Första utkastet – Enkel rapport Skriv till dig själv - inte till någon annan. Antag att du blir borta än längre tid (3 år). Skriv så utförligt, detaljerat.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Referat En sammanfattning.
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
SENIORNET SWEDEN Grundad medlemmar Opolitisk För att hjälpa äldre in i IT-världen Äldre skall lära äldre.
Att skriva sig till läsning
Seminarieboken Kapitel 3 – Uppsatsens olika delar
Examensarbete • Planering •Planeringsrapport •Genomförande •Ett utfört arbete •Skriftlig rapport •Opponering •Muntlig •Skriftlig dokumentation.
Seminarieboken Kapitel 1 – Kännetecken på ett akademiskt arbete
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Att skriva en artikel.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Hur presentera och opponera?
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
Kandidatuppsats i Statistik F4
Kandidatuppsats i Statistik F3
Knappar i artikelredaktionen som formaterar texten:
AVHANDLINGSPRODUKTION SVEN LINSTRÖM, UTBILDNINGSKOORDINATOR Göteborgsstudier i nordiska språk (GNS)
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
om företaget där du gör din praktik!
Styckeindelning.
Röd tråd.
Skriftlig framställning
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
STUDIETEKNIK.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kom igång med Disgen 5 - röd Skriv ut en ansedel Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1.
Anpassa fri programvara - Frihet ett, hur nyttjar man den? Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja.
Namn på presentationen Riktigt rolig PowerPoint > Fokusera på ett intressant ämne per sida > Skriv brödtexten kort, koncist och i 24 punkter.
Den 20 september 2016Språkcentret/EK Provet i 5002 presentation 5-7 min/ person + diskussion i gruppen i 5-7 minuter.
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Knappar i Excel Hoppa till Start Hoppa till Infoga Hoppa till Sidlayout Hoppa till Referenser Hoppa till Utskick Hoppa till Granska Hoppa till Visa Skriv.
VETENSKAPLIGT SKRIVANDE SSA 220/230 MAGISTER/MASTERUPPSATS I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK JULIA PRENTICE.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Skrivstrimman på Rektorsprogrammet Internat 3 Falkenberg 8/9 Anette Wahlandt Språkhandledare Rapport innehåll struktur formalia.
UPPSATSPLAN HUR GÖR MAN EN SÅDAN?. UPPSATSPLAN Nytt steg i processen, PM godkänt PM är början på planen Handledartilldelning Samarbete med handledare.
Att skriva rapporter Det som ställer till mest frustration bland studenter är det avsnitt som kallas Systembeskrivning. Studenterna får lära sig att en.
4 processer att behärska:
Lots Tävlingar och administration
VISNINGSVERKTYGET POWERPOINT i office 365
Att skriva en nyhetsartikel
Microsoft® Office Word 2007-utbildning
Logo för Sjukhus/Universitet
Frihet Åk 8 hösten 2015.
Rubrik, Futura BT Heavy eller Arial alltid vänsterställd, två rader max. 72 pt Författare Slutsats Slutsatsen är den viktigaste delen av din poster,
STUDIETEKNIK.
Presentationer period 1 – en tillbakablick
Introduktionsblocket SSA HT-17 Vetenskapligt skrivande
Kort kärnfull rubrik Datum för evenemang, tid och plats om lämpligt
Språkriktighet.
3 faser och 19 punkter Avsnitt 3
Referat och källhantering.
Utredande text Labbrapport.
Kort kärnfull rubrik Datum för evenemang, tid och plats om lämpligt
Kort kärnfull rubrik Datum för evenemang, tid och plats om lämpligt
Din företags-broschyr
Kort kärnfull rubrik Datum för evenemang, tid och plats om lämpligt
I vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet
Slutsats Berätta alltid huvudbudskapet först, studiens slutsats
Skrivtips för webben Skrivtips för webben.
Presentationens avskrift:

Första utkastet – Enkel rapport Skriv till dig själv - inte till någon annan. Antag att du blir borta än längre tid (3 år). Skriv så utförligt, detaljerat och logiskt att du kan göra om dina experiment. Avsikten är att du ska kunna kontrollera dina nya resultat med de resultat som du fick för tre år sedan. Kiss principen dvs keep it simpel stupid. Krångla inte till det! Använd inte fina ord eller långa tunga meningar. Bry er inte om att skriva perfekt svenska. Bry inte om att få flyt i texten. Bry er inte om grammatikfel och stavfel. Alltså! Använd mycket korta meningar, stolpar, nyckelord i det första utkastet. Tänk militäriskt.

Första utkastet – Enkel rapport Börja med figurer och tabeller. Det är lättare att skriva text till figurer. Tänk serietidning. Figurtexten kan, i början, vara stolpar och nyckelord. När du känner dig mogen - skriv utförliga figurtexter som du senare kan klippa och klistra in som brödtext. Enkel mall. Använd gärna en enkel mall som stöd, se Exempel Södra Cell Mapp på kurssidan. När du är färdig med första utkastet ska den se ut ungefär som den enkla mallen ovan.Exempel Södra Cell Mapp

Andra utkastet – Läsbar rapport Var pedagogisk. Skriv så att andra än du förstår vad du har gjort. Utgå därför från första utkastet och förtydliga vad Du har gjort. Vilket ofta innebär mer text, fler figurer och tabeller. Språket. Här i det andra utkastet är det lämpligt att du inrikta dig på att få ett bra flyt i texten, logiskt och att det går en röd tråd genom rapporten. Dock kan grammatikfel och stavfel kan rättas i efterhand innan rapporten färdigställs. Språket. Använd löpsedelteknik. Undvik substantivsjukan. Skriv med högertyngd etc. Se sid 2 avsnitt ”Språket” och framåt i Tips om hur man skriver en teknisk rapport på kurssidan. Fylligare beskrivning i Wallas bok.

Tredje utkastet – Akademisk rapport Formalia. Det är först nu ni färdigställ inledande och avslutande formalia. Avslutande Formalia - referenslista, bilagor. Inledande Formalia – Titelsida, Förord, Sammanfattning. Ny Mall. Använd Mall för Examensarbete. För över textstyckena från andra utkastet till den nya mallen. Checklista. Obs! Säkerställ att rapporten uppfyller checklistorna som finns fr.o.m s. 21 i dokumentet nedan (´´Uppsatsguide - Att dokumentera en undersökning´´). Dokumentet finns under Checklista innan Du lämnar in rapporten till examinatorn på kurssidan. Referenser. I en akademisk rapport måste det finnas referenser i brödtexten - annars är det ingen akademisk rapport. Ange referenser på ett sådant sätt att läsaren klart och tydligt kan avgöra varifrån en ide, beskrivning, modell eller teori är hämtad. Akademisk rapport. Kontrollerbart, upprepningsbart och individoberoende.

Alt. Komma igång Se läroboken kap3: Rubrikmetoden s. 37 Löpsedelstekniken s.22