Föräldrainformation Källängsrådet 19/

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus Koutakis.
Advertisements

Frågor som underlättar för ungdomar att testa sitt cannabisberoende/missbruk och sitt missbruksmönster.
Patientenkät sommaren -13
Drogförebyggare Håkan Fransson
Alkohol- & drogpolicy för. Alkohol- & drogpolicy för Hökåsens/Mälardalens IBK Hökåsens/Mälardalens IBK (H/M IBK) är en ideellförening där huvudinriktningen.
Kortprogram för cannabismissbrukare
Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap
Centrum för förebyggande arbete Arbete och välfärdsförvaltningen
Cannabis-appen - ett preventionsverktyg i vår tid 3 april 2013.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Arbete mot doping i Luleå
Vad kan jag göra som förälder?
Hur mår våra ungdomar? Folkhälsan och ungdomsutvecklarna.
Askersunds kommun
DROGER I DALARNA?. % Andelen alkoholkonsumenter i åk 9 och gy 2, 1971–2012 En mångårig trend har vänt – flera olika undersökningar visar att bruk av såväl.
Välkomna till beroendekliniken!
Drogförebyggare Håkan Fransson Tel:
Vad kan jag göra som förälder? Om alkohol, unga och föräldraskap Presentation 6 Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus.
Stockholmsenkäten, 2014 Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus Koutakis.
Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus Koutakis.
Processledare – Alkohol- och drogfrågor Arbetsmarknads- och socialförvaltning Projektledare- för lokalt pilotprojekt Cannabis Magnus Wallgren
Vad kan jag göra som förälder? Om alkohol, unga och föräldraskap Presentation 3 Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Stockholmsenkäten Stockholmsenkäten 2014 Syfte - Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt.
Narkotikaundersökning bland elever på gymnasium i Norrbotten 2012 och 2014.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Drogvaneundersökning Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den augusti 2015 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165.
Copyright © Nikolaus Koutakis. Du är viktig! Du kan påverka ditt barns drickande mer än du tror.
Copyright © Nikolaus Koutakis. Föräldrars förhållningssätt har stor betydelse.
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
CAN-konferensen Erfarenheter av ÖPP/Effekt kopplat till lokal drogvaneundersökning Vad blev resultatet?
Folkhälsoenheten Elevundersökning om tobak, alkohol och narkotika Åk 9 och Gy 2 Genomförd vårterminen 2010.
Konsten att samtala och leda ett samtal. Att vara en god samtalare och lyssnare Tittar på den som talar Spinner vidare på vad andra säger Håller sig till.
Målgrupp: Vuxna över 18 år Gratis Ingen journalföring. Du kan vara anonym Krävs inga remisser. Du kan själv ringa och boka en tid. 7 behandlare. Två för.
Att diskutera cannabis med unga Östersund 30 januari 2014 Pelle Olsson.
Undersökningen Ungdomars drogvanor i Värmland 2015/2016 -en kartläggning av elevers attityder och bruk av alkohol, narkotika, tobak och doping 25 april.
Stockholmsenkäten, 2016 Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Drogvaneundersökning 2016
Rökfria miljöer - skolan
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Drogvaneundersökning Åre kommun åk 9 och år 2 på gymnasiet
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Hur BRUKAR det var om alkohol och droger här i Slite
Nattvandring i Hammarby Sjöstad
Välkommen!.
Redovisning av drogvanor – september 2008
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut.
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
För föräldrar till barn 6-12 år
Förhållningssätten.
Tips inför valborg Valborg är en helg då många unga dricker alkohol. Berusade ungdomar råkar oftare ut för olyckor eller utsätts för brott. Oftast är.
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Tobak - Lektion 3 Åk 4-6.
Tramadolmissbruk bland ungdomar i Malmö
ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Tonåren är en väldigt speciell 
PRUSFENOMENET-UPPGIFTSBANAN Uppgiftskorten
Presentationens avskrift:

Föräldrainformation Källängsrådet 19/10 2017

Lidingö update Jämförelsevis stor användning av alkohol och narkotika bland Lidingös ungdomar (undersökning Stockholmsenkäten 2016). Cannabis (samlingsnamn för marijuana och hasch) är vanligast. Inställningen till Cannabis är väldigt liberal vilket bidrar till ökad användning. Ett sätt att beställa och få leverans av alkohol eller droger är via ”Vodkabilen” eller motsvarande. Beställning görs till exempel på Instagram eller Snapchat. Tobak, 18-årsgräns gäller. Frågar alla försäljningsställen efter legitimation? Om inte, tipsa kommunen som ansvarar för tillsyn.

MiniMaria, för vem och varför? Vänder sig till ungdomar och deras familjer/nätverk där det finns en oro kring alkohol eller narkotika. Ungdomen skall vara bosatt på Lidingö och kan vara upp till 20 år. Kostnadsfritt! Känner man den mista tvekan eller oro kan man ringa och ställa frågor eller boka tid för ett besök. Ibland räcker det med ett samtal eller besök och ibland blir det fler besök och även behandling för att nå en förändring. Här jobbar bl a socialsekreterare, sjuksköterskor, läkare/psykiatriker i nära samverkan. Familjen/nätverket/ungdomen får hjälp utifrån ett helhetsperspektiv. Telefon 08-50843710 dagtid. Mottagningen ligger på Rosenlundsgatan. (Obs, om akut ring eller uppsök Maria Ungdom 08-12347410)

Den bästa nattvandringen är den som blir av Som nattvandrare är du en vuxen som finns till hands, lyssnar och hjälper till att larma om det behövs. Nattvandrare är ingen polis eller socialsekreterare, utan en vuxen förebild som bryr sig. Gå med i Facebookgruppen ”Nattvandring Lidingö”. Se aktuella vandringsdatum, ställ frågor till andra nattvandrare och engagera dig. Alternativt organisera dig och ditt nätverk på egen hand. Ge dig ut och nattvandra och gör det såklart alltid helt nykter. Din insats gör verkligen skillnad!

Hjälp varandra – bilda nätverk Att föräldrar nätverkar och kommunicerar med varandra är effektivt och förebyggande. När barnen blir större är det extra viktigt att föräldrar fortsätter att vara aktiva, nyfikna och engagerade. Nätverka med klassföräldrarna till att börja med. Ordna en träff där ni tillsammans bestämmer vilken information ni vill dela och få av andra. Prata gemensamma förhållningssätt kring t ex tider, bjuda på alkohol hemma etc. Starta t ex en WhatsApp-grupp och kom igång med informationsdelning och pepp.

Bra att veta: De allra flesta som provar narkotika för första gången är påverkade av alkohol. Det är vanligare att prova cannabis om man redan provat röka tobak. Ungas hjärnor är extra känsliga eftersom de fortsätter att utvecklas upp till 25-årsåldern. Cannabis och andra droger påverkar hjärnan. Man får sämre tankeförmåga, koncentrationssvårigheter, sämre minne och försämrad inlärningsförmåga. Källa www.tonarsparloren.se

Uppdatera dig och bli tryggare i din argumentation: Tonårsparlören – lättillgänglig och tydlig information som stärker dig i ditt föräldraskap: www.tonarsparloren.se Fakta och även ett forum där unga kan ställa frågor: www.drugsmart.se Kunskap om tobak och hur man pratar med ungdomar om rökning: www.nonsmoking.se/skola-foraldrar/foraldrar

Nästa steg: Varje föräldrarådsrepresentant återkopplar till sin klass. Tillsammans hittar ni den modell som passar er bäst för att komma igång (eller fortsätta?) med ett aktivt nätverkande. Finns det tankar eller funderingar kring hur detta ska gå till kontakta gärna Lidingö stads preventionssamordnare för råd och stöd.

Tack för ditt visade intresse! Kontaktuppgifter: Anna Sundin Adolfsson Preventionssamordnare Lidingö stad anna.sundin.adolfsson@lidingo.se 08-7313479