NLLJämt Tanya Jendersen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
CEMR The Council of European Municipalities and Regions Deklarationens innehåller sex principer därutöver finns 30 artiklar Tänkt som ett stöd för att.
Advertisements

Övergripande mål 2014: Ö 1: Utveckla och bredda det politiska företrädarskapet genom utökad dialog inom styrelsen, mellan styrelsen och beredningar, med.
Övergripande mål Ö 1: Utveckla och bredda det politiska företrädarskapet genom utökad dialog inom styrelsen, mellan styrelsen och beredningar, med medlemmarna,
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Jämställdhet, genus och förändringsarbete i Umeåregionen.
EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Genomförd av CMA Research AB Medarbetarundersökning 2014 Oktober 2014 Ängelholms kommun.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Utrikesdepartementet De tre mötena under 2015: Agendan integrerar flera multilaterala processer och organ Juli 2015 December 2015 Konferensen för utvecklingsfinansiering.
Jämställdhet i projekt Hur kan det se ut?. Innovation Bakgrund/problemInnovation definieras ofta utifrån en manlig norm där mäns innovationer och branscher.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Genomförd av CMA Research AB Medarbetarundersökning 2014 Oktober 2014 Ängelholms kommun.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Agenda 2030 En presentation av Svenska FN-förbundet.
Vägen till VO-branschen De flesta flickor/kvinnor vi frågade ”har alltid vetat” – pojkar/män uttryckte ofta att det var slumpen som avgjorde – och att.
Strategi för Läkemedel 2016 – Strategi för Läkemedel Landstingsstyrelsen : Landstingets strategi för läkemedel ger en samlad bild av landstingets.
Jämställdhet, Genus och makt
God Livsmiljö Integration
Fossilbränslefritt Kronoberg
Hur stödjer jag er bäst? Synliggöra, lyfta fram och analysera frågor om mänskliga rättigheter och barnets rättigheter Utveckla övergripande dokument och.
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
AKTIVITETER RESULTAT EFFEKTER HÅLLBARHETS MÅL
Fullmäktiges utbildningar
Beskrivning av organisationens ledning och styrning (styrkedjan)
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Regler för upphandling
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Trakasserier och sexuella trakasserier mellan barn
Konventionens innehåll och struktur
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Bidrag till Funktionshindersföreningar
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Rättigheter och skyldigheter
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Nu bildar vi region i Dalarna
Länsgemensam ledning i samverkan
För våldsutsatta kvinnor och deras medföljande barn i Norrbotten
Revision i samverkansorgan …. snårigt! Seminarium nr 16
Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor.
En arbetsplats för alla - Men hur då?
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Inköp i Region Norrbotten
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2017
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Schyst offentlig upphandling
Strategisk kommunikation
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Suicidpreventiv handlingsplan
Bästa fack till lägsta avgift
Region Västernorrland
Funktionsrätt Sörmland
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
XX Benchmarking 2 Följa upp jämställdhetsarbetet och resultaten för olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
Hållbar utveckling måste vara
Jämställdhet i projekt Hur kan det se ut?
Utveckling och samordning av virkesmätningen
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Särbehandling.
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Kortsiktig /Långsiktig effekt Leverans/ /prestation
Presentationens avskrift:

NLLJämt Tanya Jendersen Bakgrund Jämställd vård och medborgarservice: arbetsgivarperspektiv - verksamhetsperspektiv CEMR-deklaration (okt 2008) Jämställdhetsintegrering Program för Hållbar jämställdhet – SKL NLLJämt 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

NLLJämt Tanya Jendersen Utbildning av styrelse, ledning och nyckelpersoner inom Landstingsdirektörens stab Jämställdhetsintegrerade standardvårdplaner Jämställdhetsintegrerade styrdokument Handledning i praktiskt jämställdhetsarbetet direkt till arbetsplats Genusmedicinska konferens 24/11 Kulturens Hus Luleå Föredrag rörande kultur och regional utbildning Öppna föredrag vid länets alla sjukhus 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

NLLJämt Tanya Jendersen CEMR CEMR (Council of European Municipalities and Regions) CEMR - europeiska kommunförbundens och regionförbundets samarbetsorganisation, jmf SKL Läs mer på www.ccre.org 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

CEMR- jms deklarationen CEMR - jämställdhetsdeklarationen är ett verktyg för landstinget att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten Avsikten är att se till att diskrimineringslagstiftningen efterlevs 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

Deklarationens betydelse Den politiska församling som beslutar om ett undertecknande ansluter sig till deklarationens sex principer om jämställdhet och förbinder sig därmed att verka för ett förverkligande av dessa Vidare ska undertecknaren utarbeta en handlingsplan för jämställdhet och tillsätta nödvändiga resurser för att den genomförs 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

Deklarationens principer Jämställdhet är en grundläggande rättighet. 2. För att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden bekämpas (alltså alla 7-11 diskrimineringsområden) 3. Ett representativt deltagande av kvinnor och män i beslutsprocessen är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. 4. Att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön är avgörande för att uppnå jämställdhet. 5. Jämställdhetsintegrering av alla kommunens/regionens verksamheter är nödvändiga för att främja jämställdhet. 6. Att handlingsplaner och program har tillräcklig finansiering är nödvändigt för att jämställdhetsarbetet ska nå framgång. 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

Sveriges diskrimineringsgrunder Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion/icke religion Funktionshinder Sexuell läggning Ålder 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

Jämställdhetsintegrering Jämställdhetsintegrering är en strategi för att åstadkomma ett jämställt samhälle Det innebär kortfattat att ett jämställdhetsperspektiv införlivas i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter (gender mainstreaming, jämtegrering) 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

NLLJämt Tanya Jendersen Deklarationen Ett enligt fullmäktige antog deklarationen 8/10 2008 - Antagen CEMR deklaration innebär för NLL att en handlingsplan skall vara klar senast 2010-10-08 påbörjad inom ramen för NLLJämt Handlingsplanen innebär att all verksamhet skall jämställdhetsintegreras påbörjad inom ramen för NLLJämt Inkluderar jämställdhetsintegrering för arbetsgivarroll och personalpolitik påbörjad inom ramen för NLLJämt 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

NLLJämt Tanya Jendersen Deklarationen forts Inkluderar jämställdhetsintegrering av ekonomisk verksamhet Inkluderar jämställdhetsintegrering av upphandling av varor och tjänster Inkluderar jämställdhetsintegrering av könsrelaterat våld och människohandel Inkluderar jämställdhetsintegrering av samhällsplanering och hållbar utveckling, exempelvis miljö- infrastruktur- och kollektivtrafik 2018-12-27 NLLJämt Tanya Jendersen

tanya.jendersen@nll.se www.nll.se/jamt 070-233 00 38