Ny virkesmätningslag (VML)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Säkerställd intern styrning och kontroll
Advertisements

Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR
Nyttorealisering på 10 min
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
En översyn av riksintressen pågår
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Nordisk balansavräkning 29 april
En reviderad läroplan för förskolan
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Energikartläggning i stora företag
FRONESIS-projektet, univ. ledningens prefektmöte den 16 november 2010 LUNDS UNIVERSITE T.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Patientmaktsutredningen
RAGNARÖK.
Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen
Modell för Utveckling av ledningssystem
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Uppföljning av reformen skydd mot olyckor. Reformens intentioner Ökat skydd mot olyckor och skador Stärkt förebyggande arbete Tydligare ansvarsförhållanden.
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Kommunens hantering av styrdokument Redovisning Kommunfullmäktige
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Kulturminneslagen - KML FREDRIK BERG kap 1 § KML Hänsyn Vi har alla ett delat ansvar för att skydda och vårda vår kulturmiljö ”Den som planerar.
Vimmerby Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster.
Myndigheternas ansvar - marknadskontroll
Energikartläggning i stora företag
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Varför e-förvaltning och e-strategier? Skapa NYTTA För samhället, medborgarna, företagen och för verksamheterna.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
1 UNDERSÖKNINGSMETODIK Ett gemensamt syfte för alla undersökningar är att få ökad kunskap om ett visst problemområde Statistiska undersökningar kan vara.
Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 – en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Annika Davidsson Avdelningen för Redovisning och Intern revision 1 Intern styrning och kontroll i den svenska statsförvaltningen Annika Davidsson.
Utveckling och samordning av virkesmätningen
Metodbilder Utveckling och införande av ny teknik och nya metoder för virkesmätning Process med delprocesser Delprocess med aktiviteter.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Vad är tillräcklig tillsyn?
Case Frånvarokontroll
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Strategi för Bästa Heby
Då är det bra om du känner till att vård- och omsorgsförvaltningen
Utveckling och samordning av virkesmätningen
Att planera och följa upp verksamhet inom
Om faktablad En del av Naturvårdsverkets vägledning
Bakgrund Efter bildandet av VMF Qbera år 2000 fanns ett flertal olika transporthandledningar och avlastningsinstruktioner från de tidigare virkesmätningsföreningarnas.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Miljöbalken SFS 1998:808.
Bakgrund Efter bildandet av VMF Qbera år 2000 fanns ett flertal olika transporthandledningar och avlastningsinstruktioner från de tidigare virkesmätningsföreningarnas.
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Introduktion till processen för balanserad styrning
Intern styrning och kontroll
Vi tar ansvar i skogen SVENSKA PEFC.
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Hjälpmedelsförskrivning
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Ny virkesmätningslag (VML) Information kring nya föreskrifter gällande VML (version 1.0)

Ny Virkesmätningslag Med VML avses lag, förordning samt föreskrifter för virkesmätning. Syftet med VML är att få en enhetlig och korrekt mätning och därmed få en sund prisbildning på virkesmarknaden. Tillsynen av virkesmätningen och framtagandet av föreskrifter till VML är två viktiga uppgifter för Skogsstyrelsen. Nu gällande föreskrifter är 10 år gamla. Sedan dess har en del förutsättningar i virkesmätningen och omvärlden förändrats. Skogsstyrelsen har fått i uppdrag från regeringen att ta fram förslag till föreskrifter för ny VML som bl.a. omfattar biobränslen.

Varför ny VML? Tydligare vem som ansvarar för virkesmätningen Stärka skyddet av den enskilda skogsägaren Säkerställa enhetlig och korrekt mätning Fler sortiment än tidigare omfattas

Vad innebär förändringen i VML? Lagstiftningen begränsas till att gälla endast första affärsled* I princip omfattas alla virkessortiment Krav på systematisk uppföljning av hur noggrant man mäter Mindre detaljreglering än i dagens VML *Första affärsled: Då skogsägaren säljer virke från egen mark till någon annan

Vem omfattas av lagen? Alla som utför mätning av skogsråvara som levereras direkt från en skogsägare är i lagens mening att betrakta som ansvarigt mätande företag.

Branschens hantering Skogs- och energibranschen har via RMR (rådet för mätning och redovisning, nationellt organ för virkesmätnings-och redovisningsfrågor) mobiliserat resurser inom följande områden: Struktur Vem som mäter och ansvarar Teknik (metoder) Utveckling av teknik och metoder som fungerar på ett tillfredsställande sätt och som är kontrollerbara Redovisning Hantera följdverkningar på datahantering och uthandlingar

Vad innebär VML? Omfattas av lagen Omfattas inte av lagen Alla som utför mätning av skogsråvara som levereras direkt från en skogsägare är i lagens mening att betrakta som ansvarigt mätande företag. Råvaruaffär Led 1 Råvaruaffär Led 2 Råvaruaffär Led 3 Omfattas av lagen Omfattas inte av lagen Paavo Södra StoraEnso e.On Omfattas inte av lagen Leverans av mätbesked Ansvarig: Eon Mätning Ansvarig: Eon

Vad innebär ansvaret för mätningen? att mätande företag ska registreras hos Skogsstyrelsen att endast ”beprövade” mätmetoder och mätutrustning får användas att noggrannheten i mätningen säkerställs genom kontroll att råvarans geografiska härkomst ska vara spårbar att mätbesked når berörda parter

Krav på mätning Avsikten med VML är att skydda svag part, dvs enskild skogsägare genom en enhetlig och korrekt mätning av HELA TRÄDET Kravet på den som mäter - Mätande företag - ökar och kommer att motsvara dagens krav på VMF-mätning Flera skogsbränsleaktörer blir mätande företag Mätande företag får ett tydligt ansvar VMF kan utföra kontroll eller annan mätningstjänst åt andra mätande företag

Lagen i korthet Fler får lagstadgat mätningsansvar Alla som utför mätning av skogsråvara som levereras direkt från en skogsägare är i lagens mening att betrakta som ansvarigt mätande företag. Detta berör biobränsleföretag, VMF, virkes- och transportköpande organisationer Lagen säger ordning och reda dvs. Möjligheter till kontroll Spårbarhet Mätbesked till skogsägare

Största utmaningen ! Att nå ut med information till alla berörda och säkerställa lagens krav för mätning på alla platser Att Skogforsk, VMF, SDC och alla företag samarbetar Aktuell information finns på: www.sdc.se och kundwebben Violweb www.vmfsyd.se, www.vmfqbera.se och www.vmfnord.se www.skogsstyrelsen.se