Språkanalys och språkfilosofi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor om krönikorna Vilken åsikt för Rebecka fram i sin krönika?
Advertisements

Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala begrepp.
Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Muntligt Jag kan….
Formellt, skarpt och snyggt
Perspektiv på arkitektur
När blir ett ord svenskt då?
T-syndromet.
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)
Kunskapskrav och matriser
Källkritik.
Etik Moral Filosofi.
Semantik – introduktion
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Begrepp.
Logoped Lena Nilsson Logoped Elin Berglund
Vi upptäcker hur bollarna rullar. Idag tog vi med oss plankan och bollarna ut. Blir det någon skillnad? Hur rör vi oss med tjocka kläder och vantar på?
Kandidatuppsats i Statistik F3
Semantik Vaghet: Många ord eller begrepp har oklara gränsdragningar.
Seminarieboken Kapitel 5 – Krav på uppsatsens utformning
KÄLLKRITIK.
Mentala modeller Vad syftar vi på mer specifikt? 6 idéer kring mentala modeller Fruktbara ansatser för framtiden Att läsa: Kapitel 6 i kursboken.
Syfte: Undervisningen ska stimulera elevernas lust att tala, skriva, läsa och lyssna och därmed stödja deras personliga utveckling. Eleverna ska ges möjlighet.
Geometri.
Vuxenutbildningens historia och filosofi Vuxenutbildningens historia och filosofi BILDER FRÅN ELLEN KEYS ”STRAND”
Leda och planera sokratiska samtal
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Ifous Små barns lärande APT 22 april 2015
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
Att skriva vetenskapligt
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Att stötta en kollega som lär sig svenska Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)1.
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
Presentation av Projektet Salutis om träning av generella förmågor Hur gick det för studenterna efter 3 år. Lasse Bourelius och Lena Kransberg.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Manada.se Kapitel 4 Ekvationer och formler. 4.1 Ekvationer och uttryck.
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor.
Livsåskådning Wilhelm Kardemark doktorand. Livsåskådningsvetenskap Vad studerar man inom den vetenskapen? Vad folk tror på Samtida religiösa uttryck Hur.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
BARNS RÖSTER OM INTERNET
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Att stötta en kollega som lär sig svenska
4 processer att behärska:
Vad kan krävas av en asylsökande
Källkritik 101.
Förändring i organisationer
Djuren möter ungdomskulturen
Att skriva essä.
Allt du behöver veta om vårat spelsystem
Vad är särskrivning? Vår definition av ordet särskrivning är felaktig delning av ett sammansatt ord Alla ord som börjar med jätte- ska vara ett ord. Jättekul,
Måndag den 5 februari 2018.
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Vetenskapligt skrivande
Djuren möter ungdomskulturen
Att skriva en utredande text
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Religion.
Vad betyder Social Kompetens
Leda och planera sokratiska samtal
Y 4.3 Uttryck med parenteser
Presentationens avskrift:

Språkanalys och språkfilosofi Språket är tankens medium – och tanken är filosofens undersökningsobjekt

Varför studerar och analyserar filosofer språk? Allting som en människa kan uttrycka uttrycks i olika former av språk. För att kunna reda ut olika filosofiska problem måste språket självt undersökas. Många av de klassiska filosofiska problemen bottnar i att det generellt är svårt att beskriva många filosofiska områden med vårt vardagsspråk. Därför måste en filosof vara bekväm med språkanalys, tolkning och att hitta på nya begrepp.

Vad är språk? Går det att tänka utan språk?

Semiotik – språk som teckensystem

Den semiotiska triangeln Uttryck Ordet/begreppet Mening Ett ords betydelse Referens Föremålet/företeelsen som det refereras till

Uttryck: ordet ”kvadrat” Exempel: kvadrat Uttryck: ordet ”kvadrat” Mening: Fyrhörnig, plan figur där alla sidor är lika långa och alla vinklar är räta Referens:

Kom på ett eget exempel!

Olika definitioner Vardagsspråkliga definitioner: Så som begrepp definieras i vardagsspråket. Ex: Bollar är runda och studsar. Lexikala definitioner: Ett begrepps definition i en ordbok. Ex: En boll är ett, ofta klotformat, föremål som används i lekar, bollspel, bollsportar och vid viss fysisk och mental träning. Stipulativa definitioner: Begrepp som är klart definierade för ett syfte. Ex. Med ordet ”boll” kommer jag i det här sammanhanget mena fotboll.

Problem med begrepp Vaghet: svårdefinierat begrepp på grund av att det är vagt och otydligt. Mångtydighet: ett begrepp som kan betyda flera olika saker. Tolkning: att försöka förstå ett visst begrepps mening genom sitt sammanhang. Precisering: att tydligare avgränsa ett begrepp för att göra det mer användbart.

Kom på några begrepp som kan betyda flera olika saker!

Sakpåståenden och värdesatser Det finns en skillnad mellan sakpåståenden som beskriver fakta och värdesatser som beskriver värderingar. ”Väggen är rosa” är exempelvis ett sakpåstående medan ”Den rosa väggen är ful” är en värdesats. Det är viktigt att särskilja på dessa två typer, men ofta blandas de samman i exempelvis debattartiklar.

Övningsuppgift: språkfilosofi och språkanalys Gör en lista på tre begrepp. Ett begrepp ska vara ett enkelt ord som du är säker på betydelsen av, ett begrepp ska vara svårare och det sista begreppet ska du hitta på själv. Du ska skriva: Meningen, uttrycket och referensen för varje begrepp samt Definiera dem vardagsspråkligt, lexikalt och stipulativt