Danska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Språklig variation i sverige
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Nordiska språk lektion3.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Våra grannspråk Norska, danska, finska, isländska, färöiska, grönländska och ”skandinaviska”
Nordiska språk, Danska.
Deutsch – aber warum?.
Svenska språkets utvecklig
När blir ett ord svenskt då?
Språk i Norden Svenska 2.
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
SVENSKA SOM ANDRASPRÅK
Språkrådets möte Språket ur utbildningens synvinkel Språkundervisningen i gymnasiet Språkundervisningen i gymnasiet Språkets betydelse för.
- Det nye programmet for det nordiske språksamarbeidet innen NMR
Danska.
Nordiska språk.
Norge.
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Substantiv plural.
Ur Fem gånger mer kärlek av Martin Forster
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
DANMARK.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Motivationen att lära sig svenska
04/20041 Nordplus Sprog Programmet för det nordiska språksammarbetet inom NMR.
Nordiska språk 1.
Språkhistoria 3.
Obestämd artikel. I svenskan använder vi en/ett. I engelskan använder vi a/an som betyder både en och ett. a är det vanligaste ex) a boy (en pojke)¨ a.
NORDISKA SPRÅK. De nordiska språken De inhemska nordiska språken hör till tre obesläktade språkfamiljer: 1. den germanska språkfamiljen (danska, färöiska,
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
HUNDE I SNOR Det finns ord i svenska, danska och norska som ser lika ut men har olika betydelser Våra grannspråk.
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
Språk så in i NORDEN Nordiska språk – är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska,
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Ungdomars kunskaper om Norden En enkätundersökning till svenska elever i årskurs 9 hösten 2008.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Svenskans språkhistoria
Svenska språkets historia
SVENSKA SOM ANDRASPRÅK
Svenska språkets historia
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Finska som minoritetsspråk
Svenska språkets historia
Projektets frågeställningar
Språkens samhörighet.
Språkens samhörighet.
Kroppsspråk, röst och artikulation
Grammatisk terminologi I
Urnordiska och Fornsvenska
Information Språkval.
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Danska

OM DANSKA Danska är inte bara modersmål för cirka fem miljoner danskar - det är också ett viktigt andraspråk på Island, Färöarna och Grönland. Här måste alla skolelever läsa danska som främmande språk. Särskilt på Färöarna är danskans ställning stark. Många färöiska ungdomar föredrar till och med att läsa böcker på danska framför att läsa på sitt eget modersmål. Danskan är dessutom ett viktigt minoritetsspråk i norra Tyskland. Cirka 50 000 personer har danska som modersmål i den tyska region som kallas Sydslesvig.

DET DANSKA UTTALET Danska är det nordiska språk som andra nordbor har störst problem med- och huvudförklaringen är det danska uttalet. Att läsa danska brukar inte vara så svårt. Att förstå talspråket är däremot något helt annat. En av förklaringarna är att det finns en stor skillnad mellan danskt tal- och skriftspråk. Ändelser och trycksvaga stavelser försvinner ofta när danskan ska uttalas, vilket gör det svårare att avgöra när ett ord börjar och slutar. Undersökningar har visat att danska treåringar lärt sig betydligt färre ord än sina jämnåriga i exempelvis Norge och Sverige och att danska skolbarn har en svårare uppgift när de ska lära sig att läsa och skriva på sitt eget språk.

Lyssna på danska https://youtu.be/oHsokFb5WKA

DANSKAN HAR MÅNGA LÅNEORD Engelska lånord finns i alla nordiska språk, men de engelska orden behåller sitt engelska utseende idanskan. Computer, weekend, speaker och teenager är exempel på ord som kan användas i danska, men som ersatts med mer nordiskklingande varianter i norska och svenska.

RÄKNA PÅ DANSKA När en dansk börjar räkna får andra nordbor svårt att hänga med. Men det är faktiskt bara fem ord som ställer till det, nämligen halvtreds, tres, halvfjerds, firs och halvfems. De kan verka obegripliga, men det finns en logisk förklaring. Det danska systemet bygger nämligen på tjugotal, och tjog på danska heter snes i singular och snese i plural. När danskarna säger tres är det en sammanslagning av tre snese, medan firs är en sammanslagning av fire snese. Halvtreds betyder alltså tre snese minus en halv snese. Ser du logiken? Om inte får du lära dig orden utantill:

20: tyve 30: tredive 40: fyrre 50: halvtreds 60: tres 70: halvfjerds 80: firs 90: halvfems 100: hundrede