Några viktiga regler angående

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Referat En sammanfattning.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Insändare Påverka med ord #3.
void hittaMax(int tal[], int antal, int *pmax) { int i; ??=tal[0]; for(i=1;i??) ??=tal[i]; } int main() { int v[]={1,2,3,4,2}; int.
Word Word är ett av de vanligaste ordbehandlingsprogrammen. Vi skall idag gå igenom de vanligaste funktionerna i programmet. Fördelarna med att använda.
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Anatomi Läran om kroppens uppbyggnad
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Energi!.
© X-on Data EdWord. © X-on Data EdWord – tillägg till Word EdWord är en anpassning för att göra Microsoft Word enklare.
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Prolog, Mån 16/9 Rebecca Jonson.
Funktionen SA10-Grupper. Följande typer av grupper finns: - Grupp i kurs hör alltid ihop med en kurskod - Grupp i program hör alltid ihop med en programkod.
Vill du lära dig kort division?
Logikprogrammering Ons, 25/9
I spanska finns det tre ”sorters” verb.
Programmeringsteknik för K och Media
Språkriktighet Svenska 1
Ett arbetsområde om poesi
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Universum Vad är det?.
Litterära och retoriska begrepp
Välj sanserif för dina bilder
- att läsa & skriva noveller
Seminarieboken Kapitel 5 – Krav på uppsatsens utformning
Skriva.
En guide för arbeten i SO
Skrivregler & grammatik
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
ATOMEN.
Essäprov = uppsats.
Regler för citatteknik
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Att referera och ange källa!
Ett fantastiskt sätt att förstärka nyfikenhet, engagemang och utbyte av erfarenheter.
STUDIETEKNIK.
Språkfel - skiljetecken
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Den 20 september 2016Språkcentret/EK Provet i 5002 presentation 5-7 min/ person + diskussion i gruppen i 5-7 minuter.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Genrer Krönika 1 Carmen Winding, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö –
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att läsa och förstå.
Reportage.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
För att: Sammanfatta Skriva objektivt Skriva med hjälp av källor
Dikt och poesi.
Region Skåne Förvaltningsgrupp för Digital Diktering
Lektion om samband.
Mål v.7 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Några viktiga regler angående
Några viktiga regler angående
Språkriktighet.
Vetenskapligt skrivande
För att: Sammanfatta Skriva objektivt Skriva med hjälp av källor
WebDewey för nybörjare
Att skriva e-post.
Presentationens avskrift:

Några viktiga regler angående SKILJETECKEN

Rubriken Slutar aldrig med en punkt Kan sluta med ! eller ?

Några regler om skiljetecken i citat Ha aldrig både kolon och att före ett citat. Alltså Coelho skriver att ”När du vill någonting verkar hela universum för att du skall kunna uppnå det”. Eller: Coelho skriver: ”När du vill någonting verkar hela universum för att du skall kunna uppnå det”.

När citatet är en hel mening som avslutas med punkt a) Citatets punkt behålls när citatet föregås av kolon. T.ex. I Alkemisten skriver Coelho: ”När du vill någonting verkar hela universum för att du skall kunna uppnå det.” b) Citatets punkt behålls när citatet både inleder och avslutar en mening. T.ex. ”När du vill någonting”, skriver Coelho, ”verkar hela universum för att du skall kunna uppnå det.” Alltså Inte .”. i slutet av meningen!

I alla andra fall stryks citatets egen punkt T.ex. Det Coelho vill betona är att hela universum verkar ”för att du skall kunna uppnå det”. Alltså Citatets egen punkt stryks och du sätter en egen punkt till sist för att avsluta hela meningen. Gäller också för andra skiljetecken. T.ex. Vad menar Coelho när han skriver ”När du vill någonting verkar hela universum för att du skall kunna uppnå det”? Alltså Inte .”? i slutet av meningen.

Citatets ? eller ! stryks när citatet avslutar en mening som är en fråga eller ett utrop T.ex. Varför låter Coelho pojken ställa frågan ”Varför måste jag då lyssna till mitt hjärta”? Alltså  Inte ?”? i slutet av meningen.

Slutsats  undvik hopning av tecken Ett undantag: Punkt vid förkortning som avslutar ett citat behålls även när det kommer en punkt efter avslutande citattecken. T.ex. Han uprepade det han tidigare sagt om att ”ta med sig karbiner, rep, slingor m.m.”.

Citat i citat När ett citat innehåller ett annat citat omges det inre citatet med enkla citattecken (apostrofer) och det yttre med dubbla. T.ex. Coelho skriver: ”Pojken fick som svar att 'det är skrivet' var den rätta översättningen av ordet.” Undvik konstruktioner där enkelt citattecken omedelbart följs av dubbelt citattecken.

Markering av radbyte i citat ur dikt När du citerar en bit av en dikt som sträcker sig över flera rader markerar du de ställen där dikten i sin originalversion har ett radbyte med snedstreck. T.ex. ”Nu är morgonljus / och vatten”

Punkt, punkt, punkt... I början och slutet av ett citat behövs inte tre punkter (inte heller fast citatet börjar eller slutar mitt i en mening). /.../ eller [...] används bara om man tar bort en bit i mitten av stället man citerar (för att det är onödigt för det man vill visa genom citatet eller för att citatet skulle bli onödigt långt annars). Observera att det som blir kvar av citatet när man tagit bort något i mitten måste hänga ihop språkligt och innehållsmässigt!