Komvuxutredningen (U 2017:01)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Viktiga delar från skolverket
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Vuxenutbildningen Definition
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Den nya skollagen Arbetet med den nya lagen har pågått sedan 1999
Välkomna! Kursplaner, betyg och bedömning.
Svenska på Vård- och Omsorgsprogrammet
Den framtida gymnasiesärskolan
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Att studera hos Liber Hermods.
KOLL PÅ LÄGET Almedalen 2013
Särvux i vux-gruppen Arbetsgruppen för särvux i GR:s vuxgrupp:
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Särvux-pedagogernas rikskonferens 2011
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
”Undervisningen är helt gratis ”
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
BEDÖMNINGSSEMINARIUM Stockholms stad och Nacka kommun
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Yhmyndigheten.se Vad är Yh-utbildning? Utbildningar på eftergymnasial nivå (6 mån – 3 år långa) Skräddarsydda utifrån näringslivets behov Avgiftsfria och.
Välkomna till information och samtal kring Introduktionsperioden
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Skolinspektionen Kvalitetsgranskning av svenskundervisning för invandrare i Falkenbergs kommun.
CARLBECK-KOMMITTÉN Översyn av utbildningen för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning Dir : 100
En utbildningsgaranti – möjligheter på regional nivå Jonas Olofsson Malmö högskola
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Gymnasiesärskoleutredningen Den framtida gymnasiesärskolan - en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning SOU 2011:8.
Budgetunderlag Samrådsmöte,
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
Kommunal vuxenutbildning grundläggande nivå gymnasial nivå (Svenska för invandrare) (Särskild utbildning för vuxna) Olika organisationer i olika kommuner!
FÖR DEN JAG ÄR Om utbildning och utvecklingsstörning SOU 2003:35
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Utredningen om översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå Flexibilitet och individualisering inom vuxenutbildningen Nacka
Fördjupningsfrågor kring gymnasieplanering antagning, skolekonomi
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
Större flexibilitet i utbildningssystemet Ansökan om försöksverksamhet : Ge möjlighet att börja förskoleklass, grundskola vid andra tidpunkter än vid höstterminens.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Möte med Nackas jobb- och utbildningsexperter
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Vuxenutbildningen i Kristianstads kommun
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Barn och elever i behov av stöd Barn- och utbildningsnämnden
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
V AD HÄNDER EFTER SFI?. S TUDIE - OCH YRKESVÄGLEDNING Hos mig kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och.
Effektivare Sfi och vuxenutbildning Propositionens syfte Sfi ska inte vara en egen skolform utan ingå i skolformen kommunal vuxenutbildning Ändringen träder.
Vuxenutbildning MÅLEN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING ÄR ATT VUXNA SKA STÖDJAS OCH STIMULERAS I SITT LÄRANDE. DE SKA GES MÖJLIGHET ATT UTVECKLA SINA KUNSKAPER.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Aktuellt inom särskild utbildning för vuxna
Kommunens samlade resurs för vuxnas kompetensutveckling
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering
Kommunens samlade resurs för vuxnas kompetensutveckling
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Individuella studieplaner i Nacka vuxenutbildning
Nyheter i skollagen från och med
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Upplägg Utredningens uppdrag Våra arbetshypoteser kring vägledning
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Komvuxutredningen (U 2017:01) En väl anpassad vuxenutbildning Särskild utredare Roger Mörtvik

Uppdraget Undersöka behovet av och föreslå förändringar i regleringen av vuxenutbildningen, huvudsakligen när det gäller kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna. .

Ska särvux vara en egen skolform? Analysera om särvux bör upphöra som egen skolform och om det bedöms lämpligt föreslå hur särvux ska bli en del av komvux.

Kan elever i sfi behöva särvux? Analysera om nyanlända i behov av särvux idag får detta behov tillgodosett och om så inte bedöms vara fallet föreslå åtgärder.

Behöver tillgången till särvux på gymnasial nivå förbättras? Analysera tillgången till särvux på gymnasial nivå och vid behov föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till sådan särvux.

Är särvux anpassad efter elevernas behov och förutsättningar? Undersöka och exemplifiera hur kommunernas arbete med aktiv rekrytering till utbildningen, tillgång till studie- och yrkesvägledning samt upprättande av individuella studieplaner möter elevernas behov och vid behov föreslå åtgärder.

Forts. Undersöka och exemplifiera hur utbildningen motsvarar elevers individuella behov och förutsättningar t.ex. när det gäller tillgång till olika utbildningar, utbildningens omfattning och innehåll och uppföljning av utbildningen och vid behov föreslå förbättringsåtgärder Analysera och ta ställning till om regelverket behöver skärpas

Skulle en förenklad betygsskala förbättra genomströmningen? Analysera och ta ställning till om en förenklad betygsskala skulle förbättra genomströmningen inom komvux på grundläggande nivå, sfi och särvux på grundläggande nivå och i så fall förslå en sådan.

Vad händer efter särvux? Kartlägga och analysera särvuxelevernas övergång till arbetsmarknaden efter studierna. Analysera och föreslå vilka åtgärder som bör vidtas för att yrkesutbildningen inom särvux i högre grad ska kunna leda till arbete.

Behöver tillgången till fortsatt utbildning bli bättre för personer som har en intellektuell funktionsnedsättning? Kartlägga vilka möjligheter det finns i Sverige till fortsatt utbildning efter gymnasiesärskolan och särvux för personer med en intellektuell funktionsnedsättning och analysera om dessa svarar mot behoven i målgruppen. Föreslå åtgärder

Hur kan kompetensutvecklingen för lärare inom komvux och särvux förbättras? Kartlägga de behov av kompetens, utöver den som ges i lärarutbildningen, som lärare kan ha för att kunna undervisa i komvux och särvux och i vilken utsträckning detta behov tillgodoses. föreslå insatser

Kontakt u.komvuxdialog@regeringskansliet.se mona.siosteen@regeringskansliet.se www.sou.gov.se/komvuxutredningen/