Samordnare samsjuklighet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Advertisements

PSYNK – Nuläge Östra Norrbotten.
Samordnad individuell plan
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Närvårdssamverkan Kommunikationsplan Csadadas Asdas Ksaldjaksld
STUDIEHANDLEDNING I ÅTTA STEG
Behov av habilitering och rehabilitering
Ramverk för patientmedverkan
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
KOMMUNIKATIONSPLAN – Psynk – skarpt läge 2014
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Samordnad individuell plan (SIP)
Samordnad Individuell Plan
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Arbetsseminarium om Barn och ungas psykiska hälsa i Södra Älvsborg Inledning.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Utvecklingsrådet för: Barn och unga vuxna i utsatt situation Information om:
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Projekt ”samsjuklighet” Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
DIVISION Närsjukvård Samordnad individuell plan - SIP SIP är lagstadgad sedan Hälso- och sjukvårdslagen -Socialtjänstlagen.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Camillas hemtjänst & service i Täby (minst 7 svarande) Hemtjänst.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Resursgrupps-ACT R ACT en metod med stöd i nationella riktlinjer.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Ramverk för patientmedverkan
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker.
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
Arbetsgrupp start juni 2017
Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland
Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Presentation av Västra Götalands gemensamma riktlinje
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Genom Samordnad individuell plan (SIP)
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Genomförandeplan inom området Psykisk hälsa – vuxna/äldre
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Information för dig som är förtroendevald
Indikatorer för process uppföljning Januari 2019
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Dnr: SKF2019/008 Beslut av Styrgrupp närvård:
Samordnad utveckling för god och nära vård
Samverkan vid in- och utskrivning
Trygg och effektiv utskrivning
Presentationens avskrift:

Samordnare samsjuklighet Jan Nilsson Samordnare samsjuklighet Projektledare för SIP

Bakgrund SIP Dagens specialisering inom vård och omsorg och mångfalden av utförare ställer höga krav på professionerna kring effektiv samordning. För den enskilde kan det vara otydligt vad olika verksamheter gör eller planerar att göra. En SIP gör att enskilda personer och deras närstående blir delaktiga i planeringen av insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård. Planen gör det tydligt vad olika verksamheter ansvarar för och vilka kontaktpersoner som finns. Den enskilde måste alltid ge sitt samtycke till att en SIP tas fram. (Riktlinje för samordnad individuell plan; VästKom och Västra Götalandsregion)

Projektplan för SIP Inklusive lag om utskrivning från heldygnsvård från 1januari 2018 ”Syftet är att stötta Närvårdssamverkan ingående avtalsparter i att arbeta med Samordnade individuella planer (SIP). Planen syftar till att säkerställa samordning. Samordnad individuell plan, skall upprättas tillsammans med brukare om insatser från både socialtjänst och hälso-och sjukvård behöver samordnas. Uppdraget kommer bland annat att utgå från ifrån den enkät som uppdragsgruppen för psykisk hälsa är ålagd att göra som syftar till att påvisa varför vi inte gör en sip, trots att vi vet att en plan skall upprättas. Uppdragsgruppen kommer att ge förslag på åtgärder att arbeta vidare med utifrån resultatet av i sin enkät. Arbetet med sip behöver anpassas efter vilken typ av insatser personen behöver. Det ser olika ut för olika åldrar och situationer.”

Syfte: SIP är den enskildes plan Den enskildes delaktighet och inflytande är central i allt arbete med SIP. Det är hens behov och önskemål som utgör utgångspunkten för planeringen. Syftet med att ta fram en SIP är: Att den enskilde är delaktig i sina vård- och omsorgsinsatser. Att den enskilde känner till huvudmännens ansvar och vilka krav hen kan ställa på dem. Att huvudmännen samordnar sina insatser och ansvar efter den enskildes behov av socialtjänst och hälso- och sjukvård.

Vad beror fåtalet genomförda SIP på? Enligt enkäten Saknar kunskap om hur man gör Det tar mycket tid Det saknas rutiner för sip

Förutsättningar Chefer/ledning/politiker måste vara med på tåget Behövs ”SIP-lotsar”? Skapa förutsättningar: Utbilda Bra lokal Tillgång till dator, projektor o skrivare Möjlighet att scanna in SIP i våra system Tillgång till skype för videovårdplanering/SIP

Positiva förändringar hos organisationerna: CM-projektet 2006-2008 Förfrågan om stöd i form av CM Ökat samarbete mellan socialtjänst o psykiatri Legitimitet för CM i organisationerna Ökat samarbete med andra aktörer t ex hyresvärdar, af Aktivt uppsökande verksamhet, när klient uteblir ”Renodlade” möten Minskat antal personer i nätverket

Positiva förändringar hos individerna: CM-projektet 2006-2008 Minskat antal vårddagar på sjukhus, behandlingshem Patienterna mår bättre, ökad livskvalitet Mindre antal ”spontana”/”akuta” besök Sköter tider bättre t ex på socialkontoret Bättre kontakt med boendestödjare Klarar av att stå ut när relationen finns Klienter har brutit ”sjukdomstypiska mönster” Minskad alkohol/droganvändning Ökat ansvarstagande av klienten vid nätverksmöten (3)

Positiva reflektioner på SIP (2017) Bra att vara med då får vi en helhetsbild Bra att ni var med då fick vi svar på många frågor Så många insatser/kontakter, vad kan vi ta bort? Bra att använda projektor då ser alla vad som skrivs Nu är det tydligt vad som är vårt uppdrag Det är inte mycket som är mitt ansvar

TIPS o TRIX Se fler TIPS o TRIX på Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs hemsida Förbered patient/klient Ta med enkla saker/önskemål som p/k tar upp Sätt p/k närmast dörren om hen har svårt för grupper Sätt p/k bredvid någon bekant/trygg person 1 mötet Låt p/k komma till tals, stäm av Lägg möten hos den som har svårast att komma ifrån (beror givetvis på om p/k går med på det) Använd storbild, och gör klart anteckningarna direkt Försök inte lösa allt direkt, utse ansvarig Håll tiden, om möjligt max en timme tänk på p/k Strulig person? Be att få ha möte även om p/k inte kommer Säg inte Ni måste….utan vi har …. och behöver hjälp med… Ring och boka tid, med din samarbetspartner innan utskick

Hur arbetar respektive närvårdsområde med frågan? NULÄGE 20170829 Borås: (110000) Frågan finns på agendan för närvårdssamverkan psykiatri (inkl samsjuklighet). Vårgårda: (11000) Uppger att dom har ett bra samarbete Herrljunga: (9400) Mark: (34000) Närvårdssamverkan, Svenljunga: (10700) Kartlägga, metod- och kvalitetsutveckla samordnad vårdplanering/SIP. Tranemo: (11600) Inbjuden? Bollebygd: (9000) Diskussion pågår Ulricehamn: (23500) Inbjuden sept -17 Lerum: (40000) Alingsås: (40000)

FRÅGOR? Reflektioner?