Konventionens juridiska status i Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Anna Jonsson Barnsjuksköterska Regional samordnare för Första linjen och En väg in Region Skåne Marie Golsäter Barnsjuksköterska.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet.
1 Välkomna! FN´s konvention om barnets rättigheter 8 nov, 2011 Lars Holmgren.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.
1 Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson
Etik - Att göra det rätta.
Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i styrning och ledning är det möjligt?
Hur styrs Sverige?.
Välkommen Remisskonferens 3 juni 2016 Hampus Allerstrand, SKL
Återkoppling från Socialstyrelsens workshop 27/
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Njörður Sigurðsson, avdelningschef för tillsyn och rådgivning
Barnets bästa i främsta rummet
Arbete i både Sverige och Danmark för olika arbetsgivare
Hur stödjer jag er bäst? Synliggöra, lyfta fram och analysera frågor om mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Utveckla övergripande dokument och.
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
Barnkonventionen blir svensk lag – Lagrådets yttrande
Konventionens juridiska status i Sverige
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Etik- planering.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet
Konventionens innehåll och struktur
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Centrala begrepp för barnrättsarbetet
Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i styrning och ledning
Barn och ungas delaktighet
Grundläggande principer och generella implementeringsartiklar
Regeringens proposition 2017/18:186
Du kommer att träffa människor under din livstid
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Regeringens lagrådsremiss inkom till Lagrådet den 6 juli 2017.
Rätten till asyl enligt folkrätten och i sverige
Lärares planeringsarbete!
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Barns rättigheter Barnkonventionen.
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Rättigheter = s. 20.
Introduktion till rättsfallslösning
Konventionens grundläggande principer och implementeringsartiklar
Barnperspektiv, barnrättsperspektiv och barnets perspektiv
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Riksdagen.
Barnrättsperspektiv inom socialtjänsten
Hållbar utveckling måste vara
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Så följs Sveriges arbete upp
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Barnkonventionen och barnrättslagen
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Webbtidbokning via 1177 Vårdguidens e-tjänster
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Presentera oss Vi är här för att grundutbilda er i barnkonventionen
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Nya hastighetsgränser
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Barns och ungas DELAKTIGHET
Presentationens avskrift:

Konventionens juridiska status i Sverige De följande bilderna reder ut konventionens juridiska status i Sverige. Det kan nämligen skilja sig åt mellan olika staters rättssystem.

Den politiska dimensionen Internationellt, nationellt, regionalt, lokalt Den juridiska dimensionen Den pedagogiska dimensionen Konventionen i det nationella rättssystemet Konventionen i praktiken Den etiska dimensionen En ratificerad konvention ska på något sätt implementeras i varje stats såväl rättssystem som beslutsfattande och verksamheter. Bilden är ett sätt att förstå och tolka rättigheterna i en svensk kontext. Politisk dimension: En konvention är ett politiskt dokument som är antaget av FN, ratificerat av varje stat som är med. Rättigheterna ska införlivas i det regionala och lokala arbetet för att genomsyra alla nivåer i Sverige. Att göra en konvention till lag (att inkorporera) får olika följder i olika stater. Juridisk dimension: Konventionen ska även implementeras i nationell lagstiftning oavsett om den är lag eller inte. Det kan ske på olika sätt. Sverige har valt att konstatera normharmoni (att nationell lagstiftning harmonierar med konventionen), sedan har vi även transformerat vissa artiklar till lagar där det är relevant. Det gäller främst artikel 3 (barnets bästa) och 12 (barnets rätt att vara delaktigt). Barnrättighetsutredningen som lämnade sitt betänkande i mars 2016 föreslog att konventionen inkorporeras i svensk lag och regeringen har sagt att inkorporering förbereds till 1 januari 202. FN-kommittén önskar att varje stat inkorporerar konventionen i nationell lagstiftning. Pedagogisk dimension: Här synliggörs tillämpningen, på olika nivåer i samhället. Hur gör vi för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda? Metoder och verktyg ska väljas. I den etiska dimensionen synliggörs hur vi ser på barnet som medborgare/invånare. Den barnsyn som genomsyrar ett land påverkar hur rättigheterna kommer barnen tillgodo. Här visar det sig hur rättigheterna kommer barnet tillgodo och hur de prioriteras i det politiska beslutsfattandet. Hur vi ser på barnet som medborgare/invånare

Dualistiskt rättssystem Traktatskonventionen Sverige som nation har ett dualistiskt rättssystem, det innebär att nationell lag och ratificerade konventioner ses som likvärdiga tills det blir en krock mellan de olika rättigheterna. Då ska nationell lag ha företräde. En konvention är juridiskt bindande mellan de stater som ratificerat och därför är det inte möjligt att välja om man vill genomföra rättigheterna eller inte. Men Sverige har även ratificerat Traktatskonventionen som i artikel 27 slår fast att en stat inte kan hänvisa till nationell lagstiftning för att inte följa en ratificerad konvention. Då måste lagstiftningen ändras. Även om en konvention inte är lag i Sverige har vi alltså skyldighet att följa bestämmelserna som står där. Som nämnts tidigare kommer konventionen troligtvis att bli svensk lag inom något år (1 januari 2020)