Världens största däcktillverkare väljer lilla Dannäs

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Är du vår nya kollega i Stockholm?
Advertisements

Ett webbaserat rekryteringsverktyg för alla branscher!
Beredningen för integration och mångfald
Unga jobb Swedbank och Sparbankerna.
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
PRYO, PRAO, Miljöpraktik, APU, APL, LPA, LIA
Stefan Arbrink Agneta Torstensson
Beredningen för integration och mångfald oktober – november 2009
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Intranät – inte för alla?
Att arbeta praktiskt.
Case Aneby Vilka är vi?.
Kompetensutveckling Processansvarig: Ulrika Sjöholm
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
© Jerry Engström Campus Västervik
När internationalisering är en del av utbildningen Sara Meyer Internationell samordnare Norrköpings kommun
Välkommen till ESF:s seminarium
Björknässkolan Nacka kommun
Förslag till planering kapitel 12
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lars Ramstierna
EN FRAMTRÄDANDE ROLL Förstudieprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden Projektägare: Music Factory Projektperiod: JANUARI 2014 – JULI 2014.
Föräldrasmart Föräldrasmarta ® Företag – vad, varför, hur? Tiina Bruno, Föräldrasmart Sverige AB.
Projektperiod 1 feb juli 2010 Projektledning Uppdragsutbildningen i Säffle Kommun.
Projektet Bli företagare – Ett exempel på samverkan med det lokala näringslivet för att bidra till generationsskiften i småföretag HSS Karlstad
Hitta nyckelfrågorna direkt! Ett erbjudande som skapar samsyn och handlingsberedskap utifrån affärs- och kommunikationslogikens samverkan.
Projektledarträning. Målsättning / Önskat utfall Deltagarna/teamet har en gemensam uppfattning avseende sina egna och gruppens styrkor och svagheter i.
Chefen som rekryterare
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö UG
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
TRR Trygghetsrådet - Din partner vid omställning Stockholm 29 november 2013 Johan Sandgren Ann-Sofi Sjöberg.
En föreläsning i två akter Största utmaningen på svensk arbetsmarknad Kompetensförsörjning ur företagens perspektiv.
Presentation Förbundsmötet 2016 Etapp 1, Organisationsutredning.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Team 4 Trust AB. Team 4 Trust - Varför? Fyra seniora industrialister som tillsammans har bred kunskap, samt erfarenhet av långa internationella karriärer.
Pilotprojekt i Jönköpings län 2015 och Projektet: Den första ingenjören Det här vill vi: Ökad konkurrenskraft genom att ingenjörerna utvecklar.
© Landja Marknadsanalys ABSäkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2013 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Funderar ni på att lägga ut inköpsfunktionen? Outsourcing av inköpsfunktioner är ett utmärkt sätt att gå från reaktivt till proaktivt inköp.
Företagare om momsinbetalningar T Svenskt Näringsliv: Anders Ydstedt Temo AB: Arne Modig, David Ahlin Datum:
9:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Marknadsplanens delar Nulägesanalys – Var står vi och vad innebär nuläget för oss? Mål – Vart vill vi?
Componenta Wirsbo AB Preliminär rekonstruktionsplan.
Tillsammans skapar vi en Inkluderande arbetsmarknad
Varför behövs KOBRA? Framtidens kompetensförsörjning är en gemensam stor utmaning för Sverige, Norge och Danmark. Arbetsmarknaden förändras allt snabbare.
Presskonferens 9 februari 2017 Annelie Almérus
Den Första Ingenjören - historik
Pilotprojekt i Jönköpings län
Hur kan ett Trackitperspektiv bidra till kvalitetsarbetet?
Initiativ från föräldrar
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
Presentation av pilotprojektet Den första ingenjören RESULTATET
Förbättringsarbete- tillgänglighet på Hälsans vårdcentral 1 år 2016
Projektet som växlar upp smålänska företag
Kandidathantering i Reachmee
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Seminarium Affärsidé & Budget
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
LSF 1951 – år.
Den första Ingenjören rapporter/utredningar/analyser
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
IUC NORR ökar konkurrens- kraften i industrin genom att förflytta företag och individer IUC Norr ökar konkurrenskraften i industrin genom.
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Supportstrukturer inom SAMSA
Prognospresentation Västernorrland.
Presentationens avskrift:

Presentation av pilotprojektet Den första ingenjören hos Företagsnätverk XX

Världens största däcktillverkare väljer lilla Dannäs I Dannäs finns endast ett industriföretag. De har lyckats få världens största däcktillverkare som kund. – Ett internationellt genombrott, konstaterar vd:n för Klöfver AB. – Men vi behöver rekrytera kvalificerad personal för att lyckas, säger vd Magnus Ahlsteiner! Klövfer AB har deltagit i pilotprojektet ”Den första ingenjören” och har rekryterat sin första ingenjör!

Resultatet av Rambölls studie av 270.000 företag

Från utredning med Ramböllrapporten 2006 Till Pilotprojekt start 2015 ”Praktisk verkstad” 2016

Projektets mål Ta fram verktyg och metoder Kommunicera positiva exempel Minst fem företag ska påbörjat en rekrytering Förändra attityder Annika Jederström, projektledare

Emma Forsman har arbetat som ingenjör i 15 år och varit anställd på både stora och små företag. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som KAM/projektledare och kontorschef på ROL Retail Solutions Sweden, som producerar butiksinredningar, och Emma trivs bra med sina två roller. – Vi kunde ta ett större ansvar, och vår dåvarande storkund Bombardier fick ett djupare företroende får oss och vi blev godkänd systemleverantör. Därefter växlade vi upp företaget ordentligt och startade en ny fabrik.Redan efter ett år anställde vi två ingenjörer till, säger Tomas Hjertqvist – vd på Pronova AB. Emma har arbetat på ROL Retail i tio år nu. När hon anställdes visade företaget röda siffror, och under 2009 tvingades de säga upp anställda, men Emma fick vara kvar. Därefter har företaget sakta men säkert stabiliserats och vinsten har ökat från år till år.

” Johnny Blom är Den första ingenjören och entreprenör Jag breddade utbudet genom att skapa nya produkter då vi tog in begagnade maskiner och fixade till dem och sålde dem vidare.”

Ingegerd Greens förstudie 2012: Mentala bilder hos småföretagare i Småland: att en ingenjör är dyr i drift, svår att sätta i arbete inom rimlig tid, knepig att kommunicera med, generellt sett inte vill arbeta i ett litet företag, inte begriper sig på affärer, är vansinnigt svår att få tag på och ändå inte stannar särskilt länge i det lilla företaget innan hen ger sig av till nästa anställning” Slutsats! Öka behovet av mindre företags efterfrågan på ingenjörer genom att ge dem insikt i värdet av en ingenjör

Skillnader – resultat efter 40 intervjuer av ingenjörer

” På det lilla företaget har man mycket mer frihet. Det är en stor fördel med de breda arbetsuppgifterna, man får vara involverad i många olika saker.” Robin Falk Ingenjör på TREQUIPMENT ” I det mindre företaget är det snabbare beslutsvägar eftersom alla sitter på samma plats och arbetsklimatet blir mer familjärt.” Björn Allvin Ingenjör på Axxos Industrisystem AB ” – Som den första ingenjören får man inte vara rädd för att ta mycket ansvar. Man måste vara intresserad av att lära sig brett och inte bli specialist inom något område. Sara Normark Ingenjör på Aneby Bostäder 90 procent av de intervjuade är mycket positiva till att arbeta i ett mindre företag.

Företagen då? Behovet är stort men behovet är oerhört stort Branschkontakter David Andersson, Träcentrum Katarina Einer-Haglund, Polymercentrum Sverige AB Nils Svensson, Protek företagsutveckling Lars-Gustaf Gustafsson Gjuteriföreningen

Projektet har tagit fram olika verktyg för företagaren

Support under rekryterings-processen Hur jobbar vi i praktiken? Steg1 Analys av utmaningar/möjligheter och kompetensbehov Steg 2 Från utmaning till handlingsplan Steg 3 Kompetensanalys och kravprofil. Underlag för rekrytering och kompetens- utveckling. Support under rekryterings-processen vid behov En halv dag En halv dag En hel dag

Cajsa Lundberg VD på Lundbergs pressgjuterier är en av de nio Företagen resultat januari 2017 Steg I - 30 Steg II - 19 Steg III - 14 Påbörjat rekrytering - 14 Rekryterade ingenjörer 9 Cajsa Lundberg VD på Lundbergs pressgjuterier är en av de nio

Några resultat från analyser i företagen De flesta företag vill: jobba strategiskt med kompetensförsörjning men saknar bra metoder – för mycket ”ad hoc”. få förbättrad produktivitet och lönsamhet – globaliseringen skapar ett ökat konkurrenstryck. bli bättre på att möta kundens behov och ökade krav på produkters egenskaper. Egna reflektioner: Det verkar finnas behov i många företag av att få tydlighet i ledningsgruppens arbetssätt som mål, strategier, arbetssätt, kompetensförsörjning, kompetensutveckling etc.

Andra effekter av företagsanalyserna en högskoleutbildad ekonom är rekryterad på ett företag en VD har genomgått ledarskapsutbildning ett företag kommer genomgå produktionslyftet en projektledare är anställd vid ett företag Kompetensutvecklingsbehov är kartlagt hos flera företag. Det har lett till att utbildning av produktionspersonal ska genomföras vid två företag, säljutbildning på ett annat.

Tio ingenjörskompetenser Anders Stenberg är Den första ingenjören på Nordic gym AB

Nästa steg: kommunicera ut resultatet och Våra ingenjörer Fler små och medelstora företag i Makthavare och beslutsfattare sprida till andra delar i Sverige

Behöver ditt företag anställa en ingenjör? • Pilotprojektet avslutas 30 april 2017 • En fortsättning planeras • Är du intresserad?