Exploateringsavtal och LOU Är det någon som vet vad som gäller?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell
Ändringar i EU:s rättsmedels-direktiv m.m.
Inledande information för framtida allmänt vatten och avlopp
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Allmänna hänsynsregler
VA*-utbyggnad – Skättilljunga
En översyn av riksintressen pågår
PSI Vad är det? Vad är på gång?
LTA - Tryckavlopp för småhus
Huvudkontor, filialer och fasta etableringsställen - Sverige 14 december 2011 Jesper Öberg, Ernst & Young.
Nytt från Sveriges Kommuner och Landsting
Socialdepartementet Boendets och bostadsbyggandets roll för platser, städer och regioners identitet Stefan Attefall, bostadsminister Stadsbyggnadsdagen.
Christina Nordensten Livsmedelsverket
KOMMUNALAVA-PLANER Kjell Jonsson Anna Myhr.
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Fjärde järnvägspaketet
”La-Scala domen” EG-domstolens dom 12 juli 2001 Mål C-399/98
Gemensamma anordningar
Internationell utblick på plan- och exploateringsprocessen Thomas Kalbro (2008) Fastigheter och byggande Fastighetsvetenskap.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Varför energieffektivisering?
Får jag lov?… Om remissvaren till PBL-kommitténs slutbetänkande
Behörighet som mätningsman
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Skadeersättningsfallen
Genomförandeavtal fyller en central funktion i plan- och byggprocessen
Delfinansiering vid begränsat ansvar Staten kan gå in med finansiering när: Verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren enligt skälighetsbedömning (10 kap)
Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV). Länsstyrelsens uppgift Länsstyrelsen utövar tillsyn över att kommunerna fullgör sina skyldigheter enligt.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Nytt från Sveriges Kommuner och Landsting
Kompensationsåtgärder för natur och rekreation
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
1. Bakgrund Vikten av bra vägmarkeringar i trafikmiljön har fått allt större fokus de senaste åren. En anledning är att medelåldern hos våra trafikanter.
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
SOI:s årskonferens 1 april 2008 Örebro ”Hur befrämjas konkurrensen av nya LOU?” Ulrica Dyrke Företagarna.
PBL - översynen PBL kom 1987 Ändrat finansieringssystem 1993 Förändring av risk och roller Idag marknadsorientering Förändra PBL !
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
Gemensamma anordningar Vägar och lokala grönområden VA Vatten och Avlopp (VAD) Fjärrvärme El Tele Fjärrvärme mm.
Genomförande Expropriation Förköp
VA-utbyggnad – Lillövägen
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Regler om huvudmannaskap för platser där allmänheten ska ha tillträde
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Pågående eller nyligen avslutade statliga utredningar
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Mex-dagarna 2015 Norrköping den 10 november Grävdirektivet / Utbyggnadsdirektivet Vad innebär direktivet? Hur påverkar det kommunerna? Per Henningsson.
Nytt från SKL 2015 års MEX-dagar i Norrköping
Kommunalt övertagande av huvudmannaskap för allmän plats och upplösning av vägföreningar ”Vägföreningsprojektet” i Norrköping Anna Kuling, fd.
Sid 1 Pia Heyman Nya regler.
Thomas Kalbro Fastighetsvetenskap, KTH Seminarium, Cannes, 16 mars 2016 Myter om plan- och bygglagen.
Vem och vad är beslutat i Ale kommun Samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Beslutat att övertagandet gäller detaljplaner inom tätorterna.
Utbyggnad av vatten- och spillvattenledningar i Bergshamra
Nytt från SKL 2016 års MEX-dagar i Karlskrona
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Analyserade alternativ
Dynamiskt inköpssystem för bränslepellets i korthet
Ett enklare exploateringsavtal? - En studie av PBL 6:40
Lantmäterimyndighetens roll i detaljplaneprocessen
VA-utbyggnad i Horna.
EESI Utbildningsmodul 1 Definitioner och koncept
Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Skärsta
Ledningar i kommunal mark & ”Utbyggnadslagen” Nätverket SAK 4 maj 2017
Om framtida huvudmannaskap för Vägar, Vatten och avlopp yttre Brevik
Regler om huvudmannaskap för platser där allmänheten ska ha tillträde
VA-utbyggnad i Yngsjöstrand
Socialt ansvarsfull upphandling
Presentationens avskrift:

Exploateringsavtal och LOU Är det någon som vet vad som gäller? Thomas Kalbro Fastighetsvetenskap, KTH MEX-dagar, 8-9 november 2016

Utgångspunkter för presentationen Utbyggnad av allmänna platser där byggherren är skyldig att finansiera de faktiska anläggningskostnaderna. Måste kommunen tillämpa offentlig upphandling och LOU?

Regler om exploateringsavtal 6 kap. 40 § PBL ”Ett exploateringsavtal får avse åtagande för en byggherre eller en fastighetsägare att vidta eller finansiera åtgärder för anläggande av gator, vägar och andra allmänna platser och av anläggningar för vattenförsörjning och avlopp samt andra åtgärder. Åtgärderna ska vara nödvändiga för att detaljplanen ska kunna genomföras.”

EG-domstolens La Scala-dom La Scala-domen Projekt Scala 2001 i Milano avsåg byggande av offentlig infrastruktur och en teater. Enligt ett exploateringsavtal” skulle arbetena utföras av en privat arkägare/exploatör. Avtalet överklagades av konkurrenter till exploatören, som menade att det enligt Byggdirektivet (93/37/EEG, numera Upphandlingsdirektivet) borde ha skett en offentlig upphandling av de kommunala anläggningarna. En central fråga var om utgick det någon motprestation från kommunens sida – i pengar eller på annat sätt – för att exploatören utförde offentliga anläggningar/arbeten. Domstolen ansåg att så var fallet. Därmed skulle reglerna om offentlig upphandling ha tillämpats.

Bakgrund till domen Bicocca Byggande av offentlig infrastruktur och en teater i Bicocca, en stadsdel i Milano... … kopplat till en renove- ring av La Scala-operan. Bicocca Med stöd av ett ”exploaterings- avtal” skulle arbetena utföras av en privat exploatör.

…. bakgrund Exploateringsavtalet överklagades av konkur- renter till exploatören. En offentlig upphandling av de kommunala anläggningarna borde ha skett. EU-domstolen ansåg att så var fallet. Reglerna om offentlig upphandling skulle ha tillämpats. Mot bakgrund av domen rekommenderade Svenska Kommunförbundet att LOU bör användas för ”att vara på den säkra sidan”.

De ekonomiska förutsättningarna i La Scala-fallet En förutbestämd, taxebaserad ”stadsbyggnadsavgift” för att täcka bl.a. offentliga infrastrukturkostnader. Avgiften var oberoende av de faktiska kostnaderna som projektet medförde. Exploateringsavtalet reglerade att stadsbyggnads- avgiften skulle reduceras med exploatörens kostnader.

… i figurform Om en offentlig upphandling skett – till en lägre kostnad – hade kommunens intäkter blivit större!

mellan Italien och Sverige En jämförelse mellan Italien och Sverige

Sverige Vad händer med kommunens ekonomi om man gör – eller inte gör – en offentlig upphandling Exploatören utför anläggningarna med stöd av exploateringsavtal Offentlig upphandling (1) (2) (3) En entreprenör vinner upphandlingen Exploatören vinner upphandlingen Entreprenören får betalt av kommunen Exploatören får betalt av kommunen Kommunen tar ut kostnaden av exploatören Kommunen tar ut kostnaden av exploatören Exploatören står för kostnaden

Vad är poängen med LOU? Två huvudsyften Hushållning med skattemedel Tillvarata konkurrens Punkt 1: Det saknas kommunalekonomiska motiv för att göra en offentlig upphandling. Punkt 2: En rationell byggherre deltar i upphandlingen – och lägger ett så lågt bud att det garanterar att upphandlingen vinns. Konkurrenssyftet uppnås inte.

Med likartade regler som Sverige Norge? Med likartade regler som Sverige Norske kommuner kan pålegge grunneieren å bygge ut teknisk infrastruktur som veg, vann og avløp etter plan- og bygningsloven. Pålegget omfattes ikke av regelverket for offentlige anskaffelser, da det ikke er en gjensidig bebyrdende kontrakt i anskaffelsesregelverkets forstand. Fornyings- og administrasjonsdepartementet, 2013, Veileder til reglene om offentlige anskaffelser, s.29-30.

Negativa effekter av LOU administrationskostnader vid en upphandling samordningsproblem vid byggande på allmän plats respektive kvartersmark

Kommunala VA-anläggningar Lite mer komplicerat. Det finns en va-taxa att ta hänsyn till, med två typfall, beroende på om taxan över- eller under- stiger de faktiska anläggningskostnaderna. För en närmare belysning av den frågan, se Planprocessutredningen (SOU 2015:109).

Stort behov av klargörande vägledningar Oklarhet huruvida LOU ska tillämpas eller inte. Denna oklarhet medför effektivitetsförluster i bostadsbyggandet, med bl.a. tidsfördröjningar och ökade kostnader. Behov av vägledningar – regelförtydliganden. Om det skulle vara så att en sådan vägledning skulle komma fram till att LOU alltid måste tillämpas? Dags för en översyn av 6:40 PBL och begreppet ”vidta åtgärder”.