Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Alsike P01 Säsongen Välkomna till en ny säsong med Alsike P01 Säsongen 2015! Några korta punkter! - Positiva saker - Stark utveckling av vårt försvarsspel.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!

Målsättning med ett förbättrat kostintag Täcka energi och näringsbehov Bättre återhämtning Möjlighet att träna hårdare Ökad prestationsförmåga God hälsa ( > immunförsvar, >humör) Betona att det vi pratar om är mat för prestation. Träning ökar energibehovet och ett bra kostintag möjliggör att vi kan träna mer och bättre

Vilka energikällor kroppen nyttjar under aktivitet Kroppen nyttjar främst kolhydrater och fett som bränsle. Dessa samverkar men fördelningen ser olika ut beroende på intensitet. Tillgången till syre begränsar nyttjandet av fett vilket innebär att vid högre intensitet är det bara eller främst kolhydrater som kan nyttjas.

Energi & näringsämnen Kolhydrater Viktigt för att orka träna samt en god återhämtning Fett Viktigt för att hålla energibalans samt viktiga näringsämnen Protein Viktigt för kroppens uppbyggnad samt andra funktioner Vitaminer, mineraler och antioxidanter Viktigt för att kroppen ska fungera samt hålla sig frisk Vad våra olika energikällors främsta uppgifter är

Bra energi vs. dålig energi 1 äpple, ca 100 g 1 st gelégodis, ca 15 g Skillnaden mellan 1 bra livsmedel (äpple) och 1 dåligt (dödskallen). Mängden energi är densamma men skillnaden är alla näringsämnen (vitaminer, mineraler, antioxidanter) äpplet innehåller samt fibrer och vätska

Min tallriksmodell Bra övning för att reflektera över sitt intag. Låt spelarna rita upp sin tallriksmodell och diskutera. Titta gärna på olika måltider under dagen!

Måltidsplanering Tid Typ av måltid 7.30 Frukost. 2 mackor med ost och 1 glas mjölk +1 ägg , smoothie, paprika + ev.litet f.m mellanmål vid > energibehov +Grönsaker, 1 glas mjölk/dryck + 1 banan, 1 ägg +Drickyoghurt + ev. litet kvällsmål 12.00 Lunch. En tallrik pasta med köttfärssås och vatten 16.00 Mellanmål. En tallrik fruktyoghurt med havrekuddar 17.30 Träning 90 min Låt spelarna göra sin egen måltidsplanering. (Ta fram animeringen på slutet av övningen som ett exempel på hur man skulle kunna tänka för ett lite bättre kostintag) Bra sätt att diskutera med de tränande om deras energiintag i förhållande till träningsmängd och livsmedel/måltidsval, Lämplig mäng energi, Måltidsordning i förhållande till träning Val av livsmedel. Diskutera utifrån egna erfarenheter kring hur de upplevt sin prestationen utifrån om de ätit bra eller dåligt! 19.30 Middag. En tallrik potatismos med lax och 1 glas mjölk

Måltidssammansättning Måltidsplanering & Måltidssammansättning A och O för en bra kosthållning. Planera sina måltider och innehåll utifrån sina behov samt träningstidstider

Sammanfattning Energibalans Bra näringsinnehåll Planering Måltidsordning / Regelbundna måltider Ät alltid före och efter träning Ökad träningsdos = Ökat matintag Bra näringsinnehåll Frukt, bär & grönsaker till alla måltider Ät varierat Planering Matsäck Matlagning Sammanfatta vad ni gått igenom. Hur kan ni fortsätta arbeta vidare med kosten? T ex träffas och handla samt laga mat tillsammans. Utifrån träffen skapa en receptsamling till alla spelare