Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

EBP-cirkel 3: En lärande organisation BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
DÅD-projektet Förbättringsarbete Vårdcentralen Visby Norr.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa.
Process - MMR Dagens tema, , Förnamn Efternamn.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Avdelningen för vård och omsorg
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Nationell Patient Översikt
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Steg för livet
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 17 vecka
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
9...
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Diabetesenkäten och Diabetesprofilen på webben
Gränsöverskridande Prehospital Samverkansutbildning November 2006
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
Jan Persson och Elin Ring
Avdelningen för vård och omsorg
Nationell Patient Översikt
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
MHV studieeftermiddag
Region Norrbottens gemensamma dokumenthanteringssystem
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Diagnos och delaktighet
Graviditet-förlossning-eftervård-BVC
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Exempel på patienter som ingår i vårdgarantin
Dokumentera rätt i vården
Led- och muskelmottagning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
Språkombud En språkstödjande funktion inom vård och omsorg samt hälso- och sjukvård.
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
Nätverket för barn-och elevhälsan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Vårdsamordnare psykisk ohälsa Jag skall ge er lite bakgrund till denna stora metodutveckling som har startat i Västra Götalandsregionen och där vi är först i Sverige att införa funktionen vårdsamordnare på vårdcentral.

Vetenskaplig utvärdering/ Metodutveckling Metodutveckling vårdsamordnare psykisk ohälsa 150 vårdcentraler Fortsatt vetenskaplig utvärdering samt processutvärdering SBU rapport Beslut VGR 2013 Vetenskaplig utvärdering 19 vårdcentraler i VGR, 4 vårdcentraler i Dalarna Västra Götalandsregionen beslutade 2013 om att ge stöd till vårdcentraler som vill införa funktionen vårdsamordnare för psykisk ohälsa . För ca ett år sedan gick det ut en inbjudan till samtliga regionens vårdcentraler att lämna in en intresseanmälan om att vara med i metodutveckling av funktionen. Det kom in ca 160 intresseanmälningar. Det beslutades också om att det skulle göras en vetenskaplig utvärdering av funktionen, vilket inte tidigare var gjort i Sverige. Det är Cecilia Björkelund är projektledare för den vetenskapliga delen. Vi bad därför de vårdcentraler som var intresserade av att vara med i den vetenskapliga delen att skicka in intresse anmälan och 20 stycken VC valdes ut utifrån vissa kriterier. Det är också 4 VC som är med i Dalarna. Den vetenskapliga delen startade i november och det är nu dags . Den vetenskapliga utvärderingen fortsätter och det kommer också att ske en processutvärdering av införandet av funktionen och denna stora implementering. Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Syfte med vårdsamordnare Stärka vårdcentralens behandlingsinsatser för patienter med psykisk ohälsa Ökad följsamhet till behandling och ökad kvalitet Ökad tillgänglighet och kontinuitet för patienter med depression Rätt vård på rätt nivå vid rätt tid Syftet med vårdsamordnarfunktionen är att stärka vårdcentralens behandlingsinsatser…. Vårdsamordnaren ersätter inte på något vis annan insats såsom psykologisk behandling… Stödjande funktion…. genom kontakten med vs avser vi att hjälpa patienten att nå högre följsamhet till behandling och ökad kvalitet, öka tillgänglighet och kontinuitet… flera vårdsamordnare har skaffat en mobil…… inte lika med att alltid vara tillgänglig utan att det är lätt att nå vårdcentralen…. Vårdsamordnaren ringer upp……. Vissa vårdcentraler har haft igångsättningssvårigheter, ibland beroende på att man av ren rutin remitterat patienten till traditionell samtalsbehandling…..

Vårdsamordnarfunktionen - vårdcentralsnivå Hålla frågan om psykisk ohälsa levande… Är rutiner aktuella? Finns behov av utveckling? Processkartläggning Samverkan internt och externt? Vårdcentral Metodstöd

Vårdsamordnarfunktionen - patientnivå Innehåll i funktionen – hög grad av tillgänglighet och kontinuitet, ger stöd, följer symtom, uppmuntrar egenvård och aktivitet, följer läkemedel, annan behandling Teamarbete Information om och samverkan med exv nästa vårdnivå, samhälls- resurser mm Första mötet på vårdcentralen - etablera kontakt, patientens berättelse, vårdplan - därefter telefonkontakt /ungefär och e ö/ v 1, 2, 4, 6, 8 och fysiskt möte v 12

Vetenskaplig utvärdering 11 interventionsvårdcentraler (inkl 2 i Dalarna) 12 kontroll vårdcentraler (inkl 2 i Dalarna) 200 patienter - vårdsamordnarfunktionen 200 patienter - vård som vanligt Patienter med mild till medelsvår depression Den vetenskapliga utvärderingen startade i november förra året. De erfarenheter som uppnåtts under denna tid ligger till grund för metodutvecklingen av funktionen och kommer att publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter. Analys och publicering beräknas vara klar hösten 2016. Viktigt att poängtera att detta inte är en pilot utan snarare en plog. Alla erfarenheter som kommer upp här tas med vidare till metodutvecklingen av vårdsamordnarfunktionen i regionen. I den vetenskapliga utvärderingen har målgruppen varit patienter med mild till medelsvår depression som erbjudits kontakt med vårdsamordnaren och det är också denna grupp som vi rekommenderar att ni börjar med för att avgränsa och det är också här som det finns evidens för funktionen. Man kan också tänka sig att patienter med ångest erbjuds funktionen. Många gånger finns ju båda komponenterna med. Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vetenskaplig utvärdering - frågeställning Ger en särskild vårdsamordnare för patienter med depression bättre behandlingseffekt och effektivare rehabilitering jämfört med den sedvanliga vård som annars ges i primärvården? I den vetenskapliga utvärderingen jämförs patienter som har kontakt med vårdsamordnare på vårdcentraler där man infört funktionen, jämfört med patienter som fått sedvanlig vård. Man jämför olika parametrar avseende symtomreduktion både på kort och lång sikt, behandlingsföljsamhet och tillfredsställelse med vården. Man tittar på kostnader i förhållande till att införa funktionen Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Funktionen Funktionen Tillgänglighet och kontinuitet (Hålla frågan levande) Information Stöd Skattningar Samverka och ha kontakt Genom att ha en speciell person på vårdcentralen som har kontakt med dessa patienter så ökas möjligheten till kontinuitet och tillgänglighet för patienten. Vi tror att man måste avgränsa sig i detta skedet då gruppen patienter med psykisk ohälsa är mycket stor. Detta kan förändras i framtiden då det kommer att ske en utveckling av funktionen. Viktigt är att patienten skall ha nytta av det stöd som erbjuds. Viktigt att också komma ihåg är att detta är ett extra stöd som erbjuds. Det är inte ersättning för annan behandling. Funktionen erbjuder endast stöd och inte någon form av terapi. Det hela sker genom nära kontakt med den behandlande läkaren. Det är ingen enmansuppgift utan det är viktigt att hela arbetsgruppen tillsammans arbetar för att förbättra vården för denna patientgrupp och att teamarbetet utvecklas. Viktigt är också att driva på utvecklingen av vården för denna patientgrupp på vårdcentralen. Viktigt att poängtera är att det inte är ett ensamarbete utan det är ett teamarbete runt patienten. Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vårdsamordnarnas erfarenheter Positivt: Tillgänglighet och kontinuitet. Bra att utveckla vidare. Helhet. Trygghet. Snabb hjälp. Positivt för patienten. MADRS-S. Utvecklingsområden: Tydlighet i rollen. Mer känt på VC. Tydliga instruktioner och ramar. Sårbar funktion. Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vårdsamordnare psykisk ohälsa Meddelande till vårdsamordnare från läkare, (kurator, psykolog, rehabkoordinator, sjuksköterska, etc.) Första möte, fysiskt möte, inom 14 dagar Telefonkontakt vecka 1,2,4,6,8, Fysiskt möte vecka 12 Patientens behov styr fortsatta kontakter Ruth Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Första mötet Fysiskt möte efter kontakt med läkaren Vårdplan: Anamnes Patientens berättelse – att få tid att berätta Vi rekommenderar att man följer de rutiner som använts vid den vetenskapliga utvärderingen där målgruppen har varit patienter med lätt till måttlig depression. Det första mötet är ett fysiskt möte Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Forts. Första mötet Informera om vårdsamordnare - stöd, följer symtom, uppmuntrar egenvård men ger inte behandling Informera om - Första mötet på VC därefter telefon 1,2,4,6,8 och nytt möte efter 12 veckor Informera om tid och syfte med telefonsamtal – följa symptom, följa läkemedel, följa annan behandling (FAR, samtal), stödja förmåga till egenvård Göra en vårdöverenskommelse med patienten Ta upp vid första besöket med patienten: ”Vad gör jag om du inte svarar vid telefon uppföljningen?” (Det kan ju vara en del av symtomen att inte svara/vara nåbar.) Dokumentera alltid – MADRS-S, suicidbedömning, läkemedel Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Journalmall/Vårdplan Kontakttyp* VÅRDBEGÄRAN Kontakttagare Kontaktorsak IDENTIFIERA HÄLSOTILLSTÅND Hälso- och sjukdomshistoria Aktuellt hälsotillstånd Egenuppfattat hälsoproblem Socialt (Yrke/sysselsättning, ekonomi, boende, viktiga personer) Familj (civilstånd, barn och dess födelseår, känner familjen till förälderns psyk ohälsa etc. Barn som anhörig Våld i nära relationer Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Journalmall/Vårdplan Skattningsskalor (MADRS totalpoäng) Suicidriskbedömning Sömn (Insomnia Severity Index) Alkoholvanor Drogvanor Fysisk aktivitet Vardagsaktiviteter Sjukskrivning Läkemedel Andra kontakter Diagnos enl ICD-10-SE* Registrering av KVÅ ÅTGÄRDA HÄLSOPROBLEM Planerade åtgärder Mål Utvärdering Ruth Vårdsamordnare psykisk ohälsa

MADRS-S Sinnesstämning Oroskänslor Sömn Matlust Koncentrationsförmåga Initiativförmåga Känslomässigt engagemang Pessimism Livslust    Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Uppföljning via telefon Vecka 1,2,4,6,8 MADRS-S Följa upp: Läkemedelsbehandling, biverkningar Fysisk aktivitet Samtalsbehandling Stödja till aktivitet Återkoppla till behandlande läkare och övriga teamet Ruth Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vårdsamordnare psykisk ohälsa Vad göra om patienten inte blir bättre? Hur tar patienten kontakt vid försämring? Ruth Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vårdsamordnare psykisk ohälsa Avslutande kontakten som fysiskt möte Fortsatta kontakter sker utifrån patientens behov Ruth Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Framgångsfaktorer -avsätta tid i kalender -ersättare som är insatt i funktionen, ex veta vad MADRS-S innebär -använda mall (även för ersättare) -boka patienterna i kalender, synlig för andra -chefens stöd -stöd från läkare med extra ansvar för psykisk ohälsa Ruth Irene Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Fallgropar Fallgropar -ej avsatt tid (för många arbetsuppgifter) - etablerad roll inom området, (svårt att skilja stödfunktion från terapeutisk roll) -ensam i funktionen -funktionen är inte känd på VC -konkurrens om patientgruppen Ruth Irene Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Vårdsamordnare psykisk ohälsa Webb baserad Workshop Gå laget runt, någon synpunkt per bord Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Grupparbete Hur arbetar vi tillsammans på vårdcentralen kring patienten med depression och ångest? Vad ser vi för utvecklingsbehov? Vi har under den vetenskapliga delen sett att verksamhetschefen är oerhört viktig för att ge plats åt funktionen på VC och även ge mandat åt VS. Om patienten kommer direkt till VS. Konsekvenser? Måste alla träffa en dr. Sömnsvårigheter? Ge råd. Diskutera tillsammans med läkare och sjuksköterskor. Få mandat. Vem driver frågan,….. Bikupa Vårdsamordnare psykisk ohälsa

Grupparbete/Diskussion Hur arbetar vi tillsammans på vårdcentralen kring patienten med depression och ångest? Verksamhetschefensroll? Vårdsamordnarens roll? Övrig personal? Arbeta 2 grupper per bord. Redovisa. Vårdsamordnare psykisk ohälsa