Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet."— Presentationens avskrift:

1 Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet och jämlikhet, APT- material och har ett filnamn som inleds med APT har till syfte att underlätta för dig som chef som vill ta upp frågor om jämställdhet, jämlikhet, normer och diskriminering på era arbetsplatsträffar Materialet är varierande och du väljer det som passar dig och din arbetsgrupp bäst och/eller det som du känner dig mest bekväm med att börja med Varje presentation är max 5 sidor och innehåller bakgrund, korta fakta samt några diskussionsfrågor Hur lång tid presentationen tar beror på ämnet liksom gruppens intresse för dialog och diskussion Ett tips kan vara att börja med de presentationer som är av ”lärande karaktär” Målsättningen är att varje enhet ska använda APT-materialet vid minst tre APT:er per år för att få igång samtal och diskussioner kring jämställdhet, jämlikhet, normer och diskriminering på sin enhet eller i sin ledningsgrupp Behöver du stöd eller har frågor kring materialet kontakta Anna Ebenmark, mångfaldsstrateg,

2 Könsuppdelad statistik

3 Bakgrunden Region Jämtland Härjedalen har beslutat att jämställdhetsintegrering ska användas som strategi för att uppnå en jämställd verksamhet Med jämställdhetsintegrering menas att alla beslut, all planering och allt som genomförs inom verksamheterna ska ha ett jämställdhetsperspektiv Diskutera två och två vad ni tänker om detta beslut? På vilket sätt berör det er i er vardag? Bakgrunden till beslutet: Undertecknandet av CEMR-deklarationen (Den Europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå) Se även APT-materialet om CEMR-deklarationen. Tänk på vid diskussionerna: Olika medarbetare förhåller sig olika till detta beslut. En del tycker det är roligt, intressant , inspirerande och självklart, andra kan reagera med ”men vi är ju redan jämställda, jag gör ingen skillnad i mitt yrke” medan andra kan tycka det är tramsigt, irrelevant eller ointressant. Oavsett ställningstagande så är det viktigt att poängtera att det är ett beslut som är taget inom organisationen och att alla medarbetare har i uppdrag att bidra till att verksamheten blir både jämställd och jämlik och att det ytterst handlar om att leva upp till hälso- och sjukvårdslagen liksom den etiska plattformen inom vården. När det gäller jämställdhets- och jämlikhetsfrågor är det också av största vikt att särskilja på åsikter och på kunskap i ämnet. Däremot är det viktigt att olika åsikter och ställningstaganden kommer upp till ytan och att frågan kan diskuteras i arbetsgruppen men som chef gäller det att vara tydlig om diskussionerna skulle gå över styr. Det är bra om det går att försöka styra det till sin egen verksamhet i så hög utsträckning som möjligt. Hur ex arbetsuppgifter fördelas i den enskilda medarbetarens hem är inte relevant för en jämställdhetsdiskussion avseende en jämställd vård.

4 Könsuppdelad statistik
Enligt statistikförordningen (2001:100) ska all offentlig statistik fördelas på kön om det inte finns särskilda skäl mot detta Syftet med den offentliga statistiken är allmän information, utredningsverksamhet och forskning Region Jämtland Härjedalen beslutar själv om statistikens innehåll och omfattning inom sitt statistikområde Ytterst få skäl är godtagbara för att statistiken inte ska vara könsuppdelad

5 Är vår verksamhet jämställd?
Region Jämtland Härjedalen har som mål att bedriva en jämställd och jämlik vård och verksamhet Är den verksamhet vi bedriver jämställd? Hur vet vi det? Könsuppdelad statistik till hjälp Är ev skillnader medicinskt omotiverade? Många gånger svarar de flesta att det är självklart att vår verksamhet är jämställd och jämlik. Och det är givetvis så att det är målsättningen. Väldigt få vill medvetet ge en sämre vård eller service till varken kvinnor eller män. Dessvärre vet vi idag att vården eller medborgarservicen varken är jämställd eller jämlik. Många gånger beror skillnaderna på att vi handlar omedvetet vilket leder till en ojämställdhet och ojämlikhet. Ett sätt att få en bild av hur det ser ut på respektive enhet är att använda sig av den könsuppdelade statistiken. I styrdokumenten för Region Jämtland Härjedalen är det tydligt att könsuppdelad statistik ska tillämpas och i regiondirektörens verksamhetsplan finns de flesta mål och mätetal med utgångsvärden för kvinnor respektive män. När den könsuppdelade statistiken väl är på plats behöver den analyseras och om det förekommer ex medicinskt omotiverade skillnader ska åtgärder diskuteras och genomföras. Inom hälso- och sjukvården är det viktigt, men också det som är svårt, är att göra analyserna. Detta eftersom hälften hälften inte alltid är det som är jämställt. Det beror bland annat på sjukdomens prevalens hos kvinnor och män. En annan fråga som brukar uppkomma är hur stora skillnader ska det vara för att skillnaderna ska ses som nödvändiga att åtgärda? Här har myndigheten för vårdanalys i ett PM Hur kan man identifiera omotiverade väsentliga skillnader i vården föreslagit en modell för detta. I PM:et tog författarna fasta på skillnadernas storlek samt skillnadens effekt för den ”utsatta gruppen” (vilket i sin tur bedömdes utifrån två kriterier 1) Tillståndets eller sjukdomens svårighetsgrad samt 2) Storleken på nyttan med åtgärden eller behandlingen. Bedömningen av dessa två kriterier var ringa, måttlig eller svår. För att få högsta poäng inom varje dimension krävdes ex en bedömning att tillståndet medför signifikant risk för förtida död och att behandlingen medför en stor minskning av denna risk)

6 Jämställdhetsanalys Den här enklare checklistan från SKL används också i analyser av den könsuppdelade statistiken. Besluten kan handla om att starta upp ett förbättringsarbete, inklusionskriterier för en behandling eller liknande. De uppställda jämställdhetsmålen är de uppställda jämställdhetsmål som Region Jämtland Härjedalen har. De finns att finna i Regionplanen, i regiondirektörens verksamhetsplan samt i den övergripande handlingsplanen för jämställd och jämlik verksamhet. Du hittar samtliga av dessa styrdokument i ledningssystemet, under verksamhetsplanering, där går du vidare under regionplan samt övergripande handlingsplaner. Under samma del i ledningssystemet, verksamhetsplanering, hittar du även ”Jämställd och jämlik verksamhet” och där finns ex policy för jämställdhet och jämlikhet och CEMR-deklarationen.

7 Vad kan vi göra hos oss för att nå målet med en jämställd vård/verksamhet?
Diskussion i smågrupper eller i storgrupp Vad kan vara intressant att titta på hos oss för att studera om vår vård/verksamhet är jämställd och jämlik? Det som ni väljer bör vara: Något litet Mindre förbättringsarbete Ha ett värde för patienterna och/eller medarbetarna Lyft gärna in det på målstyrningstavlan Låt medarbetarna diskutera ovanstående två och två. Lyft upp förslagen gemensamt och notera dem på en whiteboard eller blädderblock. Låt gruppen diskutera om något av förslagen är mer lämpligt än något annat. Om ni är redo att ta beslut för att gå vidare gör ni det om inte låt detta smälta hos medarbetarna och lyft det igen, då för beslut, på nästa arbetsplatsträff. Utifrån den verksamhet som bedrivs hos er är det nödvändigt att fundera över vad kan vi göra hos oss för att nå målet med en jämställd och jämlik vård/verksamhet. Region Jämtland Härjedalen ska, enligt våra styrdokument, bedriva ett systematiskt och jämställdhetsintegrerat förbättringsarbete som ska resultera i en jämställd och jämlik vård utan diskriminering. Då är det viktigt att börja fundera över vad kan vi göra hos oss? Är det något förbättringsarbete som redan pågår som vi kan börja med att använda könsuppdelad statistik i? Tänk på att det är lättare att börja med något litet förbättringsarbete men som ändå kan ge ett direkt värde för patienterna och/eller medarbetarna. Att det ska utgå från något som redan pågår eller något som vi sett/funderat över kan vara ett problem hos oss utifrån målet om en jämställd och jämlik vård/verksamhet.


Ladda ner ppt "Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet."

Liknande presentationer


Google-annonser