Medeltiden historia åk 4 del 2

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Mat från mark och vatten
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Egypten.
Under första levnadsåret
Människans äldsta historia
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Maten.
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Det var en gång en sköldpadda.
Mat och klimat.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
1. Förändringar inom jordbruket
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Av Lucas Sjöborg och Hugo Gripestam.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Cornflakes historia.
Kiwin har fått sitt namn efter en: Plats Växt 2. Fågel
Varg Vedad Arifovic 2012.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
ADJEKTIV VERB Äta Dricka Sova Skratta Gråta Skriva köpa Törstig Trött
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Av Jesper, Fabian och Simon
Av: Linus, Clara och Agnes!
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Träningslära ÅK8.
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
PESACH DEN JUDISKA PÅSKEN Vad är det man firar? Den judiska påsken firas till minne av israelernas uttåg från Egypten. Högtiden har funnits i över tretusen.
VIKINGATIDEN.
Vikingavapen ● Vikingarna hade allt från svärd till yxa och kniv. ● Yxan kastade de på fienden. Svärdet var det vanligaste vapnet. Kniv var bra om man.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Vikingatiden Historia åk 4
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Naturen på vintern Åk
Mexikansk matkultur Soma Hartikainen.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Yrken i staden under medeltiden
Hem- och konsumentkunskap
Naturresurs; Odlingsmark
Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Naturlandskap blir kulturlandskap
Nöjen och fest Medeltiden del 6 åk 4.
3. Ska inte alla få vara med?
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Den ryska revolutionen
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Hur når vi våra gemensamma mål?
Fasta.
Rutiga godsaker Ledtråd.
Presentationens avskrift:

Medeltiden historia åk 4 del 2 Mat under medeltiden Medeltiden historia åk 4 del 2

Vad åt man på medeltiden? Man åt rätt nyttigt. Basen var gröt och bröd. Brödet var ofta grovt. De flesta människor åt rågbröd till vardags och vetebröd vid stora fester. Dessutom åt man rotfrukter som rovor, morötter och kålrot. Det gjorde man ofta grytor på. Kål i alla former var så vanligt att köksträdgård kallades kålgård. Lök och vitlök var viktigt också. Kött åt man, mer ju mer pengar man hade. Köttet var sällan färskt utan saltat, torkat eller rökt. Det gjorde att man blev törstig så öl gick i flera liter per dag. Fast det var svagt öl. På sommaren åt man ägg. Hönsen värpte inte på vintern. Det är därför vi äter ägg till påsk - det var ungefär den tiden de började värpa igen. Mjölk drack man inte som den var. Istället gjorde man smör (som ofta gick till skatt), ost och surmjölk av den. Dessutom drack man kärnmjölken som blir när man kärnar smör och vasslan som blir när man gör ost. I fastan - varje fredag och 40 dagar före påsk - var kött förbjudet. Då åt man fisk i stället. Den var ofta torkad eller saltad. Alla samhällsklasser åt ungefär samma mat. Det som skilde var att de rika hade vitare mjöl och mer vetemjöl i brödet, oftare åt smör och oftare åt kött. Dessutom hade de rika mer kryddor som peppar och saffran och dessutom drack de ibland vin.

Hygien I städerna var det trångt och hygienen var dålig. Djur som höns och grisar sprang lösa på gatorna och soporna slängdes rakt ut. Dassen var en stång i en vägg. Man satt på stången och gjorde det man skulle. När högen under växte flyttade man upp stången. Det fanns inget toalettpapper utan man använde gräs, träpinne, snö eller händerna. Det luktade väldigt illa och var geggigt på marken.

Skriv i din SO-bok Skriv upp något om vad man åt under medeltiden. Skriv upp något om hygienen under medeltiden.