby gymnasium, Anders Eriksson, Verksamhetschef

4 Åtgärder vid oro/misstänkt eller bekräftat missbruk
Vid /oro misstanke om att en elev använder droger ska upptäckaren omedelbart informera rektor, som fattar beslut om vilka åtgärder som ska vidtas från skolans sida. Vid bekräftad misstanke ska skolan utreda elevens studiesituation och vid behov upprätta en åtgärdsplan. Vårdnadshavare ska delta när åtgärdsprogrammet utarbetas om eleven är under 18 år. Av programmet ska framgå vilka elevens behov är, hur de ska tillgodoses samt hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas. (8 kap.1a § Gymnasieförordningen (SFS 2006:203)) Om en elev i skolan är uppenbart påverkad av antingen alkohol, eller andra droger ska vårdnadshavare alltid informeras omedelbart om eleven är under 18 år. Polisens narkotikagrupp kan kontaktas då de har möjlighet att ta urinprov på elev även mot dennes vilja. Socialförvaltningen är en viktig samarbetspartner för skolan i missbrukssammanhang. Vårdnadshavare ska alltid finnas med i detta samarbete. För elev som fyllt 18 år krävs emellertid samtycke för att skolan ska kunna kontakta vårdnadshavarna. Vid misstanke att elev under 18 år far illa eller kan befaras fara illa av andra skäl måste enligt 14 kap.1 § socialtjänstlagen alltid en anmälan göras till socialförvaltningen. Rektor har möjlighet, med hänsyn till skyddet för andra elever och skolans personal, att avstänga eleven från skolan under högst två veckor enligt 6 kap. 24 § Gymnasieförordningen.

5 VIMMERBY GYMNASIUMS DROGPOLICY
Vår skola vill erbjuda alla elever bästa möjliga utbildning, ge alla en möjlighet att nå bästa möjliga resultat samt erbjuda en trygg och trivsam arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats med samma krav och skyldigheter som andra arbetsplatser. Elevens sociala situation påverkar naturligtvis studieresultatet. Om elever av olika anledningar uppvisar tecken på att de inte mår bra kan orsakerna till detta vara många. Drogmissbruk kan vara en sådan orsak. Vi accepterar ingen användning av vare sig alkohol, eller andra droger under skoltid. Denna hållning gäller naturligtvis både personal och elever. All hantering med narkotikaklassade droger är kriminell enligt svensk lagstiftning, detta inkluderar även egen konsumtion, d.v.s. att ha narkotikaklassade droger i kroppen. (1§ Narkotikastrafflagen (SFS 1968:64)) Vårt mål är att varje elev ska ha en drogfri gymnasietid. Droger orsakar inte bara skador och problem för den enskilde, det påverkar även hela skolans arbetsmiljö i negativ bemärkelse. Skolans handlingsplan bygger på en kombination av tydliga regler, konsekvenser samt omtanke och stöd. Skolans ambition är att det ska vara svårt att använda droger och lätt att få hjälp att sluta. Tecken på missbruk kan vara följande: Skolk, ströfrånvaro, försämrad studiemotivation, koncentrationssvårigheter, försämrad prestationsförmåga, byte av kamratkrets, ändrade levnadsvanor, liberala drogattityder och värderingar samt uppvisande av typiska attribut i drogsammanhang, svårtillgänglighet i kontakten, humörsvängningar, lögner, trötthet.


Ladda ner ppt "Barn- och Utbildningsförvaltningen"

Liknande presentationer


Google-annonser