Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läkemedelssymboler i Cosmic
Advertisements

Janusfönster i TakeCare
Emil 2 och nytt ämnesträd
Äldreknappen Ny tjänst, i beslutsstödet Janusfönster
Socialstyrelsen.se/patientsakerhet Fallstudie nr. 22 | Artikelnr | ISSN Patient tog sitt liv under vård på sjukhus En man med självmordstankar.
Nyttorealisering på 10 min
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Patient fick fel läkemedel – hjärnskadades
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Anders Bergström, apotekare Norrbottens Läns landsting
Jan Liliemark Läkemedelsdagen
Sjukvårdsrådgivningen SVR AB Det nya informationsflödet
Nikotinläkemedel Receptfria läkemedel. Undantag Nicorette nässpray som är receptbelagt. Säljes på apotek och i livsmedelshandel. För önskad effekt är det.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Läkemedelsverkets nya uppdrag Ursula Forner kommunikationsdirektör Läkemedelsverket.
Överenskommelse om samverkansformer mellan läkemedelsföretag och den offentliga hälso- och sjukvården och dess medarbetare Ändringar gällande fr o m 1.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Personprocessen Kommunikationsprocess förädlingsobjekt: information avseende egna problem och önskemål, meddelanden Hälsoprocess förädlingsobjekt: personens.
- digital avverkningsanmälan
Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?
Tillsammans för världens säkraste vård
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
SBU-Alert – Laserbehandling vid nacksmärta
Uppdraget - juni 2007 Uppdraget är att utarbeta en strategi och efterföljande handlingsplan för området äldre och läkemedel i regionen.
AVVIKELSER.
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
SBAR utvecklades för; Verktyg för säkrare kommunikation
Rätt läkemedel till rätt patient vid rätt tillfälle !
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Kommunikationslösning för licensansökningar (KLAS)
En enklare sjukförsäkringsprocess
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Uppföljning av införandet av nya läkemedel 2011 till 2015.
Tre alternativa patientöversikter för ökad valfrihet. Inera berättar tillsammans med Tieto och Cambio. Andreas Mårtensson - Inera Jon Durefelt - Tieto.
Uppdaterad Elektroniskt expertstöd – EES Kundfall.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Förvaltningen informerar. Plattform Stöd och behandling Plattform Designverktyg Tjänsten Stöd och behandling.
Äldre Bikupediskussion. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning på allas läppar men ännu inget genomslag i praxis Data samlas i mängd, men systemet agerar inte.
Läkemedelsdagen 2017 Vem vet din medicinering? - Temat är utnyttjande av aktuella medicineringsuppgifter
Janusmed äldre ett kunskapsstöd i Janusmed integrerad
Avvikelsehantering En säker verksamhet = en säker arbetsmiljö!
Läkemedel eller kosttillskott? ‒ riskbaserad kontroll
Bedömningsmetoder.
MedControl Hantering av händelse och avvikelse samt teknik och övrigt
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Så här använder du infektionsverktyget
Tillsammans främjar vi en rationell läkemedels-behandling
Generaldirektör GD-stab Förvaltning Utveckling Tillstånd Tillsyn
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 15 vecka
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 16 vecka
Birgit Eiermann, tjänsteansvarig Sil
Välkomna till informationsdag Sil och Pascal 10/11 oktober
COSMIC läkemedelsmodul
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Presentation drogFOKUS Carola Bardage,
Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Nationell patientöversikt
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Uppmärksamhetssymbolen
Suicidriskbedömning- ansvar och delegation
Kunskapsguiden Ny webbutbildning om läkemedelsbehandling av äldre
Hjälpmedelsförskrivning
Region Norrbottens gemensamma dokumenthanteringssystem
Nyheter Melior 219 SP 1 patch 200
Presentationens avskrift:

Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication Sil-dagarna, oktober 2017 Gunilla Englund Läkemedelsverket

De läkemedel som används har genomgått noggranna tester

Nytta vägs mot risk för varje läkemedel = Otillräcklig effekt. För låg säkerhet. = Kliniska studier, data på effekt = Uppföljande data på effekt = Kliniska studier, data på säkerhet = Uppföljande data på säkerhet = God effekt. God säkerhet. Nytta Risk Nytta Risk Gunilla 3 min En av Läkemedelsverkets viktigaste uppgifter för att vi ska ha tillgång till säkra läkemedel är som sagt att godkänna nya läkemedel. Det är ett omfattande arbete där man granskar läkemedels kvalitet, effekt i kliniska studier och säkerhet i kliniska studier. Det som är avgörande för om ett läkemedel ska godkännas är, förutom att det håller en god kvalitet, att företagen kunnat visa i kliniska studier att nyttan i de kliniska studierna överväger riskerna. Efter det att läkemedel godkänns kan denna nytta-risk-balans komma att ändras, i och med att man får ny kunskap om läkemedlet via ytterligare kliniska studier eller via uppföljande studier av läkemedlets behandlingsnytta och säkerhet, exempplvis via inrapporterade biverkningar. När ny kunskap tillkommer kan Läkemedelsverket besluta att informationen om läkemedlet måste uppdateras, tex kanske info om kontraindikation vid ett visst tillstånd läggas till i produktinformationen., eller att läkemedlet dras in.

När läkemedel börjar användas av många patienter händer det att ogynnsamma effekter av läkemedlet som man inte tidigare kände till identifieras

Läkemedelsmyndigheterna följer upp och kan vidta olika åtgärder

Information om läkemedelssäkerhet är en förutsättning för ändamålsenlig läkemedelsbehandling Patienter har rätt till, att utifrån sina förutsättningar, få information om behandling och vilka eventuella risker den medför. Detta förutsätter att hälso- och sjukvårdspersonal har tillgång till denna information, att den är tillgänglig när dem behöver det och att den är anpassade till deras arbetssituation, som exemplevis ordinationsögonblicket, patientmötet, expeditionstillfället och kundmötet på apotek.

Ett sätt för Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen att nå ut till hälso- och sjukvårdspersonal med ny viktig säkerhetsinformation om läkemedel är via DHPC

DHPC innehåller rekommendationer riktade till hälso- och sjukvårdspersonal DHPC innehåller rekommendationer riktade till hälso- och sjukvårdspersonal om hur de bör anpassa exempelvis ordination och uppföljning för ett visst läkemedel för att minimera riskerna med användningen

Hur får jag tillgång till DHPC? Läkemedelsföretagen skickar ut DHPC som direktadresserade brev till den målgrupp som i första hand är berörd av en viss DHPC. DHPC finns publicerade på Läkemedelsverkets webbplats (https://lakemedelsverket.se/dhpc). Produktkoppling. Sökbara via Läkemedelsfakta Källa i Sil.

DHPC via Läkemedelsfakta

DHPC via Sil 1. DHPC – ny viktig säkerhetsinformation för hälso- och sjukvården DHPC (Direct Healthcare Professional Communication) är ett sätt för Läkemedelsverket och läkemedelsföretagen att nå ut till hälso- och sjukvårdspersonal med ny viktig säkerhetsinformation om läkemedel. DHPC kan exempelvis innehålla nya rekommendationer riktade till hälso- och sjukvårdspersonal om hur de bör anpassa exempelvis ordination och uppföljning för ett visst läkemedel för att minimera riskerna med användningen. DHPC utarbetas av läkemedelsföretagen i samråd med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och/eller Läkemedelsverket. DHPC gäller i 18 månader. Rekommendationer på integration av säkerhetsinformationen finns i integrationshandledningen för DHPC som vi tar fram till releasen i september. Sil SOAP API 5.0 inkluderar länkar för respektive produkt till dokumentet på Läkemedelsverkets sida. Exempel på produkter är: Ribovact; NPLid 20110217000060 Cotellic; NPLid 2140904000011 Läs mer om DHPC under https://lakemedelsverket.se/dhpc

Om DHPC i integrationshandledning Praktisk tillämpning Att uppmärksamma sjukvårdspersonal på den nya information som kommunicerats via DHPC de senaste 18 månaderna. Det är framför allt viktigt att DHPC kan nås i samband med ordination av läkemedel. Att via direktlänk från journalsystemet ge sjukvårdspersonal möjlighet att nå DHPC i sin helhet via Läkemedelsverkets webbplats. Rekommendationer kring tillgängliggörande Information om att det finns en aktuell DHPC för en viss produkt bör framgå varje gång berört läkemedel ordineras. Via Läkemedelsverkets sökfunktion Läkemedelsfakta är DHPC kopplade till produkt via NPL-id. Att en aktuell DHPC finns bör framgå för samtliga förpackningar kopplade till aktuellt NPL-id. Användaren bör ha möjlighet att välja att visa DHPC i sin helhet för en berörd produkt via direktlänkar till Läkemedelsverkets webbplats.

Om DHPC i integrationshandledning Uppdatering Nya DHPC utarbetas av läkemedelsföretag i samråd med läkemedelsmyndigheterna och nya tillkommer kontinuerligt. De senaste åren har mellan 25-55 DHPC publicerats årligen. Läkemedelsverket publicerar DHPC via sin externa webbplats samma dag som den skriftliga direktadresserade informationen distribueras till berörd målgrupp. Läkemedelsverkets söktjänst Läkemedelsfakta uppdateras varje natt. Sil hämtar information om DHPC från denna sida som innehåller en XML-struktur med länkar till produktdokument tillhörande läkemedelsprodukter: https://docetp.mpa.se/LMF/Reports/Lakemedelsfakta%20produktdokument.xml Eftersom DHPC innehåller ny viktig säkerhetsinformation har Läkemedelsverket valt att låta DHPC vara tillgängliga i 18 månader från och med publiceringsdatum. Läkemedelsverket kan även avpublicera en DHPC i Läkemedelsfakta om innehållet inte längre bedöms vara aktuellt. Om ett dokument avpubliceras och sedan publiceras av Läkemedelsverket med samma dokumentnamn (exempelvis en ny version efter uppdateringar från läkemedelsbolag etc) kommer inte sökvägen att ändras.

Information om läkemedelssäkerhet är en förutsättning för ändamålsenlig läkemedelsbehandling Patienter har rätt till, att utifrån sina förutsättningar, få information om behandling och vilka eventuella risker den medför. Detta förutsätter att hälso- och sjukvårdspersonal har tillgång till denna information, att den är tillgänglig när dem behöver det och att den är anpassade till deras arbetssituation, som exemplevis ordinationsögonblicket, patientmötet, expeditionstillfället och kundmötet på apotek.