Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut."— Presentationens avskrift:

1 Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut under våren till sjuorna, detta möte kan vara lämpligt som uppföljning för föräldramöte i åttan. Men framför allt upp till klassens ansvarige pedagog som känner eleverna att bedöma när rätta tidpunken är. Ha gärna Tonårsparlören tillgänglig i dina förberedelser och till mötet. Har du inte bokversionen går den att läsa på tonarsparloren.se, där den även kan beställas. Dela gärna ut följande blad till föräldrarna efter mötet: Tips inför diskussionsmötet Printa helst ut de olika diskussionsfrågorna (se kommande bilder) på papper som placeras på borden, en uppsättning per bord. För att ha något att samlas kring vid borden och på så sätt stimulera diskussionen. Du som diskussionsledare kan dock presentera scenarierna i helklass från powerpointen också. Låt deltagarna diskutera fyra och fyra först. Lyssna gärna av diskussion som samtalsledare och lyft intressanta tankar i slutdiskussionen efter varje fråga. (Hur gick diskussionen i er grupp? Var ni överens? På vilket sätt? Varför inte?)

2 Presentationsrunda Vad heter du? Vems vuxen är du?
Diskutera hur ni tycker att synen på alkohol förändrats sedan ni var tonåringar. Hur var det då? Hur är det nu? Likheter? Skillnader? Be deltagarna sätta sig fyra och fyra runt borden, presentera sig för varandra och börja med lite uppvärmningsdiskussion. Stödord för att stimulera diskussion för diskussionsledare: Samhällets syn på alkohol? Unga människors syn? Föräldragenerationens syn?

3 I Östersunds kommun har ungas alkoholkonsumtion minskat
de flesta nior har aldrig druckit alkohol men, 41 % av killarna och 44 % av tjejerna i nian har druckit alkohol senaste året 6 % av niorna har en riskkonsumtion (även om denna andel också minskat) Statistik från CAN:s (Centralförbundet för Alkohol och Narkotikas) undersökning Skolelevers drogvanor, besvarad av nior i Östersunds kommuns skolor år 2015. Riskkonsumtion = dricka mycket per tillfälle eller ha en hög totalkonsumtion För mer info om ungas vanor kring alkohol och andra droger från undersökningen Skolelevers drogvanor, se länken nedan:

4 Ungdomar och experter om alkohol
Ja, vad kan vi som vuxna göra? Det är temat för kvällens diskussion! Första videoklippet, från TV4 nyheter. Visa ungdomarnas tankar, fram till 1:30. Andra videoklippet är 7:16 långt och handlar om hjärnans funktion och utveckling under tonårstiden, i förhållande till kickar av olika slag, bland annat från alkohol och andra droger. Kan visas i mån av tid.

5 Varför är alkohol farligt för unga?
De kan ta mer skada Hjärnan utvecklas till 25-årsåldern, mindre kroppsstorlek De har svårare att bedöma konsekvenser Ökad risk att bli beroende i ungdomen De kan få sämre självkänsla Om personlighetsutveckling sker under alkoholpåverkan De kan råka illa ut Våld, olyckor, relationsproblem, oönskat/oskyddat sex Ökad risk i trafiken Moped, åka med berusad bilförare De som dricker tidigt kan få problem längre fram Ökad risk för narkotikaanvändning, brottslighet, skadliga alkoholvanor Låt först deltagarna diskutera frågan i rubriken. Tryck sedan fram de olika punkterna en efter en. Läs gärna mer i Tonårsparlören eller på tonarsparloren.se under rubrik Varför är alkohol farligt för unga?.

6 Tonåringar som får smaka alkohol hemma, dricker inte mindre!
Vad tänker ni när läser påståendet? Varför tror ni att det är så? All forskning visar att det inte går att lära unga dricka alkohol genom att bjuda på smakprov hemma, det enda en visar då är att det är okej att dricka fastän man inte är vuxen. Det sänder fel signaler till ungdomen att bjuda på något hen vet är farligt. Tonåringar som blir bjudna hemma dricker mer överlag, att få dricka hemma kan upplevas som en tillåtelse att dricka ute. Vårdnadshavares inställning spelar roll! Bland niondeklassare vars föräldrar tycker det är naturligt att tonåringen vill prova, har runt hälften varit fulla fyra gånger eller fler. Bland dem vars föräldrar säger nej, är det mindre än en femtedel som varit berusade lika många gånger. Läs gärna mer i Tonårsparlören eller på tonarsparloren.se under rubriken Bjuda hemma?

7 Köpa ut? Att köpa ut är olagligt, men inte ovanligt
Vilka argument finns att inte göra det? I Östersund får unga främst alkohol från en pojk-/flickvän, kompis eller kompis syskon Hur skulle ni prata med äldre ungdomar i ert barns närhet om att ni inte vill att de köper ut till era tonåringar? Läs gärna mer i Tonårsparlören eller på tonarsparloren.se under rubriken Köpa ut?

8 Dilemma Jonna och Måns är föräldrar till 14-åriga Kim. I Kims klass går också Robyn, som Kim umgås en del med och som varit hemma hos dem några gånger. En dag när Jonna åker bussen genom stan på väg hem från middag hos en vän ser hon Robyn och en annan jämnårig stå och vara uppenbart berusade i ett gathörn. Jonna blir både ledsen och förvånad, men börjar sedan fundera på vad hon ska göra. Jonna känner inte Robyns föräldrar, men funderar på om hon borde kontakta dem. Vad hade du gjort om du var i Jonnas ställe? Om du var förälder till Robyn, vad hade du velat att Jonna skulle göra?

9 Hur kan vi hjälpas åt? Vilka fördelar finns med att ha fasta och gemensamma hemkomsttider i våra barns kompisgäng? Finns annat vi vårdnadshavare kan enas kring? Har vi bra kontaktvägar till våra barns kompisars föräldrar? Eller behöver vi en mejllista, facebook-grupp… Läs gärna mer i Tonårsparlören eller på tonarsparloren.se under rubriken Fasta tider.

10 Avslutning https://www.youtube.com/watch?v=2ztBjWb0FJ4
Videoklipp med kortfilm där en ungdom pratar om unga, alkohol och Tonårsparlören. 1:54 långt. Tipsa gärna de som vill läsa mer på temat unga och alkohol om Tonårsparlören, i bokform eller på nätet, där den även finns på engelska.


Ladda ner ppt "Prata om alkohol Diskussionsmaterial för föräldramöte cirka åk 8 och uppåt. Föreslagen tidpunkt utifrån att Tonårsparlören med liknande tema skickas ut."

Liknande presentationer


Google-annonser