Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl 9.00-16.00.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Advertisements

Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart.
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Välkommen till Vinster med förebyggande företagshälsovård Malmö 12 mars Skellefteå 9 april Göteborg 19 mars Stockholm 16 april & 12 juni Moderator:Katarina.
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
IF Metalls kongress 2014 Vi utvecklar människor och industri
Välkommen till Miljöombudsträff 12 juni Dagens program 13.00Inledning Christina Breding Miljöarbetet på respektive förvaltning och LPA presenterar.
Energi Ylva Anger, Energiingenjör Teknisk förvaltning Fastighet.
Klimat och transporter
analys miljöaspekter varje år
Landstingets miljöarbete
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Välkommen till Miljöombudsträff 18 november 2010.
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Effektiva hemtjänstresor - Effektiv planering i hemtjänsten ger energieffektiva transporter Workshop 13 mars Uppsala.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Ortsutveckling Skebokvarn
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 19 november 2012.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Stadsjuristens arbete med att stödja kommunen i EBH-frågor Göteborg den
Agnes Ö, Petter B, Hannah, Sabina. Rådslaget – tema hållbar konsumtion Vad vi gjort under projektet Kickoff Filmer om hållbar konsumtion Stilmedveten.
Miljöombudsträff tema: Fairtrade den 25 maj 2015 Christina Breding, Fairtrade City samordnare i Östersunds kommun Linda Svedberg, Fairtrade-ambassadörs.
På säker grund för hållbar utveckling Hur ska vi samarbeta under året och hur ska vi involvera användarna i arbetet? Workshop Harmonisering 5-6 maj, 2015.
Vad har du hört under förmiddagen? Vad förefaller vara viktigt för att röra sig från kunskap om social hållbarhet till handling i frågorna? Bilda grupper.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Hilma Samuelsson & Kajsa Boll Vägen till en giftfri förskola Hilma Samuelsson & Kajsa Boll.
Hållbar utveckling av skogen. Tekniska lösningar inom skogsbruk  Vilka tekniska lösningar har man gjort inom skogsbruket?  Exempel på lösningar som.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Nu gör vi social upphandling! Motala 4 november 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Beslut i kommunfullmäktige
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Välkommen till Miljöombudsutbildning 1 december 2016
Välkommen till Miljöombudsutbildning 9 juni 2017
Energi Miljöombudsträff 14/
Miljö Ekonomiska Sociala
Giftfria förskolor
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Samrådsförslag.
Agenda 2030 för hållbar utveckling
det är viktigt att detta datum följs då
Välkommen till Miljöombudsträff Den 14 dec 2015 kl
Inköp i Region Norrbotten
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Klimatpolicy Laxå kommun
Intro: Det är enkelt och kul att vara med och göra skillnad! Sam Edgecombe är ambassadör för Fairtrade och har bl.a. valt att engagera sig för Fairtrade.
Information till vikarier inom Måltidsavdelningen
Vi förenklar era affärer - Det här är UpphandlingsCenter
Program för attraktiv arbetsgivare HRC-möte
Varmt välkomna! Utbildning för politisk ledning och styrning.
VÄLKOMNA PÅ ERFARENHETS DAGAR FÖR BESTÄLLARNÄTVERK
Måluppfyllelse Bokslut 2018
Miljö och social hållbarhet i upphandling
Klimatsmart och hållbar upphandling
Presentationens avskrift:

Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl 9.00-16.00

Dagens tema: Konkreta miljötips för vad man kan göra på sin arbetsplats Förslag från er på förra miljöombudsträffen Ni för gärna lämna förslag under dagen för kommande träffar!

Dagens program Fm: Cykling och hållbara transporter Fika 9.30-10.00 Kemikaliefri städning, vatten värt att vårda, kemikalieinventering i förskolor. Lunch 12.00-13.15 Em: kemikaliehanteringssystem, miljötips och filmer, hållbara måltider, Fika Hållbara måltider, Fairtrademärkt kaffe och te i kommunen, farligt avfall, miljöhandboken 16.00 Slut för idag

Långsiktiga mål 2016 Ekologiskt Hållbart I det ekologiskt hållbara Östersund är livsmiljön hållbar, trygg och säker och främjar biologisk mångfald. Östersund är fossilbränslefritt och energieffektivt 2030. De fossila koldioxidutsläppen minskar med 100% till 2030 och energiförbrukningen minskar med 20% jmf med 2010. Planering och genomförande av kommunens verksamheter skapar inte nya miljö- och hälsoproblem eller ökar befintliga. Giftiga kemikalier i förskolor och skolor är utfasade till 2020. Av de livsmedel som kommunen köper in är minst 50% ekologiskt till 2020. Kommunen skapar förutsättningar för klimatsmarta medborgare. Kommunen är en förebild i arbetet för ekologisk hållbarhet, vilket visar sig i att vi behåller vår miljöcertifiering.

Fairtademärkt kaffe och te I de nya riktlinjerna för personalförmåner står "Alla medarbetare i Östersunds kommun erbjuds fritt kaffe och te på sina arbetsplatser ” Kommunfullmäktiges beslut 15 mars 2006 dnr 1653-2005: Motionen bifalls genom att kommunen ställer krav på sociala och etiska hänsynstaganden vid inköp av kaffe och te. Detta ska ske genom att kvalitetskrav motsvarande Rättvisemärkt anges som ett väsentligt kvalitetskrav vid kommande upphandlingar Nya rutiner för inköp: Alla inköp av kaffe och te ska ske via Insidan. De har enbart Fairtrademärkt. Utkörning tillsammans med internposten Beställning på Insidan. I november i samband med att Rådhuset fyllde 100 år blev Östersunds kommun en diplomerad Fairtrade City. Linda från Fairtrade Sverige kom hit och överlämnade diplomet till kommunalrådet Ann-Sofie Andersson. Många var på plats och det var nog många som uppmärksammade att vi blev diplomerade. Vid diplomeringen fanns också ett antal av vi in styrgruppen med samt ett antal ambassadörer.

Rutin för miljöfarligt avfall Problem: det skickas uttjänta datorer med Internservice (vaktmästarna) till Datacenter Se rutin i Miljöhandboken

Hitta Miljöhandboken på nya Insidan

Tips på bra miljölänkar och filmer

Tack för idag !