Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Arkivering av elektroniska intyg och förmedling av dem till mottagare utanför hälso- och sjukvården Laissa käytetään termiä luovuttaminen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Arkivering av elektroniska intyg och förmedling av dem till mottagare utanför hälso- och sjukvården Laissa käytetään termiä luovuttaminen."— Presentationens avskrift:

1 Arkivering av elektroniska intyg och förmedling av dem till mottagare utanför hälso- och sjukvården
Laissa käytetään termiä luovuttaminen

2 Vad är ett elektroniskt intyg och vad är förfrågnings- och förmedlingsservicen
Ett intyg som utfärdats av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården och lagrats i Patientdataarkivet och som via den riksomfattande förfrågnings- och förmedlingsservicen lämnas ut utanför hälso- och sjukvården, till den mottagare som ska ha intyget Förfrågnings- och förmedlingsservicen är en informationssystemtjänst genom vilken intyg och utlåtanden som lagrats i Kanta kan förmedlas elektroniskt till aktörer utanför hälso- och sjukvården Med hjälp av förfrågningsservicen kan mottagaren göra en förfrågan till Patientdataarkivet om intyg avsedda för dem Förmedlingsservicen förmedlar intyg och utlåtanden Mottagaren är en myndighet eller någon annan överenskommen mottagare som specificerats separat för varje intyg och för vilken handlingen har upprättats

3 Arkivering av elektroniska intyg och förmedling till mottagaren
Klienten behöver ett intyg och begär att få det sänt till en mottagare utanför hälso- och sjukvården Klienten Tittar på intyget och förmedlingsuppgifterna via Mina Kanta-sidor En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården Skriver intyget, antecknar mottagaren och förmedlingsgrunden, signerar och godkänner intyget En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården skriver ett intyg till patienten och lagrar det i patientdatasystemet Intyget signeras med hjälp av certifikatkort Intyget arkiveras i Patientdataarkivet och kan med patientens muntliga samtycke förmedlas till en mottagare utanför arkivet Lagrar intyget i patientdataarkivet Patientdata- systemet Patientdataarkivet Intyg Förfrågnings- och förmedlingsservicen Förmedlar intyget till mottagaren Tar emot intyget, kontrollerar det och kvitterar mottagandet Mottagaren

4 Intyg och utlåtanden som förmedlas
Intyg som för närvarande förmedlas, arkivering obligatorisk före utgången av 2017: Läkarintyg A (SV6) Läkarutlåtande B (SV7) Läkarintyg D (SV10) Läkarutlåtande om behov av särskild moderskapsledighet (SV97) Intyg över graviditet eller efterundersökning (SV75) Serviceproducentens intyg för reseersättning (SV67)

5 Arkivering av intyg och förfrågan till Patientdataarkivet
Klienten Klienten behöver ett intyg och besöker mottagningen Tittar på intyget och förmedlingsuppgifterna via Mina Kanta-sidor Arkivering av intyg och förfrågan till Patientdataarkivet Skriver intyget samt signerar och godkänner det En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården Patientdata- systemet Lagrar intyget i patientdataarkivet Hälso- och sjukvården behöver inte begära samtycke, utan samtycke begärs i ärendetjänsten hos den aktör som utnyttjar intyget Det signerade intyget arkiveras normalt i Patientdataarkivet När mottagaren gör en förfrågan om intyget lagras förmedlingsuppgifterna på intyget Patientdataarkivet Intyg Förfrågnings- och förmedlingsservicen Tar emot samtycket, returnerar intyg enligt villkoren och uppdaterar förmedlingsuppgifterna Mottagaren Förmedlar samtycket och sänder förfrågan Tar emot intyget Går in på mottagarens ärendetjänst, identifierar sig, godkänner villkoren och ger sitt samtycke till förfrågan om intyg Klienten

6 Intyg och utlåtanden om vilka förfrågan kan göras
Trafiksäkerhetsverket (Trafi), från och med : Läkarutlåtande om körförmågan (AJO) Hälsointyg för ungdom (NT) Trafiksäkerhetsverket (Trafi), i ett senare skede: Läkarutlåtande för parkeringstillstånd för person med funktionsnedsättning (F123) Ögonläkares eller optikers utlåtande om synförmågan på polisens uppmaning (F202)

7 Utfärdande och godkännande av intyg
Patientdatasystemet kontrollerar intygsutfärdarens behörighet att utfärda, signera och förmedla intyg Det elektroniska intyget godkänns och signeras med certifikatkort Vårdaren eller avdelningssekreteraren kan förmedla ett redan tidigare godkänt och signerat intyg även i efterhand Organisationen beslutar vilka användare som ges rätt att elektroniskt förmedla färdiga intyg från patientdatasystemet

8 Klientens samtycke till förmedling av intyg
Elektronisk förmedling av intyg till en mottagare utanför hälsovården kräver klientens muntliga samtycke Uppgiften om samtycke antecknas i patientdatasystemet, separat för varje intyg I särskilda fall kan det finnas behov av att förmedla intyg även utan klientens samtycke. Exempelvis makulering av ett tidigare förmedlat intyg När det gäller förfrågan om intyg ger medborgaren sitt samtycke i ärendetjänsten hos aktören utanför hälso- och sjukvården, separat för varje intyg

9 Utskrift av intyg inom hälso- och sjukvården och från Mina Kanta-sidor
Om klienten ges en utskrift av det förmedlade intyget kommer det att stå på intyget vart det har förmedlats. Till exempel på intyg som förmedlats till FPA skrivs följande text ut: ”Intyget/utlåtandet har med ditt samtycke förmedlats till följade organisationer: FPA” Klienten kan skriva ut en kopia av intyget via Mina Kanta-sidor. På en sådan utskrift står: ”Utskrift från Kanta-tjänsterna [pvm]”.

10 Intygsmottagarens ansvar
Mottagaren ansvarar för utnyttjandet av informationsinnehållet Mottagaren ser endast det informationsinnehåll som han har rätt att ta emot Mottagaren ansvarar för att utnyttja informationsinnehållet endast för det avsedda ändamålet Mottagaren kan inte göra ändringar i intyget eller dess informationsinnehåll

11 Rättelse och makulering av intyg
Intyg som förmedlats till FPA eller någon annan utomstående mottagare kan inte rättas. Om användaren upptäcker ett fel som kräver rättelse i ett redan godkänt intyg, makuleras intyget och ett nytt utfärdas. Klientens samtycke behövs inte för makulering av intyg.

12 Förmedling av intyg med fördröjd visning
Visningen av ett intyg på Mina Kanta-sidor kan fördröjas antingen för en viss tid eller tills vidare, om den som utfärdar intyget bedömer att intygets innehåll utgör en patientsäkerhetsrisk. Ett intyg med fördröjd visning kan förmedlas till FPA, som får information om att visningen av intyget har fördröjts. Mottagaren ansvarar för den fortsatta behandlingen av intyget och för visningen av intyget för klienten med beaktande av fördröjningen och de krav som ställts i fråga om denna.

13 Undantagsfall då intyg inte kan förmedlas elektroniskt
Undantagsfall då intyg inte kan förmedlas elektroniskt utan ges som pappersutskrift: Klienten förbjuder elektronisk förmedling av intyget. Klienten har en temporär personbeteckning. Klienten är under 15 år. Ingen mottagare har specificerats i patientdatasystemet. I felsituationer, om det inte lyckas att lagra eller förmedla intyget. Intyget arkiveras i Patientdataarkivet även om det inte skulle lyckas att förmedla det till andra mottagare.

14 Ibruktagande Bestämmelser om skyldigheten att arkivera intyg och utlåtanden i det nationella Patientdataarkivet finns i förordningen om riksomfattande informationstjänster inom hälso- och sjukvården. Den tekniska beredskapen för arkivering och förmedling av intyg till FPA:s förmånstjänster finns redan. Förmedlingen av intyg inleds med A-intyg. Nya mottagare som ansluter sig till förfrågnings- och förmedlingsservicen publiceras på kanta.fi. För att förfrågnings- och förmedlingsservicen ska kunna tas i bruk inom hälso- och sjukvården krävs det godkänd samtestning av patientdatasystemet samt genomfört ibruktagningsprov.

15 Arkivering av intyg Intyg som måste börja arkiveras före utgången av 2017: Läkarintyg A (SV6) Läkarutlåtande B (SV7) Läkarintyg D (SV10) Läkarutlåtande om behov av särskild moderskapsledighet (SV97) Intyg över graviditet eller efterundersökning (SV75) Serviceproducentens intyg för reseersättning (SV67) Observationsremiss (MI, 9§ i lagen) Observationsutlåtande (MII, 10§ i lagen) Beslut om intagning för vård (MIII, 11§ i lagen) Beslut om begränsning av kontakter (PSYE, 22j§ i lagen) Beslut om omhändertagande av egendom (PSYO, 22g§ i lagen) Från och med kan följande intyg börja arkiveras: Läkarutlåtande E (E) Läkarutlåtande över hälsotillstånd (T) Hälsointyg för ungdom (NT) Läkarutlåtande om körförmågan (AJO) Fritt formulerat läkarintyg (TOD) Födelseattest (SYT) Från och med kan följande intyg börja arkiveras: Dödsattest för 28 dygn gammal eller äldre avliden (KUO) Dödsattest för avliden under 28 dygn eller dödfödd (KUO28)

16 Mina Kanta-sidor Mina Kanta-sidor visar för medborgarna de intyg som lagras i Patientdataarkivet inom hälso- och sjukvården Mina Kanta-sidor visar för medborgarna vart intyget eller utlåtandet i fråga har förmedlats eller varifrån det har gjorts en förfrågan om det Patienten kan skriva ut en kopia av intyget via Mina Kanta-sidor, men utskriften är inte ett officiellt intyg.

17 Vy på Mina Kanta-sidor OBS. Mina Kanta-sidor visar utlåtandet på finska om det är skriven på finska inom hälso- och sjukvården.

18 Mer information Förmedling av intyg från hälso- och sjukvården till FPA kelaan Specifikationer – Intyg och blanketter inom hälso- och sjukvården Social- och hälsovårdsministeriets förordning om riksomfattande informationstjänster inom hälso- och sjukvården Kanta-tjänsternas publikationsschema för utvecklingen av tjänsterna Kanta-webbskolan Intyg som förmedlas elektroniskt


Ladda ner ppt "Arkivering av elektroniska intyg och förmedling av dem till mottagare utanför hälso- och sjukvården Laissa käytetään termiä luovuttaminen."

Liknande presentationer


Google-annonser