Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
MediRätt ® MediRätt arbetar med att hjälpa vårdpersonal och anhöriga att kunna leverera korrekt och kvalitativ vård till patienter. ® Torgny Ander VD.
Advertisements

Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Janusfönster i TakeCare
Känn ditt läkemedel Med sikte på att den egna medicineringen lyckas Föredragshållarens namn.
Passar din mediciner ihop?
Bli expert på läkemedel
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Sjukvårdsrådgivningen SVR AB Det nya informationsflödet
Migreringshelg Pascal Västerbotten
Eller, kan jag använda 1177.se i mitt dagliga jobb?
Informationsstruktur Förutsättning för vad?
Läkemedelsverkets nya uppdrag Ursula Forner kommunikationsdirektör Läkemedelsverket.
Vital i Norr Bättre liv för våra äldre Läkemedel och äldre Lena Andersson.
Nya Utsidan – ny extern webb för landstinget
SKL och Socialstyrelsen ger årligen ut ”Öppna jämförelser” där kvaliteten i vården i olika landsting och kommuner jämförs. I dessa ”Öppna jämförelser”
Läkemedelsförteckningen
Samlad Läkemedelslista (NOD/Pascal)
NATIONELL ORDINATIONSDATABAS, NOD
Bli expert på läkemedel
Äldre och läkemedel 25 februari 2014 VÄLKOMNA! Medverkande:
Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?
Läkemedelsdagen Fungerar din läkemedelsbehandling?
Resultat för Mål och mått hösten 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2014.
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Anders Bergström Läkemedelsstrateg BILD 1 Vad innebär Läkemedelsservice ?
Läkemedelsdagen En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Vad är sant? Vem kan man lita på?
Vanliga frågor från apotekskunder
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
BjH 8 mars BjH 8 mars
SBAR på enheterna inom akutsjukvården Sy
Läkemedelsförteckningen
Läkemedelsförteckningen
Det här är 1177 Vårdguiden.
Resultat för Mål och mått våren 2015 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2015.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Sv Pascal ordinationsverktyg - blir bara Pascal Cornelia Trampe
Läkemedelsdagen Ordning på läkemedelslistan!
Sv Pascal Ordinationsverktyg Pascal ordinationsverktyg är ett nationellt verktyg för ordination av dosläkemedel, när patienten får sina mediciner fördelade.
Uppdaterad Elektroniskt expertstöd – EES Kundfall.
Sammantagen känsla efter uppgradering Sammantaget går arbetet som planerat. Vi har fått snabb service, mycket tack vare att Cambio har varit på plats.
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Medborgarrådgivningen leder dig till rätt offentlig tjänst och ger råd om hur tjänsterna används. Det går inte att inleda myndighetsärenden via Medborgarrådgivningen.
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Läkemedelsdagen 2017 Vem vet din medicinering? - Temat är utnyttjande av aktuella medicineringsuppgifter
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
KÄLLKRITIK Då man bedömer källor är det viktigt att man är källkritisk. Det blir allt viktigare ju mer information som samlas i molnet, i internet.
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
Tillsammans främjar vi en rationell läkemedels-behandling
Generaldirektör GD-stab Förvaltning Utveckling Tillstånd Tillsyn
Delmoment 1: Rapport över sociala webben
Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication
Tips, trix & tänk på Nyheter i Läkemedelsmodulen R8.1.
Arkivering av elektroniska intyg och förmedling av dem till mottagare utanför hälso- och sjukvården Laissa käytetään termiä luovuttaminen.
COSMIC läkemedelsmodul
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
Omställningen av hälso- och sjukvården
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Hälso- och sjukvård i Region Östergötland Hur söker jag vård?
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Presentation av Västra Götalands gemensamma riktlinje
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Pascal ny version 14 april 2018
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Passar dina mediciner ihop Om Elektroniskt expertstöd (EES)
Kvalitetssäkringsprocessen - ett systematiskt förbättringsarbete
Pascal i Cosmic Här ser man att patientens läkemedelslista i Pascal
Presentationens avskrift:

Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan

 Beskriva vad en läkemedelslista är  Berätta var man får den  Berätta varför en uppdaterad läkemedelslista är viktig  Diaserien har gjorts för genomförandet av den nationella, årliga Läkemedelsdagen Syftet med denna diaserie är att

 Du är den enda som vet vilka läkemedel du verkligen använder  Dina läkemedelsuppgifter överförs inte alltid elektroniskt när du förflyttar dig från ett vårdställe till ett annat  Inte heller ett elektroniskt recept utgör en garanti för att hälso- och sjukvårdspersonalen har uppdaterade uppgifter om dina läkemedel  När du till exempel skrivs ut från sjukhuset ser den vårdande läkaren på hälsovårdscentralen inte nödvändigtvis i patientdatasystemet de ändringar i medicineringen som har gjorts under sjukhusperioden Visste du att…?

 Läkemedelslistan är en uppdaterad listan över de läkemedel som du använder  Läkemedelslistan innehåller även varje läkemedels användningssyfte och dosering  Läkemedelslistan kan vara:  En listan från patientdatasystemet på sjukhuset eller hälsovårdscentralen som en läkare eller en skötare skriver ut  En listan från apotekets patientdatasystem som en farmaceut eller en provisor skriver ut  En listan över de läkemedel som du använder som du själv gjort på webben i tjänsten Lääkekortti.fi  En listan över de läkemedel som du använder som du själv skrivit för hand till exempel på organisationernas blankett för en listan över läkemedel eller på vanligt papper Vad är en läkemedelslista?

 Upprätthåll en uppdaterad läkemedelslistan över de läkemedel som du använder. Anteckna även egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner i förteckningen.  Ha läkemedelslistan alltid med dig när du besöker enheter inom hälso- och sjukvården och apoteken.  Be en läkare, skötare eller en farmaceut på apoteket att med jämna mellanrum kontrollera tillsammans med dig att läkemedelslistan är uppdaterad.  Om du har problem med din medicinering ska du kontakta en läkare eller ett apotek. Ordning på läkemedelslistan

 Av hälso- och sjukvårdspersonal och på apoteken  Från bipacksedeln.  Du hittar information även på webben: Fimeas läkemedelssöktjänst (på finska) Lääkeinfo.fi Lääkeohje.fi  Från telefontjänster, exempelvis Universitetsapotekets läkemedelsrådgivning och kundtjänst alla dagar kl. 7–24 (0,49 e/min + lna/msa) Tjänsten teratologisk information (läkemedelsanvändning under graviditet) , vardagar kl. 9–12 ( lna/msa) Giftinformationscentralen (misstanke om läkemedelsförgiftning) , öppen 24 h/dygn (lna/msa) Var får man information om läkemedlen?

På internet, se till exempel Terveyskirjasto.fi Patientversionerna av rekommendationerna God medicinsk praxis Patientversionerna av rekommendationerna God medicinsk praxis Apteekki.fi Ya.fi Kodin lääkeopas (Hemmets läkemedelsguide, på finska) Omakanta.fi Fimea.fi Information om läkemedelsersättningar och databasen läkemedelssökning Kela.fiKela.fi Patientorganisationernas webbplatser Var hittar man information om läkemedlen?

Du kan bedöma tillförlitligheten hos den läkemedelsinformation som du har hittat med hjälp av DARTS-checklistan på Fimeas webbplats DARTS-checklistan I Hälsobiblioteket (Terveyskirjasto) hittar man en till läkemedelsanvändare riktad länksamling ”Lääketietoa verkossa” (läkemedelsinformation på webben) om bra källor för läkemedelsinformation (sök med sökfunktionen med ordet ”lääketieto” (läkemedelsinformation)) ”Lääketietoa verkossa” (läkemedelsinformation på webben) All information som finns på Internet är inte tillförlitlig