Processoptimering.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Syror & Baser -Varför smakar det surt när man biter i en citronklyfta eller en godis ”suris”? -Varför känns det halt mellan fingrarna när man tvättar händerna.
Hur vi kan höja Salthalten i Östersjön.
Liv på jorden Naturkunskap A.
Reactions an Equilibrium
Syror och baser Syror och baser.
Provrötning av marina substrat Docent Ulrika Welander Linnéuniversitetet Institutionen för bygg- och energiteknik.
Mikrobiologisk Processstyrning för optimerad drift
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Matspjälkning.
Olika djurslags metanproduktion
Kolets kretslopp.
Svar: Luften i NO-salen väger ca kg.
Jonföreningar och molekyler
Acids and bases Eller syror och baser.
Grundläggande brandteori
Fotosyntesen.
Syreupptagning.
Principer för en hållbar utveckling
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Världens stora utmaningar: Befolkningstillväxt och energibehov
Snart går Luleås bussar på biogas
Mat, myter och molekyler
En liten pp om vårt energisystem
Träningslära Kondition
Försurning.
Joner I en sur lösning finns det vätejoner Syror – molekylföreningar
Matsmältningen börjar i munnen.
Syror och baser.
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Surt och basiskt.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Luft Repetition.
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Syror.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hur vi kan höja Salthalten i Östersjön. O2gruppen.se.
MATSPJÄLKNINGEN.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Syror och baser.
Organisk kemi.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Vattnets sensoriska egenskaper Vattenkvaliteten och våra sinnen Lukt smak känsel hörsel och syn Olle Wahlberg Kemiskolan KTH Ingbokällan i Uppland.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
TYP 1 DIABETES OM DIABETES TYP 1 BRITT-MARIE WEIDBY SEPTEMBER 2013.
Ekologi.
Alla syror smakar surt..
Miljö kemi.
Klimat och utfodring.
Umeå 2016.
Syror, baser och salter.
Syror och Baser.
Energi och Näringsämnen
Klimat och miljö.
Introduktion till kursen SYL
Hav 71 % av Jordens yta är hav.
Syror och Baser.
Närsjukvårdsmöte
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Processoptimering

BETYDELSEN AV SÖNDERDELNING 2 1 3 Sönderdelning påverkar i första hand metanbildningshastigheten. men kan även ge mer gas totalt.

Anaeroba oxidationer Vätgas och koldioxid bildas. Om det blir för mycket vätgas avstannar reaktionen. Vätgasen måste därför hela tiden förbrukas

Hämmning av processen Mycket fett kan ge upphov till LCFA som hämmar acetatklyvande metanogener LCFA kan också orsaka skummning Mycket protein kan ge upphov till höga ammoniakhalter vilket hämmar acetat- klyvande metanogener Mycket snabba kolhydrater kan ge sur process vilket först hämmar hydrogenotrof metanbildning Hög belastning ger samma effekt

Sulfat innehållande substrat substrat minskar metan Produktionen eftersom svavelväte bildas istället Problemlösning: Fällning med järnklorid Svavelväte hämmar också processen

Om för mycket substrat tillsätts: För mycket vätgas bildas vilket hämmar hydrogenotrof metanogenes. Konsekvensen blir mer koldioxid i gasen Alkalinitet och slutligen pH sjunker Även acetotrof metanogenes hämmas Man håller koll på processen genom att mäta Alkalinitet Bikarbonalkalinitet (3000-15000 mg/l, OBS! skall vara stabil) Totalalkalinitet pH 7-8 Organiska syror, VFA

Vätejonkoncentration pH Vätejonkoncentration Surhet

Alkalinitet Alkalinitet är förmågan att förhindra förändringar i pH vid tillsats av vätejoner Kallas också buffringsförmåga

VFA Ökad halt av propionsyra är en god indikation på att metanproducerarnas aktivitet är störd

Ammoniakhalt Högre pH mer giftig ammoniak

Ammoniakhämmning Högre pH och högre temperatur ger mer giftig ammoniak Efteråt gör vi klar excelarket Högre pH och högre temperatur ger mer giftig ammoniak

Sammanfattning, störning

Fler parametrar Jämn temperatur Jämn belastning För substratet lämplig uppehållstid Omrörning med lämplig hastighet Stabil utrötning (utrötningsgraden)