ANALYS av målvakter För att bli en framgångsrik målvakt/målvaktstränare måste man vara bra på att identifiera de problem som målvakten har. Det mest intressanta.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KURSDAG – 09.00Inledning – Reflektioner från Kursdag – 10.30Teori 7 – Spelsystem Försvarsspel – 11.00Fika – 12.30Praktik 7.
Advertisements

Uppgifter FCD P03:2 (Med plats för förändringar).
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Hans Gartzell Välkommen till Målvaktstränarutbildning GÖTEBORG, November 2011 Hans Gartzell Certifierad målvaktstränarinstruktör.
 Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) gör det möjligt för alla att utvecklas och lyckas. På sin nivå, utifrån sina förutsättningar.  För att nå.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Coachande ledarskap. Övning coachande ledarskap Ta reda på saker du inte vet om din kollega genom att ställa slutna frågor, ja och nej-frågor Ta reda.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Sundsvall Slalomklubb November 2004
Barnets bästa i främsta rummet
7 frågor Ett verktyg för att göra en tydlig, fullständig och specifik beskrivning av ett problem.
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Kommunikation i spelmoment
Målvaktsspel.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Ackers P06AB Spelarmöte 16/17
Varför läser ni religionskunskap?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Fotbollsträning 27 april – Tips o ideér av Håkan Broman.
XX kommun Kommunikationsplan.
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
De fyra Grundpelarna Placering i målet
Välkomna! Ledarträff Ope IF pojkar 08 Furuparken
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Att leva med……. Här presenterar du dig. ”Vem är jag å vad gör jag här hos er?”
Specifika spelmoment Frilägen Inspel från kant Skymda lägen/styrningar
SPELARUTBILDNINGSPLAN ANFALLSSPEL – MOTTAGNINGAR 1
Innebandy teori
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Kurs mindfulness Studenthälsan
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
ÅP / Lektion 8 Omtumlande händelser och inledda återfall
SAY CHEESE!.
Tränarutbildning Steg 2 Psykologi.
Källkritik och historiska källor
Steg 2 ANATOMI UPPVÄRMNING FYSISK TRÄNING
Banutveckling för bättre spelupplevelse
Spelarutbildningsplan
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Kurs mindfulness Studenthälsan
Ersättningskollen.
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Målformulering att sätta upp mål
Tips för det praktiska ledarskapet
SoL övningskompendie Tema: Fint och dribbling
2018 Liria Ortiz / Peter Wirbing
Teori Kuben P07.
Presentationens avskrift:

ANALYS av målvakter För att bli en framgångsrik målvakt/målvaktstränare måste man vara bra på att identifiera de problem som målvakten har. Det mest intressanta är ju att ingen målvakt någonsin är fullärd, det finns alltid detaljer som kan förbättras. Viktigt är dock att målvakten har en bra grundteknik. Utan detta kommer målvakten förr eller senare till en punkt där utvecklingen stannar av, man når toppen på sin förmåga. Det är mycket tråkigt när begränsningarna ligger i felaktigt grundteknik. 1

Videoklipp Använda kamera som redskap Olika kameravinklar För och nackdelar ”TV-vinkel” Skyttens placering Bakom mål Förlängda mållinjen Att använda video som redskap Genom att filma en målvakt kan man få ut mycket information. Det är jättelärorikt för vilken spelare som helst att få se sig själv och det skapar många ”aha” upplevelser. För att få en bra effekt av att filma måsta man veta vad man vill filma. Beroende på kamerans vinkel i förhållande till situationen syns rörelser och händelser på olika sätt.   ”Tv-vinkel”: Om du använder dig av tv-vinkel, dvs filmat från högt upp på längsidan får man en bra bild av hur situationen uppstår och målvaktens agerande fram till skottet. Däremot blir det begränsningar i hur målvaktens placering är då vinkeln från kameran kan upplevas väldigt annorlunda mot vart skottet kommer ifrån. Skyttens placering: Genom att ställa en kamera där skottet kommer ifrån skapas en bra uppfattning om målvaktens alla grundpelare. Det är lätt att se hur målvakten agerande är i förhållande till bollen. Är händerna för högt/lågt, Placeringen osv. Kameravinkel begränsas dock till att bara går att använda på träningar där man vet var skottet kommer ifrån. Man får heller ingen uppfattning om hur situationen ser ut då bara målvakten filmas inte utespelarna. Bakom mål: Filma bakom mål har liknande effekt som filma från skytten. Dock så syns inte bollen i situationen förrän den räddas eller går i mål då målvakten kommer sitta i vägen. Alternativ är att ställa kameran på läktaren på kortsidan för att få en uppfattning hur målvakten upplever situationen. Filma i profil: Genom att ställa en kamera längs förlängda mållinjen kan man få en bra uppfattning på hur målvaktens tajming är när den ska möta skytten. Kommer målvakten ut för tidigt eller försent? Vinkeln ger även en bra bild på hur målvaktens utgångssituation från mållinjen. 2

Videoklipp Att identifiera problem Gör en specifik ordning Vilken situation Analysera grundpelarna De tre räddningzonerna Visa inte bara felaktigheter Att identifiera problem När man ska analysera en målvakt finns massor av faktorer att ta med. Det är lätt som målvaktstränare att hitta massor av fel som man vill åtgärda i ett videoklipp men man måste prioritera och börja i rätt ände.   Genom att börja med vilken typ av situation som uppstår så kan man lättare hitta moment man vill målvakten ska utveckla. Situationen berättar nämligen hur målvakten upplever vad som händer. Många målvakter har situationer som man tycker mer eller mindre om och detta bör du som målvaktstränare vara medveten om. Vissa gillar skott utifrån medans andra gillar frilägen. Man måste vara medveten att ett skott från kanten i en 2 mot 1 situation är stor skillnad mot skott från kanten i när motståndaren spelat etablerat ett anfall. Målvaktens trygghet till situationen säger mycket. När man väl kategoriserat situationen ska man börja titta på de fyra grundpelarna. Placering i målet - Hur var målvaktens placering när skottet kom? Hur var utgångspunkten innan situationen. Balans – Hur var målvaktens balans vid situationen? Förflyttning – Hur var målvaktens val av förflyttning till sin placering när skottet kom Handplacering (och benplacering) – Hur var hand och benplaceringen? För unga målvakter är placeringen i målet den naturliga startpunkten. Sidledsförflyttningar, balans och handplacering/benplacering får anses som naturliga påbyggnadssteg. I de allra flesta fall kommer målvaktens problem att kunna hittas i någon eller några av dessa fyra punkter. Som sista steg ska man lägga in de tre räddningszonerna i analysen. Skulle målvakten stått upp längre eller satt sig i ett tidigare skede. Nu vet man att kanske det var balansen som var orsaken till att situationen som uppstod och då man tillsammans med målvakten ha en diskussion om att man spelade för länge i sin ståzon och inte fick balans från stående till sittande tillräkligt snabbt. Visa inte bara fel! Tänk på att som målvaktstränare inte bara visa situationer som är fel hos din målvakt och måste ändras. Att låta målvakten få se sig själv göra räddningar och lösa situationer på ett bra sätt ger självförtroende och blir en slags bekräftelse att man är på rätt väg. Även visa målvakten hur hans utveckling går från vad ni jobbar med just nu skapar motivation av att fortsätta träna då man vet det ger resultat. 3

Referenser – Lästips Tränarutbildning Röd Målvakten – SIBF Målvaktsövningar - Noél Alm Johansson Målvaktsträning – SIBF, gammalt material Målvaktstips – Hans Gartzell Hallands IBF Målvaktstränarutbildning - Hans Gartzell Hallands IBF Målvaktshäfte – Hofors innebandyklubb Målvaktsövningar – Hovslätts IK Innebandy Målvaktsträning (Ishockey) – Tomas Magnusson Målvaktsfokus (blogg) - blogg.innebandymagazinet.se/malvaktsfokus http://blogg.innebandymagazinet.se/innebandymalvakt/ http://www.innebandyklubba.nu/innebandy-ovningar/innebandy-malvaktsovningar/ https://www.youtube.com/watch?v=aPzuhlVJ68U https://www.youtube.com/watch?v=7WtDa2fP9Qk https://www.youtube.com/watch?v=iwAFnvekjxo https://www.youtube.com/watch?v=7OIcrTDYo2k