Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Yrken i staden under medeltiden

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Yrken i staden under medeltiden"— Presentationens avskrift:

1 Yrken i staden under medeltiden
Medeltiden del 7 åk 4

2 Köpmän Köpmän från utlandet kom med sina skepp som kallades koggar för att köpa och sälja varor i städerna. Man sålde bland annat vin, tyger av silke och sammet, guld och silversaker, kryddor och salt. Man köpte bland annat skinn, torkad fisk och lädersaker. Viktigaste handelsvaran för svenskarna var järn och koppar

3 Fogden Fogden och hans män samlade in all skatt som kungen skulle ha från köpmän och bönder. Fogden tog ut tull från alla varor som passerade genom stadsportarna, även de som kom med båt. Kungen tjänade mycket pengar på städernas tullar. Därför var han noga med att städerna skulle skyddas av murar och en borg.

4 Hantverkare I staden fanns det många olika typer av hantverkare som t.ex. skomakare, segelmakare, vagnmakare, guldsmed, vävare, kopparslagare och hovslagare. Hantverkarna höll ihop i olika skrån. Ett skrå var en förening. Skomakarnas skrå bestämde hur många skomakare det fick finnas i staden. Under medeltiden flyttade många utländska hantverkare till svenska städer. Tyska hantverkare var skickliga och hade mycket att lära ut. Tyskan blev därför ett viktigt språk som alla som höll på med hantverk och handel kunde.

5 Nattvakten När stadsportarna låstes på kvällen började nattvakten gå sina turer. Han skulle ropa ”Elden är lös!” om han upptäckte brand någonstans. Då gällde det att snabbt väcka hela staden och man kunde använda kyrkklockorna som hjälp. Nattvakten skulle också gripa tjuvar. Brottslingarna dömdes sedan av stadens rådmän och kunde få stränga straff.

6 Bödeln Det var stadens bödel som utförde de grymma straffen.
Bödeln kunde vara en brottsling som hade fått behålla livet mot att han utförde det hemska arbetet. Han kunde få hugga av öron eller näsor av brottslingar, piska dem på torget när folket såg på. De som dömdes till döden hängdes på galgbacken utanför staden.

7 Rackaren Rackaren var bödelns medhjälpare. Han hade många smutsiga arbetsuppgifter som att tömma stadens dass och ta bort döda djur. Bödeln och rackaren stod utanför samhället. Ingen ville vara tillsammans med dem. På krogen fick de sitta själva i ett hörn och i kyrkan fick deras familjer sitta längst bak.

8 Skriv i din so-bok Skriv upp lite om några av stadens yrken som hantverkare, köpmän, nattvakt, bödel och rackare.


Ladda ner ppt "Yrken i staden under medeltiden"

Liknande presentationer


Google-annonser