Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lagstiftning – en översikt
Advertisements

Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Samordnad individuell plan
Välkomna.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Uppsökande och förebyggande arbete
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Socialtjänstlagen, SoL
Orosanmälan - anmälningsplikt enligt kap 14 1 § Socialtjänstlagen
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Nationella Riktlinjer för Sjukdomsförebyggande Metoder Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Katarina Ossiannilsson Sjukgymnast/Rehabchef.
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Ändra till startrubrik
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Samordnad individuell plan (SIP)
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Gävleborg/Hudiksvall
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Lag om vård av missbrukare i vissa fall (SFS 1988:870)
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Våga fråga! Utbildning i våld i nära relation Anette Eriksson Ingela Widell jan 2016.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Barn och ungdomar utsatta för misshandel och sexuella övergrepp Steven Lucas, överläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
Förebyggande och behandling av spelmissbruk Promemoria Ds 2015:48.
Vårdprogram Våld i nära relation Hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn och vuxna
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barn som närstående.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
Patientsäker vårddokumentation
Journalen via nätet- Regelverket på 5 minuter
Anhörigstödet i Falkenberg
Presentationens avskrift:

Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigen bor tillsammans med: Har en psykisk sjukdom eller psykisk funktionsnedsättning Har en allvarig fysisk sjukdom eller skada Är missbrukare av alkohol eller annat beroendeframkallande medel Oväntat avlider

Dokumentation enligt HSL §2g Sökord Barn enl HSL §2g  Värde b§2g01 Det finns barn under 18 år Alla vuxna patienter som stämmer in på beskrivningen ska tillfrågas om de har minderåriga barn. Om det finns minderåriga barn ska värdet användas i sökordet. I fritext anges barnets födelseår och annan relevant information utifrån familjeformulär, tex graviditet, skyddad identitet, föräldern är inte vårdnadshavare mm.

Dokumentation enligt HSL §2g Sökord Barn enl HSL §2g  Värde b§2g02 Barnet har fått info/råd/stöd I fritext anges vilken typ av information som givits och på vilket sätt barnet har fått information, vilken typ av råd/stöd som getts och vem som gett detta. Kontakt med BUP, Socialtjänst, anhöriggrupper, metod mm anges.  Värde b§2g03 Barnet har ej fått info/råd/stöd I fritext anges varför barnet inte fått information, t ex att föräldern har avböjt ett sådant erbjudande.  Värde b§2g07 Det finns ej barn under 18 år Registrering här visar att frågan om patienten har barn under 18 år har ställts och att patienten inte har några minderåriga barn.

Sökord Barn enl HSL §2g

Fri text kan anges till varje värde

Läsa anteckning i journalöversikt

Dokumentation av orosanmälan Socialtjänstlagen kap 14 beskriver skyldigheten om anmälan till socialnämnd vid kännedom eller misstankte om att ett barn far illa. I journalen dokumenteras att en anmälan är upprättat. Innehållet i anmälan dokumenteras inte i journalen.

I vems journal ska jag dokumentera anmälan? I regel ska journal alltid upprättas även för barnet, se 3:1 PDL som säger att ”en journal får inte vara gemensam för flera patienter”. Så fort en person är att klassificera som patient ska alltså alla uppgifter om honom/henne dokumenteras i den egna journalen. Det blir därför en fråga om tolkning av patientbegreppet. I de fall barnet inte har haft någon kontakt med vården alls och följaktligen inte är patient så får en prövning göras i det enskilda fallet om det finns anledning att anteckna i förälderns journal enligt PDL:s regler, d.v.s. om uppgiften krävs för vården.

Ankomstregistrering vid hälso- undersökning inför placering enligt SoL eller LVU

Ankomstregistrering i VAS

Dokumentationsrutiner Landstingsövergripande rutiner finns på Insidan, Hälsoinformatik A-Ö och är även sökbara i VIS Dokumentation enligt HSL §2g: Ankomstregistrering vid hälsoundersökning: