Kvalitet i särskilt boende

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Gemensam webbinformation inom området psykisk ohälsa
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Samordnad individuell plan
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Uppsökande och förebyggande arbete
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
Bakgrund Nationell Nivå Projekt Carpe var ett nationellt projekt som startade 2009 och ligger som grund för förändringarna av titlarna och de nya kompetenskraven.
Äldreomsorgens nationella värdegrund – ett vägledningsmaterial
En partsgemensam överenskommelse i Uppsala utifrån avsikterna i HÖK 05
UPPDRAG för vård och omsorg
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
Månadsbokslut mars 2012 Sociala Stödresurser. Månadsbokslut mars 2012 VERKSAMHETSRESULTAT Läget i verksamheterna är bra. VSS är i ständig förändring,
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg
Korta fakta om IVO IVO lyder under Socialdepartementet Verksamheten finansieras genom anslag och den årliga budgeten är cirka 650 miljoner kronor IVO har.
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Nämndplan 2015.
Socialstyrelsens arbete på äldreområdet Lars-Erik Holm SPF-konferens, Stockholm, 25 april 2012.
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Leva livet bäst Möjligt Idag har jag rena tänder säger Ingegerd
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Aktuellt läge Bemanningsföreskriften Nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer 16 mars 2016
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Agenda E-hälsostrategi Testbäddar
Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Nätverksträff Trygg hemma 12 oktober 2015
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Krisberedskap
SKL tar fram nationella rekommendation för kvalitet i särskilt boende
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Omställningen av hälso- och sjukvården
MAIVOR – mobilt arbetssätt inom vård och omsorg
Material för socialtjänsten
KPR april 2018.
Kvalitetsberättelse 2017.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården
Nätverksträff för deltagare i NKR
Samordningssköterskans uppdrag
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Personen från Skolverket
Utveckling och lärande
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Interreg eTeam Personalens upplevelse av digitalisering och ny teknik
Presentationens avskrift:

Kvalitet i särskilt boende Rekommendation för arbete med ökad kvalitet nattetid i särskilt boende för äldre

Varför rekommendation? Stärka kvaliteten på omsorg nattetid på särskilda boenden för äldre. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), kommuner, Sveriges socialchefer, FAMNA och Vårdföretagarna. Regeringen vill förtydliga Socialtjänstförordningen om personal och de boendes behov. För att ytterligare stötta kommunerna har SKL tagit fram rekommendationen.

Varför rekommendation och inte regler? Skapar flexibilitet. Tar hänsyn till boendets förutsättningar och behov. Kommuner och boenden och har kommit olika långt i sina utvecklingsarbeten. Fungerar som stöd och inspiration. Tar hänsyn till individers olika förutsättningar och behov.

Nytt i Socialtjänst-förordningen I en sådan särskild boendeform som avses i 5 kap. 5 § socialtjänstlagen (2001:453) ska det, utifrån den enskildes aktuella behov, finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp. Den boende ska ges det stöd och den hjälp som behövs till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa.

Förutsättningar G G G Självbestämmande så långt det är möjligt Värdighet, trygghet och välbefinnande Individen ska få behålla sin integritet och självständighet Förutsättningar

Digitalisering och nya arbetssätt Boendemiljö Bemanning Utgångspunkter G Digitalisering och nya arbetssätt G Ledarskap

Rekommendationen stöds av Socialstyrelsen IVO FAMNA PRO och andra brukarorganisationer Socialchefsnätverket

Rekommendationen Individens behov Koll på läget Lokaler, teknik, hur bedrivs arbetet nattetid? Strategi för ny teknik Digitala möjligheter, särskilt nattetid Ledarskap och förändringsarbete Flexibilitet i bemanning och behovsanpassning

Rekommendationen Individens behov. Koll på läget. Lokaler, teknik, hur bedrivs arbetet nattetid? Strategi för ny teknik. Digitala möjligheter, särskilt nattetid. Ledarskap och förändringsarbete. Flexibilitet i bemanning och behovsanpassning.

Frågor och svar Varför har SKL tagit fram en rekommendation och varför ska kommunerna följa den? På vilket sätt kan antagande av rekommendationen öka kvaliteten på Säbo? Varför bara nattperspektivet? Vi har valt att kraftsamla runt natten, eftersom natten är den del av dygnet som är mer sårbar vad avser bemanningstäthet. Vi har bekymmer med brister i tillsynen nattetid på Säbo som uppmärksammats av IVO. SKL har tagit på sig ett uppdrag att stödja kommunerna i ett kvalitetsarbete. Det bygger på att se varje person som en individ och bygga flexibla lösningar. Att anta rekommendationen är att göra avstamp för ett utvecklingsarbete. Att skaffa sig kunskap om hur det fungerar på natten i din kommun ger grund för utvecklingsarbete. Att veta att personalens stöd och omsorg utgår från varje individs behov, är en del av arbetssätt som leder till god kvalitet. Genom att säkerställa att det finns tillgång till arbetsledning dygnet runt skaps förutsättningar för en trygg och säker vård och omsorg.

Vad händer sen? SKL kommer under 2017/2018 att ge stöd till landets kommuner avseende tillämpningen av rekommendationen. Följande stödinsatser planeras: Identifiera, dokumentera och sprida goda exempel. Länsgemensamma dialoger. Webbsändningar riktade till baspersonal och chefer. Ta fram underlag för upphandling av välfärdsteknik. Workshops.

Alla landets kommuner ska ha antagit rekommendationen i sin helhet. Mål Alla landets kommuner ska ha antagit rekommendationen i sin helhet. Minst hälften av kommunerna ska kunna ange en ökning av användande av välfärdsteknik inom tiden för projektet.

Uppföljning av målen En kartläggning sker av vilka kommuner som antagit rekommendationen och i vilken utsträckning kommunerna ökat sitt användande av välfärdsteknik. Med stöd av en enkät inhämtas fakta från kommunerna angående måluppfyllelse. Den skickas ut till regionerna i januari 2018. Socialstyrelsens jämförelseverktyg och kommunernas användning av LIKA, kan bidra till en bedömning av kommunernas teknikanvändning på särskilt boende för äldre.