Kan man förutsäga vem som blir brottsling?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober2008-maj2009 Ahmad Azizi
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Uppläggning Lika villkor – har vi inte det redan? Lika villkor – kan företagande ha det? Vems är ansvaret för lika villkor? Vikten av att arbeta med attityder.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
TILLÄMPNINGSOMRÅDEN Psykologi 2a. PSYKOLOGI 2A Centralt innehåll: Tillämpningsområden inom psykologin i relation till förändringar i samhället.
Etik - Att göra det rätta.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Barn och ungdomars utveckling
Forskningsetik – läkaretik
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Exklusive nyanlända elever
Kolonialism/Imperialism
Ahmad Azizi Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober2008-maj2009 Ahmad Azizi
Programmet för personal och arbetsliv
Människokännedom.
Varför läser ni religionskunskap?
Boendestöd.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Religion.
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Bli polis Polisassistent Daniel Ljungberg.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Samhällets ojämlikhet
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Vägledande principer för socialtjänsten
Karin Robertsson Ersta Sköndal Bräcke högskola SISU, 6 december 2017
Pierre Bourdieu.
Identitet och religion
Barnskyddsdokumentation
Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa? Arbetsmaterial med diskussionsfrågor i klassrummet,
Rättigheter och skyldigheter
Ung Cancer - Medlemsundersökning 2017, Närstående
Stockholmsenkäten 2014 – vad har ungdomarna svarat?
Hur påverkas vi av andras användning av alkohol, narkotika och tobak?
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Världens Befolkning Bsa frågor till rubrik: Vilka frågor kan man ställa om VB?
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Seniorprofessor, Uppsala universitet
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Forskningsetik – läkaretik
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Hållbar utveckling måste vara
Ta hand om dig själv.
Lag (2017:310) om framtidsfullmakter
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Kriminalitet - individnivå - samhällsnivå - biologiskt & socialt perspektiv

Kan man förutsäga vem som blir brottsling? Riskfaktorer enligt BRÅ:s undersökningar: Splittrad familj Dåliga relationer till föräldrarna Låg föräldratillsyn Låga betyg Låg skoltrivsel Tolerant inställning till brott Tolerant inställning till brott bland kamrater Hög brottsbelastning bland kamrater Hög grad av spänningssökande (svarar på varför ungdomsbrottslighet utifrån framförallt individnivå, men samhällsnivån kan även tas upp här, hur?))

Risken för att begå brott ökar med antalet riskfaktorer. Finns ungdomar med många riskfaktorer, som inte begår brott. 25 % av de som inte hade någon riskfaktor, begick brott. Brottslighet i ungdomen ofta övergående

Det vetenskapliga svaret på varför man blir brottsling Biologiska och psykologiska orsaker (individnivå) Sociala orsaker (främst samhällsnivå) Identitet, relationer, stämpling och konstruktioner (både samhällsnivå och individnivå). Konflikter (samhällsnivå)

Biologiska och psykologiska Lombroso 1876 – ansåg att brottslingar föddes som brottsling, att de var annorlunda. Kunde iakttas i människans utseende (mer djurliknande utseende) och ansågs vara mer primitiv. Utgår mycket från rasbiologin på 1900–talet.

Källa: Svenska folktyper, H. Lundborg 1919

Biologiska förklaringar (till utövande av våld): Senare studier har visat på att alkoholism kan till viss del vara ärftligt. Alkohol brottsrelaterat. Testosteron som kopplats till aggressivitet och våldsbenägenhet anses av vissa forskare vara ärftligt. Mindre Serotonin (signalsubstans) anses av några som svaret på oförmåga att kontrollera impulser och större sannolikhet att utöva våld – Kritiserat då det finns lite forskning på området. Psykisk sjukdom.

Biologiska förklaringar Den moderna forskningen menar att biologiska faktorer inte är den enda faktorn till att bli kriminell, men i samband med miljöfaktorer blir det en stark förklaring.

Sociala förklaringar (samhällsnivå) Studier visar att boendemiljön har stor inverkan på utvecklandet av kriminalitet. I slumområden visar studier att kriminaliteten inte hade med den etniska bakgrunden att göra, det var området i sig som påverkade. (svagt socialt sammanbindande). Ser på brottsligheten som kulturellt överförd. Social desorganisation Gäller främst unga män i grupp som begår brott.

Sociala förklaringar (individnivå) En del hävdar att brottsligt beteende är inlärt, och inlärning sker från människor som står individen nära. (kulturöverföring) Förstärkning (grupptryck)

Sociala förklaringar - Etablerade normer (individ- och samhällsnivå) Status och framgång De som saknar medel att nå ekonomisk och social framgång blir frustrerade. Kan lösas på olika sätt – antingen försöker man leva upp till framgångsmålet, eller så gör man uppror. (förklarar främst brottslighet hos de lägre klasserna och etniska minoriteter)

Sociala förklaringar - Samspelet med andra människor (Samhällsnivå) Utvecklar en kriminell identitet som ett resultat av omgivningens negativa reaktioner på individen. Samhällets utpekande av en brottslig individ kan leda till att den accepterar den synen på sig själv, uppfattar sig som ond och beter sig som en ond. - Stämplingsteori